Του Θεόδωρου Κανελλόπουλου
Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής μου σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Δευτέρα 28/11/2022, με τον επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» κ. Νίκο Νικολόπουλο στις υπηρεσίες του Δήμου που στεγάζονται στις πρώην αποθήκες της Λιμενικής Ζώνης, θα ήθελα να καταθέσω τα παρακάτω για το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πατρέων.
Η διαπίστωση είναι ότι οι συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους όμορους εργαζόμενους του Δήμου στο αρχείο της Πολεοδομίας είναι καλύτερες. Και αυτό οφείλεται στην προσπάθεια των ίδιων των εργαζομένων και της προϊσταμένης του τμήματος.
Όμως δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός, για το σκοπό ίδρυσης και το ρόλο των ΚΕΠ, στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.
Μια ουσιαστική υπηρεσία που ακόμη και σήμερα μετά από 20 και πλέον χρόνια συμβάλει, στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων.
Δεν θα σταθώ με την παρούσα παρέμβασή μου στο γεγονός περί της καταλληλότητας και της στατικότητας του κτιρίου που στεγάζεται το ΚΕΠ ή τις κατ’ καιρούς πλημμύρες στα γραφεία του.
Ως ενεργός πολίτης πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία των ΚΕΠ, θα έπρεπε να αποτελεί τη βιτρίνα της κάθε Δημοτικής Αρχής. Πολύ περισσότερο της Πάτρας, της 3ης πόλης στην Ελλάδα.
Καθημερινά δεκάδες συνδημότες περνούν την πόρτα της συγκεκριμένης υπηρεσίας για την διεκπεραίωση των θεμάτων με το Δημόσιο.
Μια συγκεκριμένη υπηρεσία όπου η Δημοτική Αρχή όφειλε να την έχει σε κεντρικό σημείο στην Πάτρα και όχι εντός της Λιμενικής Ζώνης. Θα μπορούσε π.χ. να έχει μεταφερθεί στο ισόγειο στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου, όπου ο πολίτης θα είχε άμεση πρόσβαση, πεζός ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποφεύγοντας έτσι και την είσοδο του Ι.Χ.
Όμως η «εικόνα» του σημερινού ΚΕΠ στο Λιμάνι, αλλά και των άλλων ΚΕΠ του Δήμου Πατρέων στις Δημοτικές Ενότητες, καταδεικνύουν τη «μιζέρια» και την παρακμή του Δήμου.
Όταν άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε επανασχεδιασμό των ΚΕΠ με άξονα των άνθρωπο, εργαζόμενο και πολίτη, στην Πάτρα η εικόνα των ΚΕΠ είναι αποκρουστική.
Όταν τα ΚΕΠ άλλων Δήμων αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται, στην Πάτρα η Δημοτική Αρχή Πελετίδη αδιαφορεί.
Τα παρακάτω link για τα ΚΕΠ, τόσο του Δήμου Αθηναίων όσο και του Δήμου Τρικκαίων (Τρίκαλα) αποδεικνύει, την ανυπαρξία βούλησης από το Δήμαρχο κ. Πελετίδη και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, να διασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους, αλλά και στους πολίτες, αξιοπρεπείς συνθήκες δοσοληψίας με τις δημόσιες υπηρεσίες.
https://www.archisearch.gr/ architecture/epanasxediasmos- kep-victorias-a2-architects/
και
https://www.trikalavoice.gr/% CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA% CE%AC/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF% 8E%CF%80%CE%B7-%CE%B3%CE%AF% CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF% 83%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CE%B9% CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3% CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE% BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CE%B5% CF%80/
Και επειδή θα ακούσουμε από την Δημοτική Αρχή Πελετίδη, την γνωστή καραμέλα για έλλειψη πιστώσεων και χρηματοδότησης από την πολιτεία, για την αναβάθμιση των ΚΕΠ και των εκσυγχρονισμών τους, οφείλω να επισημάνω ότι το Κράτος σήμερα έχει προγραμματίσει να καταβάλει στους Δήμους το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Το ερώτημα είναι ο Δήμος Πατρέων θα ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΚΕΠ ή θα χάσουμε άλλη μια ευκαιρία;
https://www.naftemporiki.gr/ society/1399861/ eksygchronismos-kep-oi-dimoi- tha-lavoyn-chrimatodotisi-gia- 6-energeies/
Το ερώτημα είναι ο Δήμος θα μεταφέρει το ΚΕΠ στο κέντρο της Πάτρας έστω και σε ενοικιαζόμενο ακίνητο, για καλύτερη πρόσβαση και εξυπηρέτησης των πολιτών ή θα το αφήσει στην Λιμενική Ζώνη, ανοίγοντας το δρόμο στα Ιδιωτικά ΚΕΠ που φυτρώνουν ως μανιτάρια;
Ελπίζω να μην προστρέξουν οι γνωστοί λασπολόγοι του διαδικτύου της Μαιζώνος, να με καταγγείλουν περί πολιτικής εξυπηρέτησης ιδιοκτητών ακινήτων, για ενοικίαση από το Δήμο και στέγαση υπηρεσιών του.
Γιατί η Δημοτική Αρχή π.χ., δεν αξιοποίησε ιδιόκτητο ακίνητο στις οδούς Όθωνος Αμαλίας, Παντανάσσης και Αγίου Ανδρέου για την στέγαση κάποιας υπηρεσίας του. Απεναντίας το ενοικίασε σε Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο, συμβάλλοντας και έμμεσα στην στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υγεία.
Πολύ περισσότερο αποδεικνύετε και αδιάφορη, στην αξιοποίηση για την χρηματοδότηση των ενοικίων που καταβάλει στα άλλα ΚΕΠ του Δήμου.
Γιατί όταν το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί αποκλειστικά τους Δήμους, για τις Δαπάνες ενοικίων των ΚΕΠ η Πάτρα, απουσιάζει.
https://e-ota.gr/dimoi/23489/ ypes-chrimatodotisi-172-881- 48-se-dimoys-gia-ta-kep/
Άραγε γιατί;
Ελπίζω η παρούσα Δημοτική Παράταξη να αξιοποίηση, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους και να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό όλων των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών ανά Δημοτική Ενότητα, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίας στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Να παραδειγματιστεί ως προς την Οπτική Εικόνα των ΚΕΠ από άλλους Δήμους και να προχωρήσει άμεσα, στον εκσυγχρονισμό όλων των ΚΕΠ του Δήμου, στην μεταφορά του ΚΕΠ από την Λιμενική Ζώνη στο Κέντρο της Πάτρας ή στο κενό χώρο του πρώην εστιατορίου στην Αγορά Αργύρη, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός ακόμη ΚΕΠ στην περιοχή, πλησίον του Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα.
Γιατί η εξυπηρέτηση του συνδημότη και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του Δήμου Πατρέων, θα πρέπει να είναι στην προτεραιότητα της κάθε Δημοτικής Αρχής.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Συνδικαλιστής ΔΑΚΕ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ,
Μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ,
Εκπρόσωπός της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ».