Οι 10 ελληνικές startups που «χτύπησαν» αποτιμήσεις άνω των 5,5 δισ. ευρώ

    Ημερομηνία:

    Στα 8 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το 2022 η αξία των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, με 10 εξ αυτών να «χτυπούν» αποτιμήσεις άνω των 5,5 δισ. ευρώ, καταφέρνοντας να συνδέσουν το όνομά τους με μερικά από τα πλέον σημαντικά deals, τόσο σε επίπεδο εξαγορών όσο και εν γένει επενδύσεων.

    Πιο αναλυτικά, κόντρα στο διεθνές κλίμα που θέλει τις εταιρείες τεχνολογίας να βιώνουν δύσκολες ημέρες ως απόρροια του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, η εγχώρια αγορά επέδειξε αντιστάσεις, με την αξία της να αυξάνεται κατά 7,5 φορές εν συγκρίσει με το 2017 (από περίπου 1 δισ. σε 8 δισ. ευρώ σήμερα).

    Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Dealroom, το ελληνικό οικοσύστημα καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό -σε όρους αξίας- στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μετά τη Ρουμανία, η startup σκηνή της οποίας αποτιμάται σε πάνω από 9 δισ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία, με αποτιμήσεις πέριξ των 5 δισ. ευρώ για τις δύο πρώτες και 2 δισ. ευρώ για την τελευταία.

    Τα ηνία στη χώρα μας, όπως αποκαλύπτει η έκθεση «Startups in Greece 2022-2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, κρατούν 10 εταιρείες, η συνολική αξία των οποίων προσεγγίζει κατά μέσο όρο τα 5,8 δισ. ευρώ. «Αυτά τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν την αποτίμηση των υπόλοιπων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι ένας πολλά υποσχόμενος αριθμός για μελλοντικούς «μονόκερους», σχολιάζουν οι αναλυτές της έρευνας.

    1. Viva Wallet: Αποτίμηση 1,7-2 δισ. ευρώ. Μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις οι ιδρυτές της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας, κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα από τα πιο σημαντικά deals στην Ελλάδα με την J.P. Morgan, εκτοξεύοντας την αποτίμησή της μεταξύ 1,7-2 δισ. ευρώ. Με τη συμφωνία, οι Αμερικανοί αποκτούν το 48,5% της ελληνικής cloud-based neobank, ενώ περίπου 200 στελέχη της θα λάβουν 35.000 μετοχές, αξίας 50 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, η εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής, έχοντας τοπικά υποκαταστήματα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ εξυπηρετεί marketplaces σε όλη την Ευρώπη, απέκτησε το αμέσως προηγούμενο διάστημα το 33,5% της N7 Mobile, μιας εξειδικευμένης εταιρείας software που δραστηριοποιείται εδώ και μια δεκαετία στην πολωνική αγορά.

    2. Skroutz: Αποτίμηση 800 εκατ. – 1,2 δισ. ευρώ.Τον τίτλο του «μονόκερου» φέρει και επισήμως, σύμφωνα με την έρευνα, η Skroutz, η εταιρεία τεχνολογίας που ίδρυσαν το μακρινό 2005 οι Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Αυγουστίδης. Το 2020 η Skroutz ήρθε σε συμφωνία με τη CVC Capital Partners, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού, ενώ προσφάτως η EveryPay, που από το περασμένο καλοκαίρι έχει περάσει στα χέρια της, έκλεισε συνεργασία με τη μαλτέζικη Finaro.

    3. Persado: Αποτίμηση 700 εκατ. – 1,2 δισ. ευρώ. Συνολικά κεφάλαια ύψους άνω των 83 εκατ. ευρώ έχει αντλήσει από το 2012 η Persado, διεκδικώντας -και μάλιστα με αξιώσεις- τον τίτλο του «unicorn». Στη χρηματοδότησή της συμμετείχαν μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα του χώρου του venture capital, όπως η Bain και η StarVest, αλλά και κολοσσοί, όπως η Citigroup και η American Express. Η εταιρεία του Αλεξ Βρατσκίδη δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ παρέχοντας μια πλατφόρμα τεχνολογίας η οποία προσφέρει έναν αυτοματοποιημένο τρόπο δημιουργίας αποτελεσματικών μηνυμάτων επικοινωνίας με τους καταναλωτές.

    4. Blueground: Αποτίμηση 700-900 εκατ. ευρώ. «Η ελληνική proptech είχε προβλεφθεί να φτάσει σε status “μονόκερου” το 2022, αλλά παραμένει ακόμα κοντά στο να γίνει. Μετά τη συγκέντρωση 140 εκατ. δολαρίων σε έναν γύρο χρηματοδότησης μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με επικεφαλής το WestCap Group του Λόρενς Τόσι, η εταιρεία ολοκλήρωσε έναν ακόμη γύρο -δανειοδοτικής χρηματοδότησης- από τη Silicon Valley Bank. Το ποσό στρογγυλοποιήθηκε σε 20 εκατ. δολάρια, αφήνοντας την εταιρεία με αξία περίπου 900 εκατ. ευρώ», σημειώνεται στην έκθεση «Startups in Greece 2022-2023». Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η εταιρεία του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου εξαγόρασε τη βραζιλιάνικη Tabas, κίνηση που επιταχύνει την παρουσία της στη Λατινική Αμερική.

