Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει! Εν προκειμένω προπονητή. Ο κ. Γεώργιος Δάσιος θα συνεχίσει να είναι στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που οργανώνει τις Πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, μέχρι το 2026. Ενεπλάκη για πρώτη φορά με τις Πανελλαδικές το 1992, μετέχοντας στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), η οποία κάθε χρόνο επιλέγει τα θέματα. Η Νίκη Κεραμέως είναι η 20ή υπουργός Παιδείας με την οποία συνεργάζεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες εξετάσεις, σύμφωνα με εκείνον; «Αυτές που περνούν απαρατήρητες από τα ΜΜΕ»!
Ειδικότερα, με ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή αυξάνεται το ανώτατο όριο θητειών του προέδρου και των λοιπών μελών του συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων από δύο σε τρεις θητείες, ενώ παράλληλα ορίζεται ότι η συνολική διάρκεια των θητειών ενός προσώπου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δώδεκα έτη. Ουσιαστικά, με αυτή τη ρύθμιση ο κ. Δάσιος θα αποχωρήσει, το ανώτατο, το 2026, δηλαδή όταν θα συμπληρώσει τα 80 έτη του.
Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και επίτιμος ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο των Μαθηματικών με τίτλο «Εφαρμοσμένη Ανάλυση». Εχει διδάξει και έχει προσκληθεί να εισηγηθεί σε ερευνητικά σεμινάρια σε περισσότερα από 100 πανεπιστήμια κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλα κράτη όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Φινλανδία, η Βραζιλία και το Ισραήλ.
Ο πρώτος υπουργός με τον οποίο συνεργάστηκε στις Πανελλαδικές ήταν ο Γιώργος Σουφλιάς. Εκτοτε –με μια εξαίρεση επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου που εκείνος ήταν στο Κέμπριτζ– πάντα κατέχει θέση στην ομάδα των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης των κορυφαίων εξετάσεων που γίνονται στη χώρα μας ετησίως. «Πρόκειται για ιδιαίτερη διαδικασία, που κρατάει όλων τα νεύρα τεταμένα, καθώς δεν πρέπει να γίνει κάποιο λάθος», παρατηρεί ο κ. Δάσιος, προσθέτοντας πάντως ότι λόγω της πείρας του αλλά και των έμπειρων συνεργατών που επιλέγει «έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι».
Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι ορθό να γίνεται συχνά μεγάλη ανανέωση στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, αλλά πρέπει να «δένει» η ομάδα. Ουσιαστικά, την περίοδο των εξετάσεων συνολικά 200 άνθρωποι συμμετέχουν στην επιλογή των θεμάτων, σε συνθήκες άκρας μυστικότητας, διασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρούνται μείζον γεγονός ετησίως, με σαφώς πολιτικές προεκτάσεις, καθώς «όλες οι οικογένειες έχουν συνήθως έναν υποψήφιο. Μην ξεχνάτε τη σημασία του πτυχίου στην εποχή μας αλλά και τα έξοδα και τις θυσίες που κάνει η ελληνική οικογένεια για την επιτυχία του παιδιού», ανέφερε παλαιότερα υπουργός Παιδείας. Αρα, την περίοδο των εξετάσεων όλη η κοινωνία έχει στραμμένη την προσοχή της στην ΚΕΕ και κατ’ επέκταση το υπουργείο. «Οι καλύτερες εξετάσεις είναι όταν περνούν απαρατήρητες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες επί των θεμάτων», τονίζει ο κ. Δάσιος και χαμογελώντας προσθέτει ότι «πέρυσι υπήρχε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών ενέργειας και η επιθετικότητα των γειτόνων της χώρας μας, με αποτέλεσμα να μην ασχοληθούν τα ΜΜΕ –τουλάχιστον τα τηλεοπτικά– με τις εξετάσεις».
Φέτος οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου. Ετσι δεν αποκλείεται η διοργάνωσή τους να επηρεάσει τις ημερομηνίες των εκλογών αλλά και να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την αδρεναλίνη, αφού λάθη δεν επιτρέπονται, πόσο μάλλον μέσα σε εκλογική περίοδο.