Η Serum Institute of India Pvt. επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα καθώς αναμένει ότι οι πωλήσεις των κρίσιμων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την ελονοσία και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, θα διπλασιαστούν τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο έχει σήμερα την ικανότητα να παράγει 3 δισεκατομμύρια δόσεις όλων των τύπων εμβολίων κάθε χρόνο, αλλά πουλά μόνο περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως. Η εταιρεία με έδρα την ινδική πόλη Πούνε προβλέπει ότι αυτό θα αλλάξει.
«Καθώς οι χώρες αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους για την υγειονομική περίθαλψη, θα δείτε μια τεράστια αύξηση της κατανάλωσης εμβολίων που μπορούν να αποτρέψουν πολλές ασθένειες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Serum, Αντάρ Πουναγουάλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη», προσέθεσε.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει παγκόσμια έλλειψη εμβολίων κατά του HPV, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Eλάχιστες εταιρείες μπορούν να παράγουν τα εμβόλια κατά του HPV λόγω της δυσκολίας και περιπλοκότητας στην παραγωγή τους, όπως δήλωσε ο 43χρονος δισεκατομμυριούχος.
Η Serum εργάζεται επίσης και για την παραγωγή εμβολίων για την καταπολέμηση τεσσάρων στελεχών του ιού του δάγκειου πυρετού, καθώς και των ιών της γρίπης που μπορεί να προκαλέσουν επιδημίες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.
Παράλληλα, η Serum πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία αδειοδότησης με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παραγωγή και διάθεση ενός εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β, μιας λοίμωξης που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Τον Ιανουάριο, ο παρασκευαστής εμβολίων προσχώρησε στον Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), έναν παγκόσμιο οργανισμό που αποτελείται από κυβερνήσεις, ΜΚΟ, παρασκευαστές εμβολίων και εμπειρογνώμονες του τομέα της υγείας.
Η ομάδα που δημιουργήθηκε το 2017 μετά το ξέσπασμα του ιού Έμπολα, έχει έδρα το Όσλο, ενώ εργάζεται για τη βελτίωση της ανάπτυξης εμβολίων και της αντιμετώπισης επιδημικών και πανδημικών απειλών.
«Με το CEPI, δημιουργούμε αποθέματα και εργαζόμαστε σε ένα πρόγραμμα για παραγωγή και αποστολή εμβολίων εντός 100 ημερών από το πρώτο κρούσμα», δήλωσε o Πουναγουάλα.