Οι «Πεζοπόροι της Πάτρας» απολαμβάνουν κάθε Κυριακή τη φύση -Βόλτες σε ποτάμια και φαράγγια, μοναδικές εμπειρίες – ΦΩΤΟ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μία πεζοπορία περίπου οκτώ χιλιομέτρων αποτελεί για τους συμμετέχοντες μία ευχάριστη περιπλάνηση δίπλα σε ποτάμια, μέσα σε φαράγγια, αλλά και σε όμορφους τόπους με πλούσια βλάστηση.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Άλλωστε όσοι συμμετέχουν, οι οποίοι ξεπερνούν τους 150 κάθε φορά, δεν χρειάζεται να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες, παρά μόνο την αγάπη τους για την πεζοπορία και την προσμονή για εξερεύνηση νέων τόπων. Παράλληλα, οι «Πεζοπόροι της Πάτρας» είναι και ένας κοινωνικός χώρος, αφού μέσα από την επικοινωνία κατά τη διάρκεια των διαδρομών, αναπτύσσονται φιλίες και σχέσεις, ενώ ξανασυναντιούνται άνθρωποι που είχαν να βρεθούν για πολύ καιρό.

    Διοργανωτής των περιπάτων είναι ο Μάκης Χαλκιόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιγράφει το πώς ξεκίνησε η δραστηριοποίηση της ομάδας, πώς λειτουργεί, πώς οργανώνονται οι διαδρομές, αλλά και τις όμορφες στιγμές που μοιράζονται τα μέλη της ομάδας κάθε Κυριακή.

    Ειδικότερα, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μάκης Χαλκιόπουλος, «η ίδρυση και η δραστηριοποίηση της ομάδας των ‘Πεζοπόρων της Πάτρας’ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 και από τότε δεν έχουμε σταματήσει καθόλου τη λειτουργία της, παρά μόνο την χρονική περίοδο της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της COVID – 19».

    Όσον αφορά στο πώς έγιναν τα πρώτα βήματα για τους «Πεζοπόρους της Πάτρας» σημειώνει: «Εγώ πάντοτε περπατούσα στη ζωή μου, δηλαδή από τότε που ήμουν ακόμη μαθητής, ενώ παράλληλα είμαι μέλος του Ορειβατικού συλλόγου και έχω ανέβει σχεδόν σε όλα τα βουνά και τις κορυφές τους.

    Ραντεβού τις Κυριακές για πεζοπορία
    Πριν από περίπου έξι χρόνια, το 2017, βρέθηκα να περπατάω στην Πάτρα και όποτε συναντούσα κάποιον συμπολίτη που τον γνώριζα, μιλούσαμε, συνοδοιπορούσαμε και ως εκ τούτου, το περπάτημα γινόταν πιο ευχάριστο. Ταυτόχρονα, βλέποντας ότι πολλοί άνθρωποι περπατούν μόνοι τους, σκέφτηκα πως αν μπορούσαμε να τους οργανώσουμε, τότε θα ήταν πάρα πολύ καλύτερο το περπάτημα για όλους μας. Όμως, δεν είχα τον τρόπο για να οργανωθούν όλοι αυτοί οι περιπατητές.

    Κάποια στιγμή λοιπόν, και ενώ είχα ανοίξει ένα προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης συνειδητοποίησα τις δυνατότητες που παρέχουν τα κοινωνικά δίκτυα σε αυτό που εγώ ήθελα. Τότε, δημοσιοποίησα μία ανακοίνωση στο δικό μου προφίλ, με την οποία έκανα γνωστό ότι την επόμενη Κυριακή θα περπατήσω μία συγκεκριμένη διαδρομή και όποιος θέλει, ας έλθει. Έτσι εκείνη την Κυριακή ήλθαν μαζί μου 13 συμπολίτες, οι οποίοι δεν ήσαν όλοι φίλοι μου ή γνωστοί μου. Στην συνέχεια ανακοίνωσα ότι θα ακολουθήσει νέα πεζοπορία και την επόμενη Κυριακή συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 30 άτομα».

    «Αυτή λοιπόν ήταν η αρχή», λέει ο Μάκης Χαλκιόπουλος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και πλέον, όπως προσθέτει, «κάθε Κυριακή, αφού προηγουμένως έχω προτείνει κάποια διαδρομή, συγκεντρωνόμαστε σε έναν συγκεκριμένο χώρο και ξεκινάμε την πεζοπορία».

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Όπως τονίζει σε αυτό το σημείο, «όλα είναι δωρεάν και δεν υπάρχει καμία απολύτως συμμετοχή με χρηματικό ποσό, ενώ δεν χρειάζεται να ενημερώσει κάποιος από πριν ότι θα συμμετάσχει στην πεζοπορία, αφού όποιος θέλει μπορεί να έλθει».

    Μιλώντας για όσους συμμετέχουν στις πεζοπορίες, ο Μάκης Χαλκιόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «από όσα έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια η πεζοπορία είναι πολύ ευχάριστη για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, διότι όπως προανέφερα, ο τρόπος που οργανώνεται δεν προσθέτει άγχος, αφού δεν χρειάζεται να προβληματιστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος για τον αν πρέπει να δηλώσει νωρίτερα συμμετοχή». «Όποιος λοιπόν ξυπνήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής και έχει την διάθεση, έρχεται μαζί μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην συνέχεια ο Μάκης Χαλκιόπουλος επισημαίνει ότι «τα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της COVID – 19 μάς ανέκοψαν το ρυθμό, αφού πριν από τα συγκεκριμένα μέτρα κάθε Κυριακή συγκεντρωνόμασταν και περπατούσαμε περίπου 70 άνθρωποι. Όμως, μετά την εφαρμογή των μέτρων σταματήσαμε».

