Οι δύο πρόσφατες και ξεχωριστές τεκνοθεσίες από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Δύο ξεχωριστές τεκνοθεσίες ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες που επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά ότι για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η αποκατάσταση των παιδιών με αυτό τον τρόπο είναι προτεραιότητα.

    Αυτοί οι θεσμοί υποστηρίζονται διαχρονικά από τον Οργανισμό και η διεπιστημονική ομάδα κάθε Σπιτιού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του εξατομικευμένου πλάνου αποκατάστασης κάθε παιδιού, ακολουθώντας πάντα τη νομοθεσία και τις κρατικές διαδικασίες.

    Δύο αδερφάκια βάναυσα κακοποιημένα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, μεγάλωναν τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα Σπίτια μας κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής. Με βάση το ιστορικό αλλά και τις ανάγκες τους, η τεκνοθεσία αποτελούσε την ιδανική πρόταση αποκατάστασης για αυτά τα παιδιά. Δεν ήταν εύκολο όμως να βρεθεί η οικογένεια που θα τα αγκάλιαζε και θα τα αποδεχόταν, λόγω των σοβαρών θεμάτων υγείας που αντιμετωπίζουν. Μετά από κάποιο διάστημα όμως, με συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια της διεπιστημονικής ομάδας του Σπιτιού και κατόπιν του σχετικού ελέγχου που διενήργησε η αρμόδια Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, τα μικρά είναι και επίσημα πλέον μέλη μίας θετής υπέροχης οικογένειας που τα φροντίζει, τα αγαπά και τα νοιάζεται όπως τους αξίζει!

    Ένα μωρό ζητήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να το παραλάβει από το Νοσοκομείο και να το φιλοξενήσει έως ότου βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια για την αποκατάστασή μέσω αναδοχής ή τεκνοθεσίας. Αντί αυτού, ο Οργανισμός ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν τη διαδικασία να βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια, να ελεγχθεί, ώστε το μωρό να πάει κατευθείαν στη δική τους ζεστή αγκαλιά, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει κάποια άλλη, ακόμα και αν αυτή ήταν η αγκαλιά των ανθρώπων του «Χαμόγελου». Η οικογένεια βρέθηκε και πολύ άμεσα απέκτησε το νέο της μέλος που το γεμίζει με πολλή αγάπη, φροντίδα και νοιάξιμο, όπως ακριβώς του αξίζει!

    Τα παραπάνω παιδιά είναι μόλις τρία (3) από τα συνολικά 98 που έχουν αποκατασταθεί, από το 2006 έως σήμερα, από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω τεκνοθεσίας.

    Ενώ τα παιδιά που έχουν αποκατασταθεί μέσω αναδοχής ανέρχονται στα τριάντα (30).

    Σε όλες τις περιπτώσεις η διαδικασία έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας.

    Επανένωση των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια

    Προτεραιότητά για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι η διερεύνηση της δυνατότητας επανένωσης των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια, εφόσον εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στην απομάκρυνσή τους. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει τους γονείς, ενώ συνεργάζεται σταθερά με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά τους και η συνολική ανάκαμψή τους, ώστε να αναλάβουν και πάλι την φροντίδα τους.

    Από το 2006 έως σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών

    και δικαστικών αποφάσεων.

    Οι Μύθοι και η Πραγματικότητα για την αποϊδρυματοποίηση

     

    GYMALL

    Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η αναδοχή και η τεκνοθεσία είναι μία πραγματική ευλογία, αλλά και μόνο από τα στοιχεία που έχει ο Οργανισμός αναδεικνύεται το πρόβλημα που δυστυχώς υφίσταται.

    Σήμερα, για 79 από τα 126 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά, αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς.

    Σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά, αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς.

     

    Γιατί όμως;

     

    Και στις δύο περιπτώσεις (αναδοχή και τεκνοθεσία) οι βασικότερες αιτίες εξαιτίας των οποίων δεν προχωρά η αποκατάσταση των παιδιών είναι:

    • η αποκατάσταση αφορά σε 2 ή 3 αδέλφια που φιλοξενούνται μαζί και έχουν ισχυρό αδελφικό δεσμό, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποκατάστασή τους χωριστά
    • η καταγωγή του παιδιού
    • οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών στις οποίες οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί αδυνατούν να ανταποκριθούν όπως ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, αργή ψυχοκινητική εξέλιξη, μαθησιακές δυσκολίες, θέματα ψυχικής ή σωματικής υγείας κ.λπ.
    • η ηλικία του παιδιού, καθώς αποκαθίστανται πιο εύκολα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών, όσο μεγαλύτερο το παιδί, τόσο πιο δύσκολα προκύπτει σύνδεση.

    Όσα παιδιά δεν μπορούν να επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια, όσα δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω αναδοχής ή τεκνοθεσίας, πού και πώς θα μεγαλώσουν;

    Η απόλυτη, μονομανής και αφοριστική άποψη που εκφράζεται από κάποιους στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, ότι όλοι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να κλείσουν,

    σίγουρα δεν δίνει τη λύση.

     

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά μεγαλώνει αυτά ακριβώς τα παιδιά με ποιότητα, φροντίδα, νοιάξιμο και ασφάλεια, παρέχοντάς τους όλα όσα δικαιούνται.

    Μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών, και για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του Οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση.

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με απόλυτη διαφάνεια συνεχίζει να βρίσκεται σε συνεργασία με τις Εισαγγελικές Αρχές, αναζητώντας λύσεις εξατομικευμένα για κάθε παιδί, με σεβασμό στην ιστορία και στις ανάγκες του, είτε επανενωθεί με την οικογένειά του, είτε αποκατασταθεί μέσω αναδοχής και τεκνοθεσίας, είτε μεγαλώνοντας σε ένα από τα Σπίτια που λειτουργεί ο Οργανισμός πανελλαδικά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζάκυνθος: «Άστραψε και βρόντηξε» ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος για το «Ναυάγιο» – Προανήγγειλε ασφαλιστικά μέτρα

    «Άστραψε και βρόντηξε» ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος για το...

    Κατώτατος μισθός: Στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου – Επηρεάζει 18 επιδόματα, τριετίες και το Δώρο Πάσχα

    Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν περίπου 550.000 μισθωτοί...

    Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας: Ζητά παράταση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, σχετικά με το φλέγον ζήτημα...