O γλυκός καρπός που προστατεύει την καρδιά και «θωρακίζει» τα οστά μας

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Οι χουρμάδες είναι γνωστοί για την φυσική τους γλυκύτητα και αποτελούν βασικό προϊόν της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Οι οβάλ καρποί μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι ή αποξηραμένοι και συνήθως μοιάζουν με μεγάλες σταφίδες ή δαμάσκηνα. Ανάλογα με την ποικιλία τους, μπορεί να έχουν διαφορετική υφή, γεύση ή και εμφάνιση αλλά τα οφέλη τους για την καρδιά και ολόκληρο τον οργανισμό παραμένουν τα ίδια.

    Χρειάζεστε μόνο λίγους χουρμάδες για να αποκομίσετε τα οφέλη τους. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων (περίπου τέσσερις με πέντε) έχει 277 θερμίδες, 1,81 γρ. πρωτεΐνης, 75 γρ. υδατανθράκων, 6,7 γρ. φυτικών ινών, 0,15 γρ. λίπους και μια αφθονία μικροθρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).

    Μπορείτε να τους καταναλώσετε απευθείας όπως είναι ή να τους προσθέσετε στο πλιγούρι βρώμης, το smoothie, το γιαούρτι ή τα δημητριακά σας, αφού αφαιρέσετε το κουκούτσι.

    Μερικά από τα καλύτερά τους οφέλη, περιλαμβάνουν:

    # Γεμάτοι φυτικές ίνες, οι χουρμάδες συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη

    Όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έτσι και οι χουρμάδες είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τα οφέλη των φυτικών ινών είναι πολλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

    Οι φυτικές ίνες στους χουρμάδες υποστηρίζουν την υγιή πέψη ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

    GYMALL

    #Τα αντιοξειδωτικά τους «θωρακίζουν» την καρδιά

    Ενώ οι φυτικές τους ίνες μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία των αγγείων.

    Σύμφωνα μάλιστα, με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η κατανάλωση χουρμάδων συνδέεται με βελτιωμένα λιπιδικά προφίλ. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά στους χουρμάδες δεν είναι μόνο ευεργετικά για τη μείωση της χοληστερόλης.

    Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες, έναν πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants.

    #Πλούσιοι σε μέταλλα για γερά οστά

    Οι χουρμάδες είναι γεμάτοι με ευεργετικά μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών μετάλλων που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Περιέχουν κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο αλλά και ψευδάργυρο.

    Αυτά τα μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για υγιή οστά καθώς, για γερά δόντια, δυνατούς μυς, μαλλιά και νύχια, όπως και υγιές δέρμα.

    vita.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι 5 βασικές παράμετροι για το πόσο κινδυνεύετε από καρδιά

    Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ζουν...

    Σε έξαρση στην Πάτρα η νοθευμένη κοκαΐνη – Το “κόλπο” των κυκλωμάτων διακίνησης

    Το προφίλ των χρηστών έχει αλλάξει και η αύξηση...

    «Red Flag» στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

    Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη...

    Προκαλεί η ζάχαρη υπερκινητικότητα στα παιδιά;

    Νιώθετε ποτέ ότι το παιδί σας μεταμορφώνεται σε έναν...