Οι 7 τρόποι για να σώσετε το γάμο σας όταν αισθάνεστε ότι μισείτε τον σύζυγό σας

    Ημερομηνία:

    Αν έχετε φτάσει στο σημείο να μισείτε τον σύζυγό σας, τότε είναι καιρός να φροντίσετε τη σχέση σας.  Πρόκειται για ένα ανησυχητικό σημάδι που δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Τόσο η αγάπη όσο και ο γάμος είναι από τη φύση τους πολύ περίπλοκα, όμως πάντα υπάρχει τρόπος να διορθώσετε τα πράγματα προτού να είναι αργά.

    7 αποτελεσματικοί τρόποι για να διορθώσετε τον γάμο σας

    • Αναρωτηθείτε γιατί μισείτε τον σύντροφό σας
    • Εξετάστε τις προσδοκίες σας
    • Αναζητήστε τα θετικά στη σχέση σας
    • Προσέξτε τους τρόπους σας
    • Προσπαθήστε ν’ αλλάξετε τα πράγματα που πρέπει ν’ αλλάξουν
    • Βάλτε την επικοινωνία στο πλάνο
    • Ακούστε ο ένας τον άλλον

    Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τρόποι αυτοί να σώσετε τον γάμο σας

    Αναρωτηθείτε γιατί μισείτε τον σύντροφό σας

    Έχει μεγάλη σημασία ν’ απαντήσετε με ειλικρίνεια στο ερώτημα αυτό. Δείτε τι είναι αυτό που λείπει από τον γάμο σας, τι σας κάνει δυστυχισμένους, και από πότε αισθάνεστε έτσι;

    Ανατρέξτε στις προσδοκίες που είχατε πριν τον γάμο και αντίστοιχα, ποιες ήταν οι προσδοκίες του συντρόφου σας. Μπορεί τότε ν’ αναζητούσατε την εγγύτητα, την οικονομική ασφάλεια, τη γονεϊκότητα και την οικογένεια γενικά, την καριέρα και άλλα. Ίσως να μιλούσατε για τις προσδοκίες σας αλλά στην πορεία κάτι να έχει αλλάξει και να μην συζητάτε πλέον.

    Παρατηρείτε αλλαγή στις προσδοκίες με την πραγματικότητα που ζείτε τώρα; Σκεφτείτε γιατί δεν έχουν ικανοποιηθεί. Γενικά αν είστε απόλυτα ειλικρινείς, θα δείτε ότι ορισμένες από τις προσδοκίες σας έχουν καλυφθεί, αλλά η αρνητικότητα εμποδίζει τους ανθρώπους απ’ το να δουν τα θετικά που τους συμβαίνουν στη ζωή. Είναι πάντα καλό να σκέφτεστε πρώτα τα θετικά ώστε να μην «χάνεστε» στ’ αρνητικά.

    Αναρωτηθείτε και οι δύο, «τι είναι αυτό που σας απογοήτευσε;». Να θυμάστε ότι και ο σύντροφός σας μπορεί να αισθάνεται ότι οι ανάγκες του δεν ικανοποιούνται. Απαριθμείστε όσα περιμένετε από τη σχέση σας ή όσα θέλετε και δεν έχετε. Να ακούσετε τον σύντροφό σας με προσοχή και να προσπαθήσετε να δείτε τα πράγματα από τη δική του πλευρά.

    Είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες σας. Σκεφτείτε τι μπορεί να έλεγε ένας τρίτος αν τις άκουγε. Είναι λογικό να περιμένεις από τον άλλον να σου δίνει πάντα το 100%; Επιπλέον, είναι οι προσδοκίες και των δύο σας σαφείς εκατέρωθεν; Μήπως κάνετε υποθέσεις; Οι εικασίες μόνο κακό προκαλούν. Αν υποθέτετε διάφορα με βάση το παρελθόν, δεν θα συνεννοηθείτε ποτέ ουσιαστικά. Απαιτείται διαρκής επικοινωνία και συνεχείς προσαρμογές στις προσδοκίες των συντρόφων σ’ όλη τη διάρκεια της έγγαμης συμβίωσης.

    Δώστε στον σύντροφό σας το περιθώριο ν’ αποκριθεί και στη συνέχει κουβεντιάστε μέχρι να βρείτε ένα κοινό σημείο αναφοράς.

