Η Νορβηγία και η Σουηδία δεν είναι πλέον o ιδανικός προορισμός για τους επενδυτές συναλλάγματος που κυνηγούν υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη.
Τα σχετικά υψηλά επιτόκια και ο χαμηλός πληθωρισμός των σκανδιναβικών χωρών έκαναν τα νομίσματα των δύο χωρών ευνοϊκό στοίχημα για carry trade σε καιρούς ηρεμίας, όταν η ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα στοιχήματα ήταν ισχυρή. Οι επενδυτές δανείζονταν σε νομίσματα με χαμηλό επιτόκιο, όπως το ευρώ και το ελβετικό φράγκο, και χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να αγοράσουν τη νορβηγική κορώνα και τη σουηδική κορώνα.
Όμως, ο επίμονος πληθωρισμός σημαίνει ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμα να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα σκανδιναβικά για δεύτερη φορά στην ιστορία του κοινού νομίσματος – και η κορώνα Σουηδίας και Νορβηγίας χάνουν την ελκυστικότητά τους.
Το νόμισμα της Νορβηγίας έχει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των χωρών του G-10 μέχρι στιγμής φέτος. Το νόμισμα της Σουηδίας διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι κινήσεις τους δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με έναν βασικό δείκτη μεταβλητότητας από τα τέλη του 2022, υπογραμμίζοντας πως τα νομίσματα δεν επωφελούνται πλέον όταν η διάθεση για ρίσκο είναι υψηλή.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες στο Όσλο και τη Στοκχόλμη μπορούν να κάνουν ελάχιστα πράγματα χωρίς να βλάψουν τις οικονομίες τους. Στη Σουηδία, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες στεγαστικές κρίσεις στην ήπειρο και τον κίνδυνο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων να οδηγήσουν την οικονομία της σε ύφεση, καθώς τα ενυπόθηκα δάνεια απομακρύνονται από την εμβέλεια εκατομμυρίων νοικοκυριών.
«Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος και τα δύο νομίσματα να συνεχίσουν να υποχωρούν καθώς το πλεονέκτημα της απόδοσης έχει αρχίσει να χάνεται. Εάν ο επιθετικός τόνος της ΕΚΤ ξεπεράσει τον αντίστοιχο των κεντρικών τραπεζών της Νορβηγίας και της Σουηδίας, τότε αυτό θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την ανάκαμψη της σουηδικής και νορβηγικής κορώνας», αναφέρει ο Ντόμινικ Μπάνινγκ της HSBC
Ακόμη και αν η σουηδική κεντρική τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα – και στη συνέχεια αυξήσει κατά μια τελευταία τέταρτη μονάδα στο 3,75% – θα έχει απλώς φτάσει το ανώτατο επίπεδο που προβλέπει η ΕΚΤ.
Η εικόνα είναι πιο ζοφερή με τον συνυπολογισμό του πληθωρισμού. Ενώ τα επίσημα επιτόκια συγκλίνουν, τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά 3,5% στη Νορβηγία και αρνητικά 7,6% στη Σουηδία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό τα τοποθετεί κάτω από το αρνητικό 3,4% της ζώνης του ευρώ.
Η μείωση της διαφοράς των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές, σημαίνει ότι και τα δύο νομίσματα θα μπορούσαν να πέσουν σε περίπου 12 ανά ευρώ φέτος, αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Nomura Holdings . Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε για έκτη ημέρα έναντι του ευρώ την Παρασκευή, κλείνοντας την εβδομάδα με πτώση 1,8% στα 11,6317. Η σουηδική κορώνα σημείωσε άνοδο 0,4% στα 11,3153.