Χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή της Γάζας, προκειμένου να εξουδετερώσει τους θύλακες των δυνάμεων της Χαμάς ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα ο ισραηλινός στρατός.
Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές, με τους μαχητές της Χαμάς να απαντούν με εκτόξευση ρουκετών σε διάφορα σημεία.
«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι Iσραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει στον παλαιστινιακό θύλακα.
Πυρά του Πυροβολικού, νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ άνοιξαν πυρ με βαριά πυροβόλα και εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές σήμερα εναντίον θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω εκτοξεύσεων ρουκετών από μαχητές της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, τομέων στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της.
Με τις εχθροπραξίες στην πέμπτη ημέρα τους χωρίς καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης στον ορίζοντα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι χερσαίες δυνάμεις και η αεροπορία συμμετέχουν σε επιχείρηση μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα. Ακολούθησαν ομοβροντίες ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.
Αν και το λακωνικό ανακοινωθέν για την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν υπεισήλθε σε καμία λεπτομέρεια, στρατιωτικοί συντάκτες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης εκτιμούν ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη εισβολή ευρείας κλίμακας. Το Πυροβολικό βάλλει από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, σημείωσαν ορισμένοι εξ αυτών. Κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας είπαν πως δεν έχουν δει ισραηλινούς στρατιώτες να επιχειρούν στο πεδίο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι η εν εξελίξει επιχείρηση εναντίον της Χαμάς «θα πάρει περισσότερο χρόνο». Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μοιάζουν να έχουν καμία πρόθεση να συμφωνήσουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός προς το παρόν, ωσότου όπως έχουν ξεκαθαρίσει να θεωρήσουν πως μειώθηκαν επαρκώς οι στρατιωτικές «δυνατότητες» του ισλαμιστικού κινήματος.
Ο στρατός του Ισραήλ λέει πως δεν εισέβαλαν δυνάμεις του στη Λωρίδα της Γάζας, εκπρόσωπός του μιλά για πρόβλημα «εσωτερικής επικοινωνίας»
Ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν εισέλθει χερσαίες δυνάμεις του στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα, επικαλούμενος πρόβλημα «εσωτερικής επικοινωνίας» για να εξηγήσει τη διάψευση αυτή.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το επιτελείο διένειμε στα μέσα ενημέρωσης ανακοινωθέν στο οποίο τόνιζε πως χερσαίες δυνάμεις επιχειρούσαν «μέσα» στη Γάζα, κάτι που επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως, δύο ώρες και κάτι αργότερα, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας.
Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπό του να δώσει κάποια εξήγηση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας».
Πάντως ο ισραηλινός στρατός δεν διαψευδεί οτι έχει αναπτύξει άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου είχε αποσύρει τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.
«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζοντας ότι η χερσαία εισβολή είναι «ένα από τα σενάρια» αυτά.
Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε το πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.
«Οποιαδήποτε χερσαία εισβολή σε οποιαδήποτε περιοχή της Λωρίδας της Γάζας θα δώσει ευκαιρία να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των αιχμαλώτων στις τάξεις του εχθρού», προειδοποίησε από την πλευρά του ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, που συνεχίζει τη νύχτα να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ, με το οποίο γειτονεύει ο παραθαλάσσιος παλαιστινιακός θύλακας.
Η Χαμάς εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν
Οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι εκτοξεύθηκαν άλλες 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, μετέδωσε ο παλαιστινιακός ραδιοφωνικός σταθμός Ντούνια αλ Ουάταν.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)» σε ισραηλινές επιθέσεις.
Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση 50 ρουκετών εναντίον της Ασκελόν και της Ασντότ. Παράλληλα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερσέβα, Ασκελόν και Σντερότ.
Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρατιωτικός βραχίονας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον της Νετιβότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει από την πλευρά του να βομβαρδίζει με αεροσκάφη και πυροβόλα τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων και παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν έχουν σταματήσει από τη 10η Μαΐου, πυροδοτήθηκαν από τις ταραχές στο τέμενος Αλ Άκσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας ξέσπασαν εξάλλου μετά την απόφαση δικαστηρίου του Ισραήλ να διωχθούν οικογένειες Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα και να παραχωρηθούν ακίνητα σε εβραίους εποίκους, με το σκεπτικό ότι ανήκαν στις οικογένειές τους πριν από το 1948. Εκκρεμεί η λήψη τελεσίδικης απόφασης.
Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα
Στον εφιάλτη του πολέμου έχει βυθιστεί η Ιερουσαλήμ, με την εκτόξευση ρουκετών να συνεχίζεται και από τις δύο μεριές, το Ισραήλ να δέχεται νέα χτυπήματα και τους νεκρούς στη Γάζα να ξεπερνούν τους 100.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, αναμεσά τους και 27 παιδιά και άλλοι 620 και πλέον έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι ρουκέτες των παλαιστινίων μαχητών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι Ισραηλινούς.
