ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: «Κόβονται» θέσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιδρύματα

    Ημερομηνία:

    Στις 77.415 ανέρχεται εφέτος ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια με 555 θέσεις λιγότερες από πέρυσι που, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

    Η γενική πολιτική είναι ότι «κόβονται» θέσεις στην Αθήνα και λιγότερες στη Θεσσαλονίκη και ενισχύονται τα Περιφερειακά Ιδρύματα στις αντίστοιχες ειδικότητες. Όπως λένε οι ειδικοί αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μία θέση στις περιζήτητες σχολές στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

    Η αλλαγή από την περσινή χρονιά είναι ότι η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν θα επιτρέπει την εισαγωγή με βαθμολογίες 2, 3 και 4 , όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο υποψήφιος που λαμβάνει βαθμολογία χαμηλότερη από την ΕΒΕ η οποία προκύπτει από το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, δεν θα αποκτά τη φοιτητική ιδιότητα. Το σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά εφέτος έχει στόχο την άνοδο του ακαδημαικού επιπέδου των φοιτητών.

    Οι σχολές που επηρεάζονται από τη μείωση του αριθμού εισακτέων, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες θέσεων αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Νομική Αθηνών, τα Παιδαγωγικά τμήματα και τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , το Μαθηματικό Αθήνας και Θεσσαλονίκης , το Φυσικό Αθηνών. Αντιστοίχως αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε σχολές του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης , Δυτικής Μακεδονίας Αιγαίου κ.λ.π. Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές δεν επηρεάζονται, με την Ιατρική Αθηνών να έχει 165 θέσεις εισακτέων, όπως και πέρυσι, όπως και οι φιλοσοφικές σχολές που δεν έχουν μεγάλες αυξομειώσεις.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετακίνησης θέσεων είναι η Νομική Σχολή. Από την Νομική Σχολή Αθηνών «χάνονται» 35 θέσεις σε σχέση με πέρυσι την ώρα που 30 θέσεις εισακτέων «πάνε» στη Νομική Κομοτηνής.

    Οι στρατιωτικές σχολές ενισχύονται με περισσότερους από 500 επιπλέον εισακτέους σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα η στη σχολή Ευελπίδων υπάρχουν 369 εισακτέοι από 170 πέρυσι ενώ η Σχολή Ικάρων έχει 150 εισακτέους από 65 πέρυσι. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) έχει 265 εισακτέους από 195 πέρυσι.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι βάσεις θα ακολουθήσουν την πορεία του ασανσέρ. Σε ανοδική τάση αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στις λεγόμενες υψηλόβαθμες σχολές, καθώς όπου υπάρχουν λιγότερες θέσεις αυξάνεται ο ανταγωνισμός . Αντίθετα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας η πορεία αναμένεται αν είναι πτωτική καθώς αυξάνονται οι θέσεις ενώ βασικό κριτήριο θα είναι η ζήτηση.

    Στην ουσία, διοχετεύεται αριθμός υποψηφίων σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα οδηγήσει και στην κατάργηση τμημάτων, τα οποία δεν θα συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις φοιτητών. Τέσσερα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, που προέρχονται από τα «πανεπιστημιοποιημένα» ΤΕΙ δεν θα δεχτούν εισακτέους. Πρόκειται για το Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Επιστήμης Βιοσυστημάτων στο Μεσολόγγι, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων στο Αγρίνιο και Μουσειολογίας στον Πύργο.
    ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εμμανουήλ Κουτούζης: Ο νέος πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

    Την Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία...

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας από την Fujian στην Πάτρα

    Κινεζική αντιπροσωπεία από την Επαρχία Fujian επισκέφθηκε την Περιφέρεια...

    Κιμ Καρντάσιαν: Πιστεύει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει μια χώρα αφού παρακολούθησε το Crown

    Η Κιμ Καρντάσιαν μοιράστηκε τις σκέψεις της για τη διακυβέρνηση μιας...

    Σενάρια για 4η φρεγάτα FDI πυροδότησε η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας

    Στον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα και το...