    5. Workable: Αποτίμηση 300-500 εκατ. ευρώ. Μια ιδέα που γεννήθηκε το 2012, την εποχή που η χώρα μας φλέρταρε με το Grexit, έχει εξελιχθεί σήμερα στην κορυφαία πλατφόρμα προσλήψεων παγκοσμίως, με χρηματοδότηση πέριξ των 74 εκατ. ευρώ, συνεργασίες με περισσότερες από 20.000 εταιρείες και αποτίμηση στα 300-500 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για τη Workable του Νίκου Μωραϊτάκη, η πλατφόρμα της οποίας αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Παράλληλα, αναπτύσσει τεχνολογίες για την αξιολόγηση των υποψηφίων για μια θέση εργασίας εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τους πελάτες της.

    6. FlexCar: Αποτίμηση 200-300 εκατ. ευρώ. Η startup του Γιώργου Δεσύλλα, η οποία προσφέρει λύσεις ευέλικτου leasing μισθώνοντας τον στόλο της χωρίς κόστος (τέλη κυκλοφορίας, συντήρηση, επισκευές, ζηµιές, αναλώσιµα, µεικτή ασφάλεια και φόρους) για τους πελάτες της, έχει καταφέρει μέσα σε μόλις τρία χρόνια να οκταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της διατηρώντας παρουσία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού μάλιστα σήκωσε χρηματοδότηση-ρεκόρ, ανεβάζοντας τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια σε 296,6 εκατ. ευρώ.

    7. Hellas Direct: Αποτίμηση 100-200 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια ύψους 58,23 εκατ. ευρώ από γνωστούς διεθνείς επενδυτές, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον καναδικό όμιλο Power Corporation of Canada, έχει σηκώσει μέχρι στιγμής η Hellas Direct. Στόχος των ιδρυτών της Αλέξη Πανταζή και Αιμίλιου Μάρκου είναι μετά τη Ρουμανία η εταιρεία να επεκταθεί προς την αναδυόμενη Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία, Κροατία).

    8. Spotawheel: Αποτίμηση 100-150 εκατ. ευρώ. Εχοντας ξεκινήσει ως μια μικρή ομάδα μηχανικών αυτοκινήτων με το όνομα Spotmechanic, η εταιρεία του Χάρη Αρβανίτη κατάφερε γρήγορα να εξελιχθεί στο κορυφαίο ελληνικό marketplace αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αναλαμβάνει να βρει τα πιο αξιόπιστα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα σε περισσότερες από 10 χώρες και να τα διαθέσει μέσα από την πλατφόρμα της προς απευθείας αγορά. Συνολικά, η εταιρεία έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

    9. TileDB: Αποτίμηση 100-150 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια ύψους 48 εκατ. ευρώ έχει σηκώσει η εταιρεία του Σταύρου Παπαδόπουλου, η αξία της οποίας αποτιμάται πλέον στα 100-150 εκατ. ευρώ. Η startup προσφέρει μια βάση δεδομένων για την αποθήκευση οποιουδήποτε τύπου δεδομένων σε οποιοδήποτε backend (στο cloud ή on-prem) και την ανάλυσή τους με οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού.

    10. Plum: Αποτίμηση 100-150 εκατ. ευρώ. Εχοντας ηγηθεί μιας νέας εκστρατείας crowdfunding και αντλώντας χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. λιρών από τη Silicon Valley Bank UK, η Plum του Βίκτωρα Τροκούδη επιταχύνει την επέκτασή της στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν προσωπικό βοηθό στη διαχείριση χρημάτων -βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη- ο οποίος βοηθά τους χρήστες να αποταμιεύσουν εύκολα χρήματα χωρίς κόπο, χρεώσεις και μεγάλες αλλαγές στις μέχρι σήμερα συνήθειές τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζιζέλ Μπούντχεν: Το μήνυμα μετά την είδηση της εγκυμοσύνης της – Δεν υπάρχει οδηγός ζωής, ό,τι είσαι είναι επιλογές

    Ένα ενθαρρυντικό μήνυμα έστειλε η Ζιζέλ Μπούντχεν λίγο καιρό μετά την...

    «Αύριο είναι μία σημαντική μέρα» – Η πρόσκληση Κασσελάκη στην εκδήλωση για το νέο κόμμα

    Με μια νέα ανάρτηση στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης καλεί...

    “Δάσκαλοι που Εμπνέουν: Η Δύναμη της Εκπαίδευσης σε Πράξεις Φιλοζωίας”από το 22ο Δημοτικό Σχολείο

    Μαθητές από το 22ο Δημοτικό Σχολείο μετέφεραν και τοποθέτησαν στην...

    Σε πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο βρέθηκε το ΙΧ των δραστών της δολοφονίας του 5χρονου στο Μαρκόπουλο

    Σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, στην οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο, εντοπίστηκε...
    Best Shop