Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ένα από τα πιο γνωστά χωριά, του Δήμου Πύργου , είναι το Σκουροχώρι! Με  μόνιμο πληθυσμό περί τους 500 κατοίκους, οι οποίοι το καλοκαίρι γίνονται και 1000!  Το Σκουροχώρι βρίσκεται πάνω στο δρόμο απ` όπου τους καλοκαιρινούς μήνες περνά πολύ κόσμος που πηγαίνει για το μπάνιο του στις παραλίες του Λεβεντοχωρίου, του Κορακοχωρίου, της Σκαφιδιάς κ.α. Αυτό έχει ως συνέπεια ο χρόνος να «χωρίζεται» στα δυο για το χωριό αφού το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου η κίνηση μειώνεται δραματικά…

    Αγορά  που μοιάζει με πόλη…

    Το Σκουροχώρι είναι από τα λίγα χωριά της Ηλείας  που διαθέτει αγορά με αρκετά καταστήματα, που θα ζήλευαν και οι πόλεις! Επίσης λειτουργεί δημοτικό σχολείο, πολιτιστικό και ποδοσφαιρικό σύλλογο,  και κάνει προσπάθειες –με τους δραστήριους κατοίκους του- να γίνει ελκυστικό και να αντιστρέψει την τάση μείωσης του πληθυσμού επιζητώντας ζωντάνια καθ` όλη τη διάρκεια του χρόνου…

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    Τι δήλωσαν οι κάτοικοι του χωριού στην (σύντομη) επίσκεψη μας…

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    Γιάννης Σιδηροκαστρίτης (Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σκουροχωρίου)

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    «Το Σκουροχώρι πήρε το όνομα του από την οικογένεια Σκούρα, που στις ΗΠΑ έγινε γνωστός από την “Skouras Film”, που είχε στην ιδιοκτησία της αίθουσες κινηματογράφου σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Έχει γίνει δωρεά από τη πλευρά της οικογένειας για την κατασκευή του δημοτικού σχολείου Σκουροχωρίου που σήμερα λειτουργεί –ολοήμερο- φιλοξενώντας 150 περίπου μαθητές με 9μελές διδασκαλικό προσωπικό και γι` αυτό τους ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε και τους διακεκριμένους νομικούς και δημοσιογράφους αδερφούς Κοτσώνη, η δεύτερη γενιά των οποίων ζει σήμερα στις ΗΠΑ, που έχουν κάνει δωρεά το οίκημα που στεγάζει σήμερα τα γραφεία της Κοινότητας, τον Πολιτιστικό σύλλογο κ.α. Το χωριό μας είναι από τα παλιότερα με 500 μόνιμους κατοίκους που τουλάχιστον στους θερινούς μήνες έχει έντονη ζωή και μεγάλη διέλευση τουριστών και οχημάτων που κατευθύνονται προς τις παραλίες Σκαφιδιάς, Λεβεντοχωρίου και αλλού. Διαθέτει τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών  που προσφέρει πολλά στο χωριό μας και την ποδοσφαιρική ομάδα του Λευκού Αστέρα που ξαναγεννήθηκε το 1967 κι από τότε έχει διαρκή παρουσία στα τοπικά πρωταθλήματα, και αξίζουν συγχαρητήρια αυτά τα παιδιά που μοχθούν για το καλό της ομάδας. Δεν θέλουμε κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση ως χωριό,  απλά να κοιτάξουμε λίγο την καθημερινότητα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερους κάδους, καθώς τα σκουπίδια είναι αυξημένα!  Από εδώ περνούν πολλοί τουρίστες, δεν πρέπει να δείχνει παραμελημένο το χωριό μας. Σίγουρα χρειαζόμαστε μια πλατεία, και βιολογικό καθαρισμό, έτσι ώστε να μην αποτελούν οι αρδευτικοί  αύλακες, εστία μολύνσεως. Και βέβαια το σημαντικότερο όλων για το Σκουροχώρι, είναι η έλευση ενός αγροτικού γιατρού, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, όπου και η κίνηση είναι αυξημένη, αλλά και ο πληθυσμός του χωριού διπλασιάζεται! Θα έλεγα πως ο γιατρός είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος»!

