flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

O Πούτιν ρίχνει το γάντι: Επίσημη προσάρτηση 4 περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία την Παρασκευή

Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν προχωρά στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα που αντιπροσωπεύουν το 15% των εδαφών της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη στον επτάμηνο πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και για την μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως παρατηρούν αναλυτές.

Η τελετή υπογραφής αναμένεται να γίνει την Παρασκευή έτσι ώστε να θεωρηθεί επίσημη η προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, που θα ανεβάσουν στις πέντε μαζί με την Κριμαία, τις περιοχές της Ουκρανίας που ο Πούτιν αποφασίζει να προσαρτήσει.

Προηγήθηκε η διεξαγωγή αποκαλούμενων δημοψηφισμάτων που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και τη Δύση ως “ψευδή” και τα αποτελέσματά τους ως μη αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι με τα “ψευδοδημοψηφίσματα” εξασφαλίστηκε η πλήρης υποστήριξη όσων συμμετείχαν, αν και δεν υπήρξε παρακολούθηση της διαδικασίας από ανεξάρτητους παρατηρητές.

Στη Μόσχα για την οριστικοποίηση της προσάρτησης οι αυτονομιστές ηγέτες

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται από σήμερα στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την προσάρτηση των συγκεκριμένων εδαφών από τη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Είμαι στη Μόσχα”, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

Αυτούς αναμένεται να υποδεχθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για την επικύρωση της προσάρτησης από την Ρωσία. Χθες οι τέσσερις αυτονομιστές αξιωματούχοι είχαν ήδη απευθύνει στον Πούτιν “επίσημα” αιτήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία”, δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

Η διαδικασία προσάρτησης αυτών των τεσσάρων περιοχών, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων στην Ουκρανία, επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες, με τη διοργάνωση βιαστικά δημοψηφισμάτων, τα οποία χαρακτηρίστηκαν “απάτη” από το Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του.

Επισημοποίηση των προσαρτήσεων με ψηφοφορία στη Δούμα

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το κοινοβούλιο της Ρωσίας αναμένεται να ψηφίσει τις προσεχείς ημέρες κείμενο, με το οποίο θα επισημοποιείται η προσάρτηση. Επίσης, αναμένεται ομιλία του προέδρου Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή).

Ένδειξη της πρόθεσης του Κρεμλίνου να σηματοδοτήσει την περίσταση αυτή αποτελούν οι εορταστικές εκδηλώσεις, που επίσης προβλέπεται να διεξαχθούν αύριο, Παρασκευή, στη Μόσχα, με τις δημοτικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας να ανακοινώνουν το κλείσιμο δρόμων στο κέντρο της πόλης, κυρίως γύρω από την εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, όπου στήνεται εξέδρα.

Κριμαία: η προσάρτηση του 2014 που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα

Έπειτα από δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας, χερσονήσου στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, το 2014, ο Πούτιν είχε εκφωνήσει ομιλία για να ζητήσει από τους Ρώσους κοινοβουλευτικούς να επικυρώσουν την υπαγωγή του εδάφους αυτού στη Ρωσία.

Ρωσική η Κριμαία και με υπογραφή Πούτιν
Ο Πούτιν, το 2014, κατά την υπογραφή για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνώρισε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.