    «Μετά την άρση των μέτρων», συνεχίζει, «ξεκινήσαμε πάλι τη δραστηριότητά μας και πλέον οι συμμετοχές στις πεζοπορίες ανεβαίνουν με πολύ έντονους ρυθμούς, αφού έχουμε φθάσει να συμμετέχουν σε κάθε πεζοπορία περισσότεροι από 150 άνθρωποι».

    Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους πεζοπόρους, ο Μάκης Χαλκιόπουλος περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Μπορώ να πω ότι είμαστε ένας κοινωνικός χώρος, διότι μέσα από τους περιπάτους αναδείχθηκε η ανάγκη των ανθρώπων να μιλήσουν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αφού οι περισσότεροι δεν γνωρίζονταν από πριν και έτσι αναπτύχθηκαν φιλίες, όπως και σχέσεις. Παράλληλα, ξαναβρέθηκαν άνθρωποι που γνωρίζονταν παλαιότερα, αλλά για κάποιους λόγους είχαν πολύ καιρό να βρεθούν. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι σε κάθε πεζοπορία δεν είμαστε πάντα οι ίδιοι άνθρωποι, αφού λόγω των υποχρεώσεων που μπορεί να έχουν κάποιοι συνοδοιπόροι μας δεν συμμετέχουν, ενώ παράλληλα έρχονται νέα πρόσωπα».

    Πώς επιλέγονται οι διαδρομές πεζοπορίας
    Σχετικά με την επιλογή των διαδρομών πεζοπορίας ο διοργανωτής σημειώνει ότι «αυτή γίνεται με βασικό κριτήριο ποιες από αυτές μπορούμε να κάνουμε, αφού δεν είμαστε ορειβάτες» και προσθέτει: «Δηλαδή δεν θα πάμε σε ένα βουνό που θα χρειάζονται ορειβατικά άρβυλα ή κάποιος άλλος εξοπλισμός. Μας αρκεί ένα καλό ζευγάρι αθλητικά υποδήματα, άνετα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Επίσης, εγώ έχω περπατήσει προηγουμένως τη διαδρομή που θα προτείνω, ώστε να διαπιστώσω τις επικινδυνότητες και τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και το αν είναι όμορφη. Ως εκ τούτου οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν από πριν τη διαδρομή και αποφασίζουν για το αν θα έλθουν ή όχι. Ένα ακόμη κριτήριο είναι οι καιρικές συνθήκες. Αν λοιπόν προβλέπονται βροχές, τότε θα περπατήσουμε μέσα στην Πάτρα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προφυλαχθούμε, σε περίπτωση βροχόπτωσης. Άλλωστε δεν περπατάμε για να ταλαιπωρηθούμε, αλλά για να ευχαριστηθούμε την πεζοπορία. Για αυτό λοιπόν, τους καλοκαιρινούς μήνες διακόπτουμε τις πεζοπορίες, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν είναι και οι πιο κατάλληλες, λόγω της ζέστης».

    Μιλώντας για τις διαδρομές που κάνουν κάθε Κυριακή, σημειώνει ότι «μέσω των πεζοποριών έχουμε ανακαλύψει νέες περιπατητικές διαδρομές και πανέμορφα μέρη πολύ κοντά στην πόλη, όπως, για παράδειγμα στις περιοχές του Ρωμανού και των Συχαινών με ποτάμια, φαράγγι και πλούσια βλάστηση, καθώς και ιστορικά κτίρια, όπως ο Πύργος του Ρούφου».

    Επίσης, συμπληρώνει ότι «η περιοχή μας έχει πολλές επιλογές για πεζοπορία, όπως για παράδειγμα στην Άνω Καλλιθέα, όπου ο πεζοπόρος θα βρεθεί κυριολεκτικά σε έναν παράδεισο, αλλά και στις περιοχές του Γηροκομειού και του Λυκοχορού».

    Στο μεταξύ τον τελευταίο καιρό, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μάκης Χαλκιόπουλος, «έχουμε εντάξει στις πεζοπορικές διαδρομές μας και περιοχές εκτός Πατρών, όπως το δάσος της Φολόης και το φαράγγι των Κενταύρων στην Ηλεία, τη Ναύπακτο, την Αιγείρα, το Αίγιο, το Καρέλι Αιτωλοακαρνανίας με το συρμάτινο γεφυράκι, την Άνω Βλασία με τον καταρράκτη, αλλά και το Λεόντιο με το αρχαίο θέατρο».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Βίντεο: Ρομά στήνουν κόντρες με «πειραγμένα» αγροτικά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

    Ό,τι δεν κατάφερε ο κινηματογράφος, φαίνεται να το πετυχαίνει...

    «Οι σταρ του Χόλιγουντ ξόδεψαν όλο το νερό» – Στην… πυρά Καρντάσιαν, Σταλόνε, Κέβιν Χαρτ για τις φωτιές στην Καλιφόρνια

    Καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται στο Λος Άντζελες, η συμπεριφορά ορισμένων διασημοτήτων απέναντι...

    Παντελής Τουτουντζής: Την περίοδο του γάμου μου δέχθηκα μέχρι και απειλές για τη ζωή μου

    Στα αισχρά σχόλια και στις απειλές που είχε δεχθεί...

    Παραδοσιακός τραχανάς με φέτα

    Αν έχετε καλό χωριάτικο τραχανά, τότε αυτή η κλασική συνταγή,...
    Best Shop