     Δημήτρης Μπάστας (κάτοικος Σκουροχωρίου)

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    «Σε γενικές γραμμές το φετινό καλοκαίρι είχε κίνηση, και ακόμα έχει, έστω και συγκρατημένα! Το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού είναι ότι… δεν έχει χρήμα! Αυτό βέβαια είναι γενικό σε όλη την Ελλάδα. Προβλήματα με την καθημερινότητα ευτυχώς δεν αντιμετωπίζουμε, όμως στο θέμα της υγείας έχουμε, καθώς κάποτε   είχαμε γιατρό μόνιμο , αλλά συνταξιοδοτήθηκε και  έκτοτε  δεν έχει έρθει άλλος , και  δεν ξέρουμε… αμ τελικά έρθει»

    GYMALL

    Ευθύμιος Αντωνάτος (κάτοικος Σκουροχωρίου)

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    «Η καταγωγή μου είναι από τα Καμιναράτα Ληξουρίου της Κεφαλονιάς αλλά είμαι γέννημα-θρέμμα Σκουροχωρίτης και ήμουν μετανάστης 32 χρόνια στη Γερμανία και τα τελευταία  χρόνια ήρθα και πάλι στο χωριό. Υπάρχει ανθρώπινη επαφή στο χωριό που δεν θα την έβρισκα αλλού. Κάποτε είχαμε 2.000 κατοίκους, 9 ταβέρνες, ισάριθμα μπακάλικα, 4 χασάπικα και 4 φούρνους. Παρήγαγε δικά του κρασιά, σταφίδες και λάδια… τώρα αν δεν υπήρχε ο περαστικός κόσμος που πάει στη θάλασσα Σκαφιδιά, Λεβεντοχώρι, Κορακοχώρι, τα περισσότερα μαγαζιά που λειτουργούν σήμερα θα ήταν κλειστά. Καθως ο κοσμος δεν εχει λεφτά, και δυσκολα τα βγαζει πέρα»!

    Αλέξης Σταματόπουλος  (κάτοικος Σκουροχωρίου)

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    «Υπάρχουν δυο εκδοχές για την ονομασία του χωριού… η μια είναι από τον Σκούρα και η άλλη από το σκούρο χρώμα της γης. Κάποτε υπήρχε Αστυνομία, Σχολαρχείο, υπήρχαν ιαματικά λουτρά που ερχόντουσαν αθλητές από το Κατάκολο έκαναν το λουτρό τους και μετά έτρεχαν στην Αρχαία Ολυμπία. Δηλ. υπήρχε περισσότερη ζωή, την οποία νοσταλγούμε!  Η ακρίβεια και ελλειψη χρήματος, εχουν καθηλώσει τον κόσμο, ο οποίος εδώ στο Σκουροχώρι παλεύει με διάφορες καλλιέργειες, όπως ντομάτες, πεπόνια, καρπούζια, καλαμπόκια  , για να βγάλει  το μεροκάματο».

    Μπάμπης Κυριακόπουλος  (κάτοικος Σκουροχωρίου)

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, είναι γενικό το κακό… μισθοί και συντάξεις κόπηκαν και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα! Έτσι δεν περισσεύουν χρήματα στο κόσμο για να βγει για καφέ ή ούζο… Έτσι σιγά –  σιγά  το χωριό μας σβήνει, ο κόσμος είναι συγκρατημένος , και δύσκολα τα βγάζει πέρα!  Επιπλέον η διάλυση των κοινοτήτων  έχει παίξει ρόλο, καθώς όσο είμαστε μόνοι μας,  τα πράγματα ήταν καλύτερα και λύναμε τα προβλήματα μας. Με τον Καλλικράτη δεν ρωτάνε αν υπάρχει Σκουροχώρι και που είναι το Σκουροχώρι!

    Γιάννης  Αιβαλιώτης  (κάτοικος Σκουροχωριού)

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    «Η καθημερινότητα μας έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της κρίσης. Αποτέλεσμα το φετινό καλοκαίρι η κίνηση  να μην είναι η αναμενόμενη! Καθώς ο κόσμος είναι συγκρατημένος, επηρεασμένος ίσως και από τον κορωνοιο! Το χωριό στηρίζεται στις αγροτικές καλλιέργειες, και κυρίως στις ελιές! Όμως καλλιεργούνται και εποχιακά είδη, όπως ντομάτες, καρπούζια, πεπόνια, καλαμπόκια κ.λ.π. Το «καμάρι» του χωριού είναι ο Λευκός  Αστέρας,  που για το χωριό μας είναι σύμβολο, και η μεγάλη πληγή, τα αδέσποτα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας! Θέλω να πιστεύω πως ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος με την ευαισθησία που τον διακρίνει, θα ασχοληθεί σοβαρά  με το θέμα»!

    Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον… Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον… Οδοιπορικό στα χωριά της Ηλείας-Σκουροχώρι: Έχει παρελθόν, και μέλλον…

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Για το Λεόντιο με αγάπη για το Champions League! – Η ευχή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου (video)

    . Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος έστειλε μέσω των social media τα δικά...

    Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 43χρονου για λαθραία καπνικά προϊόντα

    Στη σύλληψη ενός 43χρονου αλλοδαπού προχώρησαν το βράδυ της...

    Νίκος Αλιάγας: Μπορεί στη σύνταξή μου να έρθω να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα

    Ο Νίκος Αλιάγας βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή τη συμμετοχή του...

    Οπαδική βία: Τρεις πρώτες προφυλακίσεις για ναρκωτικά

    Στη φυλακή οδηγήθηκαν μετά τις απολογίες τους τρεις από...