Ο «πόλεμος» με τα πλαστικά περνά από τα καταστήματα χωρίς συσκευασίες

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στην Ευρώπη, ανοίγουν ολοένα και περισσότερα καταστήματα, όπου τα προϊόντα διατίθενται χωρίς συσκευασία. Οι καταναλωτές που ψωνίζουν εκεί φέρνουν τη δική τους συσκευασία, με τα αποτελέσματα να είναι σπουδαία: «Χάρη σε εμάς, 84% λιγότερες συσκευασίες καταλήγουν στα σκουπίδια», λέει η Κριστίνε Χόλτσμαν από την Ένωση Καταστημάτων Χωρίς Συσκευασίες.

    «Σήμερα, υπάρχουν περίπου 260 τέτοια καταστήματα στη Γερμανία», λέει η Χόλτσμαν. «Το ρεκόρ σημειώθηκε πριν από την έναρξη της πανδημίας, όταν υπήρχαν 330 καταστήματα-μέλη».

    Σύμφωνα με την Ένωση, ο τομέας των μη συσκευασμένων προϊόντων αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της αύξησης των τιμών και της συγκράτησης των αγοραστών. Ωστόσο, πρόκειται να ανοίξουν 108 καταστήματα ακόμη.

    «Πράγματι, περάσαμε τρία δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας και του πληθωρισμού», λέει η Όλγκα Βιτ, ιδιοκτήτρια του καταστήματος Tante Olga στην Κολωνία. «Παρατηρούμε όμως ότι η κατάσταση σταθεροποιείται και οι συνθήκες είναι και πάλι ευοίωνες».

    Το πρόβλημα των συσκευασιών

    Προϊόντα που κάποτε πωλούνταν χύμα, είναι τώρα κυρίως συσκευασμένα. Για παράδειγμα, πάνω από το 60% των φρούτων και λαχανικών πωλούνται σε συσκευασίες, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Nabu.

    Όμως έτσι αυξάνονται τα απόβλητα, με την τελική κατανάλωση να έχει ως αποτέλεσμα 8,7 εκατομμύρια τόνους συσκευασιών το 2020. Όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση συσκευασιών, οι Γερμανοί βρίσκονται στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, καταναλώνοντας περίπου 36% περισσότερες συσκευασίες από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη. Στον τομέα των πλαστικών συσκευασιών, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στη Γερμανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

    Ακόμη, πολλές από τις συσκευασίες είναι μίας χρήσης και, στην Ευρώπη, λίγο περισσότερο από το 40% των πλαστικών αποβλήτων χρησιμοποιείται για ανάκτηση ενέργειας – δηλαδή αποτεφρώνεται. Μόνο το 36% ανακυκλώνεται, ενώ το 23% καταλήγει στις χωματερές.

    Ποιοι επωφελούνται από τις συσκευασίες;

    Γιατί παράγονται τόσες πολλές συσκευασίες; Ειδικά αφού η συσκευασία είναι κοστοβόρα; Το Γερμανικό Ινστιτούτο Συσκευασιών υποστηρίζει ότι η συσκευασία προστατεύει τα εμπορεύματα. Περίπου το 90% των οικολογικών επιπτώσεων προκύπτει από την παραγωγή των τροφίμων και μόνο το 10% από την παραγωγή της συσκευασίας. Επομένως, η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη εάν το τρόφιμο χαλάσει.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τόρι Σπέλινγκ: Αποφάσισα ότι μου αρέσουν οι άνδρες αφού έκανα τρίο – «Πρέπει να τα δοκιμάζεις όλα»

    Στην αποκάλυψη ότι έχει κάνει μια και μοναδική φορά...

    Φόβοι για διαρρήξεις στη Σαντορίνη μετά την αποχώρηση 11.000 κατοίκων – Εντατικές περιπολίες και μπλόκα στους δρόμους

    Η Σαντορίνη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι τοπικές αρχές ανησυχούν...

    Χτύπησε με χαστούκια τη σύζυγό του επειδή τον κατέγραφε σε βίντεο – «Της είπα να κλείσει το κινητό»

    Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη βρέθηκε ένας άντρας που ξυλοκόπησε...

    Η φωτογράφιση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σε αμερικανικό περιοδικό λίγο πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντά της ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

    Μια καλλονή «ντυμένη στα διαμάντια» έρχεται στην Αθήνα. Η νέα προτεινόμενη από τον...
    Best Shop