Την ανησυχία τους για τη διαρκώς κλιμακούμενη κατάσταση εξέφρασαν και πάλι οι ΗΠΑ, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τόνισε ότι η Αμερική υποστηρίζει τη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Διπλωμάτες ανέφεραν νωρίτερα ότι η Ουάσινγκτον αντιτάχθηκε σε αίτημα για μια έκτακτη σύγκληση του ΣΑ που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή.
«Νομίζω ότι εξετάζουμε τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ελπίζω ότι θα δώσει λίγο χρόνο στη διπλωματία για να φέρει αποτελέσματα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την «έντονη ανησυχία του για τη βία στους δρόμους του Ισραήλ», με τις συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων να συνοδεύουν την νέα σύρραξη μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «πρέπει να συμμετέχουν χωρίς τον φόβο της βίας στις γιορτές» που συνδέονται με το τέλος του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους και με τη γιορτή του Σαβουότ, της εβραϊκής Πεντηκοστής, πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Επανέλαβε ότι πρέπει να σταματήσουν οι ρίψεις ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές προς το Ισραήλ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον ήταν ξεκάθαρη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.
Οι Ισραηλινοί κλιμακώνουν τις επιθέσεις, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ενέκρινε την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων, εν μέσω της κλιμακούμενης βίας στην περιοχή.
Οι επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Την Τρίτη το Ισραήλ κινητοποίησε 5.000 εφέδρους. Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ ανέπτυξε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών.
Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.
Ο στρατός είπε ότι περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ.
Πριν την επίσημη επιβεβαίωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ισραηλινά μέσα μετάδωσαν ότι τεθωρακισμένα αναπτύσσονται στα σύνορα με την Γάζα, σε πόλεις του Ισραήλ όπου ζουν Αραβοϊσραηλινοί αναμένεται να σταλούν στρατιωτικές δυνάμεις, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχιστεί η αναταραχή.
Παράλληλα, η «Jerusalem Post» μετέδωσε ότι ο ισραηλινός επιτελάρχης Αντιστράτηγος, Αβίβ Κοχάβι έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο χερσαίας επέμβασης στη Γάζα και θα το υποβάλει εντός της ημέρας για έγκριση από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς, με ισραηλινό υπουργό να δηλώνει ότι «η εκστρατεία μας κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί. Ό,τι δεν κάνουμε τώρα θα υποχρεωθούμε να το κάνουμε σε έξι μήνες. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει και δεν έχει συμφέρον να σταματήσει».
Μετά την εξουδετέρωση εννέα κορυφαίων στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε «όχι» στην εκεχειρία που πρότεινε η Χαμάς χθες το βράδυ σε «αμοιβαία βάση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα για εκεχειρία από την πλευρά της Χαμάς διατυπώθηκε μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Κρεμλίνο εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση ζητώντας την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΣ Αντόνιο Γκουτέρες.
Υπέρ της αποκλιμάκωσης τάσσεται η αμερικανική πλευρά, που επιχειρεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τον Τζο Μπάιντεν να στέλνει στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περιοχή για συνομιλίες.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Πέμπτη τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της βίας, καθώς οι συγκρούσεις στη Γάζα εντείνονται, με το Ισραήλ να φέρεται να προετοιμάζει χερσαία επέμβαση. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θέλει να δει μια σημαντική μείωση των πυραυλικών επιθέσεων.
«Ένα από τα πράγματα που έχω δει μέχρι στιγμής είναι ότι δεν υπήρξε σημαντική υπερβολική αντίδραση από το Ισραήλ» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Έκκληση Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας
Ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, δήλωσε επίσης ότι αναμένει να έχει περισσότερες συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής. Παράλληλα, είπε πως χθες είχε «μια σύντομη» επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε από την πλευρά της ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία και άλλες χώρες μπορούν να παίξουν βραχυπρόθεσμα κάποιον ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υπερασπιστεί το «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τα εδάφη του», μετά τους «χιλιάδες πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον του», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως «αυτό το πράγμα θα τελειώσει αργά ή γρήγορα».
Η παρέμβαση Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που συνομίλησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, «καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που ισχυρίστηκε ότι εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες» που «θέτουν σε κίνδυνο τον λαό του Τελ Αβίβ» και υπονομεύουν «την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο Μακρόν, ο οποίος θα συνομιλήσει με άλλους ηγέτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «θα εκφράσει τον επείγοντα χαρακτήρα της επιστροφής στην ειρήνη, μιας αποφασιστικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων» και «την επιθυμία της Γαλλίας να συμβάλει σε αυτό σεβόμενη τις νόμιμες φιλοδοξίες όλων», πρόσθεσε η δήλωση.
Το Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται εκτάκτως μεθαύριο Κυριακή στις 17:00
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια μέσω βιντεοδιάσκεψης για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας), ανέφεραν διπλωμάτες.
Η συνεδρίαση αυτή, η οποία αρχικά είχε προταθεί να γίνει σήμερα, ζητήθηκε από την Τυνησία, τη Νορβηγία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ, οι οποίες εμπόδισαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης σήμερα και αντιπρότειναν να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αποδέχθηκαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει μεθαύριο Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.