    Αναζητήστε τα θετικά στη σχέση σας

    Μήπως οι απογοητεύσεις έχουν επισκιάσει τα θετικά που έχει να σας προσφέρει η σχέση σας; Σκεφτείτε πως ήσασταν χωρίς τον σύντροφό σας και απαριθμήστε τα καλά που σας έχει χαρίσει η σχέση σας, όσο μικρά και ασήμαντα και αν είναι και ευχαριστήστε τον για όσα κάνει, έστω και αν δεν είναι όσα θα θέλατε.

    Προσέξτε τους τρόπους σας

    Αν είστε γονιός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε μάθει στα παιδιά σας τρόπους καλής συμπεριφοράς. Τους διδάσκετε να λένε «ευχαριστώ», να είναι ευγενικά, να μοιράζονται και να βοηθούν. Είστε βέβαιοι ότι κάνετε το ίδιο με τον/την σύζυγό σας; Μήπως θεωρείτε κάποια πράγματα αυτονόητα; Όπως και αν είναι, πάντα μας αρέσει οι άνθρωποι  να μας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους, πόσω μάλλον οι κοντινοί μας.  Μην θεωρείτε δεδομένο ότι ο σύντροφός σας ξέρει ότι νιώθετε ευγνώμονες. Να του το λέτε.

    • «Ευχαριστώ για τον καφέ»
    • «Ευχαριστώ που έβαλες πλυντήριο»
    • «Ευχαριστώ που φρόντισες τα παιδιά»
    • «Ευχαριστώ που προσπαθείς κάθε μέρα»

    Να προσέχετε τη συμπεριφορά σας προς τον σύντροφό σας.

    Να επικοινωνείτε ανοιχτά με τον σύντροφό σας, χωρίς να κρατάτε κακία ή να θυμώνετε, γιατί έτσι δημιουργείτε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο μετά είναι δύσκολο να ξεφύγετε.

    Προσπαθήστε ν’ αλλάξετε τα πράγματα που πρέπει ν’ αλλάξουν

    Η προσπάθεια γι’ αλλαγή πρέπει να είναι αμφίδρομη. Πρέπει να οι δύο σύντροφοι να προσπαθούν να βοηθούν ο ένας τον άλλον και οι δύο μαζί, τη σχέση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε εσείς το πρώτο βήματα. Απαριθμήστε όσα χρειάζεται να βελτιωθούν ή ν’ αλλάξουν και κάντε τα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Βάλτε την επικοινωνία στο πλάνο

    Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε υγιούς σχέσης. Είναι αναγκαίο οι σύντροφοι να έχουν ξεπεράσει τα τραύματα του παρελθόντος ώστε να μην παρουσιάζουν εμπόδια στο παρόν. Δώστε έμφαση στην επικοινωνία, τόσο σε συχνότητα όσο και σε ποιότητα, Μιλήστε για όσα σας απασχολούν και σας προβληματίζουν, για την καθημερινότητα και για τα συναισθήματά σας. Σκεφτείτε συγκεκριμένα ποια είναι τα θέματα τα οποία θέλετε να κουβεντιάσετε και δώστε χρόνο στον σύζυγό σας να τα επεξεργάζεται με ηρεμία.

    Μην πιέζετε τον σύζυγό σας και, αν νιώσετε ότι πνίγεται, δεν είναι ανάγκη να συνεχίσετε την κουβέντα σας.

    Ακούστε ο ένας τον άλλον

    Αν θέλετε να διορθώσετε τη σχέση σας, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι είναι αναγκαίο να επικοινωνείτε και ν’ ακούτε ο ένας τον άλλον. Αποδεχτείτε το ενδεχόμενο ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί καιρό, αφού οι σχέσεις δεν δημιουργούνται, ούτε βελτιώνονται από την μία μέρα στην άλλη.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καιρός: Έρχεται σοβαρή επιδείνωση – Την έκδοση έκτακτου δελτίου προανήγγειλε ο διευθυντής της ΕΜΥ

    Την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προανήγγειλε για την...

    Χρέη στον ΕΦΚΑ: Πόσα είναι “ανεπίδεκτα είσπραξης”

    Χαμηλής ή ακόμη και μηδενικής εισπραξιμότητας χαρακτηρίζεται το 20%...
    Best Shop