flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Όλα τα «μυστικά» για το νέο επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Προκαταβολικά θα χορηγηθεί το νέο αυξημένο και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης: Η εξόφλησή του θα γίνει στα πρότυπα της περασμένης χρονιάς με την διαδικασία πάντως να γίνεται προσπάθεια να «τρέξει» νωρίτερα, καθώς υπάρχει η σκέψη οι πρώτες πληρωμές να γίνουν έως τον Δεκέμβριο.

Ανάλογη διαδικασία με εκείνη που υιοθετήθηκε πέρυσι για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα ισχύσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- και φέτος: Δηλαδή οι δικαιούχοι βάσει των νέων και διευρυμένων κριτηρίων θα υποβάλουν αιτήσεις το πολύ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του 2022.

Οι πληρωμές των επιδομάτων -εφόσον υιοθετηθεί το περσινό μοντέλο- θα γίνουν σε δύο φάσεις: Η πρώτη παρτίδα πληρωμών θα πραγματοποιηθεί αρχές του 2022 –εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για Δεκέμβριο 2021- και θα καλύπτει τις αγορές καυσίμων που θα γίνουν μέχρι και το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Η δεύτερη παρτίδα καταβολών θα λάβει χώρα την ερχόμενη άνοιξη και θα αφορά αγορές καυσίμων έως τον Απρίλιο του 2022.

Η ιδιαιτερότητα στο νέο επίδομα θέρμανσης

Η ιδιαιτερότητα της μεθόδου που θα ακολουθηθεί είναι ότι το ύψος του επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα εισπράξει τελικά κάθε νοικοκυριό δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων!

Βεβαίως μετά και τις παρεμβάσεις του οικονομικού επιτελείου γνωρίζουμε πως φέτος το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί και το κατώτατο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ με το ανώτατο να φτάνει τα 750: Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ακριβές ποσό που του αναλογεί! Και αυτό γιατί και φέτος θα υπολογιστεί βάσει… Ταχυδρομικού Κώδικα!

Ειδικότερα, το επίδομα θέρμανσης για κάθε οικογένεια καθορίζεται μέσα από έναν αναλυτικό κατάλογο 64 σελίδων, που περιλαμβάνει περίπου 13.000 οικισμούς της χώρας και για τη χορήγησή του αξιοποιούνται δεδομένα δήμων και οικισμών σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε ένα «χάρτη» που «χρωματίζει» κάθε περιοχή ανάλογα με τις καιρικές της συνθήκες.

Η λογική είναι το επίδομα θέρμανσης να προσδιορίζεται για τον οικισμό, όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου, με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, βάσει των οποίων καθορίζονται τα τελικά ποσά για κάθε νοικοκυριό, με τον… Ταχυδρομικό Κώδικα να λαμβάνεται υπόψη.

Το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος, ουσιαστικά καθορίζεται μέσα από έναν αλγόριθμο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα ανακοινωθεί και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπολείπεται του ποσού των 100 ευρώ, ούτε θα υπερβαίνει το ποσό των 750 ευρώ.

επίδομα θέρμανσης μέτρα

Τι προσέχουμε στη διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για να λάβει ολόκληρο το επίδομα ο δικαιούχος, θα πρέπει η αξία των καυσίμων που αγοράζει να είναι διπλάσια του… επιδόματος που του αναλογεί. Και μιας και ουδείς γνωρίζει εκ των προτέρων τι επίδομα θα πάρει, όσοι καλύψουν -έστω από… τύχη- το σύνολο των απαιτούμενων τιμολογίων θα λάβουν ολόκληρο το επίδομα στην πρώτη πληρωμή.

Οι υπόλοιποι θα μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά τιμολόγια έως το Φεβρουάριο- Μάρτιο, οπότε θα ξανανοίξει η πλατφόρμα.

Εδώ θα πρέπει οι δικαιούχοι να προσέξουν κάτι ακόμη: Υπάρχει περίπτωση κάποιος να εισπράξει και χαμηλότερο ποσό από το κατώτατο των 100 ευρώ, εφόσον βεβαίως ισχύσουν ακριβώς οι ίδιες αποφάσεις με πέρυσι:

Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά υπήρχε η πρόβλεψη «Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα».
Δηλαδή, αν όπως αναφέραμε για να λάβει κάποιος το κατώτατο επίδομα των 100 ευρώ δεν κάνει αγορές καυσίμων κόστους τουλάχιστον 200 ευρώ και προμηθεύτηκε για παράδειγμα πετρέλαιο αξίας 100 ευρώ, τότε θα εισπράξει ως επίδομα ποσό 50 ευρώ, χρήματα που αντιστοιχούν στο μισό του κόστους της προμήθειάς του.

Υπάρχει και η περίπτωση κάποιοι να αποκλειστούν με το … καλημέρα από την χορήγηση του επιδόματος, ακόμη και εάν πληρούν τα κριτήρια, πάντα βεβαίως με την προϋπόθεση να ισχύσουν ανάλογες με τις περσινές αποφάσεις:

Αποκλείονται από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, λοιπόν, όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομα τους ακόμη και αν τα εισοδήματα τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

επίδομα θέρμανσης μέτρα