O κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όσοι πέφτουν για ύπνο μετά τις 2 τα ξημερώματα

    Ημερομηνία:

    Τι ώρα πέφτετε για ύπνο το βράδυ; Μήπως ανήκετε στους ξενύχτηδες που επιλέγουν τις μεταμεσονύκτιες ώρες για να κοιμηθούν; Ξέρετε ότι το τίμημα της επιλογής σας είναι κυριολεκτικά βαρύ;

    Μια μεγάλη διεθνής μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους και δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο πολύ αργά τη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης παχυσαρκίας και πλεονάζοντος κοιλιακού λίπους.

    Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 137.000 ανθρώπους διαφόρων κατηγοριών εισοδήματος από 26 χώρες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά ύπνου, με περίπου το 14% αυτών να αναφέρει ότι πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα.

    Συγκριτικά με όσους κοιμούνταν μεταξύ 8-10 το βράδυ, εκείνοι που έπεφταν για πιο αργά τη νύχτα διέτρεχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκοι (με Δείκτη Μάζας Σώματος – ΔΜΣ άνω του 30) ή να έχουν μεγάλη περίμετρο μέσης (πάνω από 89 εκατοστά για τις γυναίκες και πάνω από 101 εκατοστά για τους άνδρες).

    Ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος (35-38%) για τους ανθρώπους που έπεφταν για ύπνο μεταξύ 2-6 τα ξημερώματα. Ο μεγάλος σε διάρκεια ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας επίσης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κοιλιακού λίπους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τέλος, η ώρα του ύπνου πριν τις 8 το απόγευμα δεν σχετίστηκε με παχυσαρκία.

    Σημειώνεται ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύει ότι ο πιο αργοπορημένος ύπνος θα προκαλέσει αύξηση του βάρους. Οι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν λογική μια τέτοια εξέλιξη, με τους ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης να υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση του ύπνου μπορεί να απορρυθμίσει τον κιρκαδιανό ρυθμό (τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης), πράγμα το οποίο αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην κοιλιακή παχυσαρκία.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΧΑΪΑ: Συνελήφθησαν υπάλληλοι της εταιρείας “Καλλιμάνης” (Τουρκικών συμφερόντων) γιατί θα απεργούσαν για τα Τέμπη

    Από το ΕΚΠ ανακοινώθηκε το εξής: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας...

    Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Πατρέων: «Όλοι στην Απεργιακή Συγκέντρωση για τα Τέμπη στις 11.00 την Παρασκευή»

    Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων για...

    Πατρινός κατάσχεσε το σπίτι του εκατομμυριούχου Κώστα Μακρή

    Είπε πως θα το πάει μέχρι τέλους και το...

    Snik για τη σύντροφό του: Της έχω δώσει ήδη δαχτυλίδι, ελπίζω φέτος να παντρευτούμε

    Ο Snik έκανε κάποιες δηλώσεις, στην κάμερα της εκπομπής...
    Best Shop