Οι διατροφικές συνήθειες που βγάζουν τις ορμόνες εκτός ισορροπίας

    Ημερομηνία:

    Από την ακμή που επιμένει παρά τις αμέτρητες skincare ρουτίνες, τις απότομες εναλλαγές της διάθεσης έως και την αύξηση του βάρους μας, τείνουμε να κατηγορούμε τις ορμόνες μας για πολλά. Η ορμονική ισορροπία είναι κομβικής σημασίας, γεγονός που το συνειδητοποιούμε συνήθως αφού τα επίπεδά τους διαταραχθούν.

    Ορμόνες εντός ή… εκτός ισορροπίας;

    Οι ορμόνες που συχνά ονομάζονται «χημικοί αγγελιοφόροι», στέλνουν σήματα σε διάφορα μέρη του σώματός σας, λέγοντάς τους τι πρέπει να κάνουν (και πότε χρειάζονται για να το κάνουν). Αυτός ο ιστός επικοινωνίας ρυθμίζει όλα τα είδη σημαντικών λειτουργιών, από τη διαχείριση του μεταβολισμού σας, την σταθεροποίηση της διάθεσής σας έως και την ποιοτική ξεκούραση.

    Όταν οι ορμόνες σας δεν είναι σε αρμονία, πιθανότατα θα το νιώσετε.

    Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ομοιόσταση των ορμονών, με ορισμένους να βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Αλλά οι διατροφικές σας συνήθειες είναι ένας τομέας όπου μπορείτε να λάβετε δράση.

    Η επιλογή ορισμένων τροφίμων – και η αποφυγή άλλων – μπορεί να προωθήσει μια πιο υγιεινή ορμονική ισορροπία. Ακολουθούν τέσσερις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε για να διατηρήσετε τις ορμόνες σας… «χαρούμενες».

    Τρώτε πάρα πολύ ή πολύ λίγο

    Η καλή διατροφή συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση των ορμονών αλλά το να τρώτε πολύ ή πολύ λίγο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά. Μία απότομη αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους από το υπερβολικό ή το ελάχιστο φαγητό αντίστοιχα, μπορεί να διαταράξει την ορμονική σας ισορροπία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την όρεξή σας.

    Οι γυναικείες αναπαραγωγικές ορμόνες φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις αλλαγές βάρους. Τόσο ο κάτω από το φυσιολογικό όσο και ο πάνω από το φυσιολογικό δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με τις ορμόνες.

    Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και μεταβολικό σύνδρομο, παθήσεις που επηρεάζουν την γονιμότητα. Οι γυναίκες που ήταν λιποβαρείς, από την άλλη πλευρά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν άλλες ορμονομεσολαβούμενες παθήσεις που επηρέαζαν τη γονιμότητα, όπως η δυσλειτουργία των ωοθηκών.

    Οι αναπαραγωγικές ορμόνες δεν είναι οι μόνες που μπορεί να διαταραχθούν από την υπερβολική ή ελάχιστη κατανάλωση θερμίδων.

    Η παχυσαρκία (που μπορεί να προκύψει μακροπρόθεσμα από μια διατροφή υψηλών θερμίδων) μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις ορμόνες του υποθαλάμου και της υπόφυσης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πιθανότητα προβλημάτων όπως ο υποθυρεοειδισμός.

    Τρώτε πολλή ζάχαρη

    Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν μια σχέση αγάπης – μίσους με την ζάχαρη. Η νόστιμη γεύση της σίγουρα κερδίζει τους γευστικούς μας κάλυκες αλλά οι επιπτώσεις της στην υγεία μας δεν είναι τόσο καλές. Εκτός από το ότι συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους (που μπορεί να διαταράξει τα ορμονικά μας επίπεδα), τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν επίσης να βλάψουν τις ορμόνες σας με άλλους τρόπους.

    Σε έρευνα σε δοκιμαστικό σωλήνα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης και γλυκόζης θα μπορούσε στην πραγματικότητα να απενεργοποιήσει το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Η διατάραξη της λεπτής ισορροπίας αυτών των ορμονών θα μπορούσε να έχει πολλαπλές συνέπειες, αυξάνοντας  τον κίνδυνο ακμής, στειρότητας, συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και καρκίνου της μήτρας (ιδιαίτερα σε υπέρβαρες γυναίκες, σύμφωνα με τη μελέτη).

    Όταν λοιπόν λαχταράτε γλυκό, επιλέξτε μια επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως μαύρη σοκολάτα ή παρφέ φρούτων και γιαουρτιού.

    Το παρακάνετε με το αλκοόλ

    Δεν είναι κακό να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί περιστασιακά αλλά η χρόνια υπέρβαση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βλάψει τις ορμόνες σας.

    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές που διαταράσσουν την επικοινωνία μεταξύ του ενδοκρινικού, του νευρικού και του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

    Οι συνέπειες μπορεί να είναι εκτεταμένες και να περιλαμβάνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τον μεταβολισμό των οιστρογόνων, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση

    Χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ)...

    Αναδιώτης και Τσιρώνης με τον Μεντβέντεφ σε σύνοδο των BRICS στο Σότσι

    Ελληνική παρουσία είχε το συμπόσιο των BRICS με βουλευτές και ευρωβουλευτές...

    Eιρήνη Μουρτζούκου: Πώς πέρασε το βράδυ στα κρατητήρια – «Έβλεπα εφιάλτες ότι έχω χειροπέδες συνέχεια στα χέρια μου»

    Δύσκολη νύχτα πέρασε στα γυναικεία κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος...

    Υπουργείο Υγείας: Προκηρύσσονται 324 θέσεις γιατρών 12 ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας της χώρας

    Υπεγράφη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και αναρτήθηκε η απόφαση...
    Best Shop