flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ: Πως η 27χρονη που πέταξε το μωρό στην Πλαζ κατέληξε εκτός φυλακής

Οι συγκλονιστικές στιγμές της «μυστικής» γέννας, με το τραγικό τέλος του πνιγμένου βρέφους στην πλαζ της Πάτρας, αναβίωσαν χθες κατά τη διάρκεια της πολύωρης δίκης στο Μικτό Ορκωτό του Αιγίου.

 

Το αποτέλεσμα ευμενές για την κατηγορούμενη: Η κατηγορία μετατράπηκε σε παιδοκτονία, από ανθρωποκτονία που ήταν αρχικά. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η κατηγορούμενη τελούσε σε κατάσταση σύγχυσης. Την καταδίκασε σε φυλάκιση οκτώ ετών, με αναστολή (με ψήφους 4-3) στην ποινή μέχρι την έφεση. Η κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη μέχρι τον επόμενο γύρο.
Στο εδώλιο κάθισε η 27χρονη μητέρα, που είναι ήδη προφυλακισμένη στις φυλακές του Ελαιώνα, η οποία το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου άφησε, όπως ισχυρίζεται, το νεογέννητο κοριτσάκι της, δίπλα στο κύμα για να το βρει και να το πάρει κάποιος περαστικός. Το μωρό ήταν καρπός του έρωτά της με Πατρινό με τον οποίο αργότερα χώρισε, αλλά η ίδια το «κράτησε» κρυφά από τους οικείους της. Το βρέφος βρέθηκε πνιγμένο από ζευγάρι περαστικών και από εκείνη τη στιγμή άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι ανομολόγητων συμβάντων με θύτη και «θύμα» την 27χρονη μητέρα.

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν 8 μάρτυρες κατηγορίας (αστυνομικοί, λιμενικοί, υγειονομικοί, κ.α.) και 5 μάρτυρες υπεράσπισης (συγγενείς και φίλοι της κατηγορούμενης κι ένας ψυχίατρος).
Η μάρτυρας-μαία από το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», περιέγραψε τις συνθήκες της γέννας και το γεγονός ότι η κοπέλα έφυγε απροειδοποίητα από την μαιευτική κλινική χωρίς να πάρει εξιτήριο. Κατέθεσε, επίσης, ότι είχε συμβεί στο παρελθόν όταν κάποιες εγκυμοσύνες κρατούνται μυστικές ν’ αφήνουν τα νεογέννητα στο νοσοκομείο, κάτι που δεν έπραξε η κατηγορούμενη.
Οι άλλοι μάρτυρες κατηγορίας περιέγραψαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενημερώθηκαν ότι βρέθηκε πνιγμένο βρέφος στην Πλαζ.

 

Ολη η προσπάθεια της υπεράσπισης (Παν. Κοραντζόπουλος) κατέτεινε, μέσα από την παράθεση στοιχείων, ν’ αποδειχθεί ότι η 27χρονη μητέρα βρισκόταν υπό το καθεστώς πλήρους σύγχυσης και δεν ήταν στις προθέσεις της να πνίξει το μωρό. Αλλωστε, παρ’ ότι θα μπορούσε να το «ρίξει» τους πρώτους μήνες της κύησης, το κράτησε γιατί το ήθελε, παρά τις αντιξοότητες που επρόκειτο ν’ αντιμετωπίσει, αφού είχε κρατήσει κρυφή την εγκυμοσύνη της από την οικογένειά της και τον φιλικό της περίγυρο. Κοντολογίς, ο κ. Κοραντζόπουλος ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε παιδοκτονία.

 

Από την πλευρά του ο ψυχίατρος – μάρτυρας υπεράσπισης Παν. Τζάκος – επιβεβαίωσε ότι η 27χρονη μητέρα έπασχε από επιλόχεια κατάθλιψη και γενικότερα υποστήριξε ότι παρεμφερές ιστορικό «συνοδεύει» την οικογένειά της.
Στην απολογία της η 27χρονη μητέρα έβαλε τα κλάματα και κατέρρευσε με συνέπεια το δικαστήριο να διακόψει για δέκα λεπτά. Οταν συνήλθε αναγνώρισε το λάθος της, είπε ότι είναι αδικαιολόγητη σαν μάνα, αλλά δεν ήθελε να το σκοτώσει. «Ακόμη πιστεύω ότι ζει το μωρό μου. Είναι κάπου εδώ κοντά και θέλω να το δω…», ανέφερε μέσα στην απελπισία της.

 

Η εισαγγελέας της έδρας Ροδόπη Νικολούδη πρότεινε την ενοχή της κατηγορουμένης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αναγνωρίζοντας όμως το ελαφρυντικό της σύγχυσης.

Πελοπόννησος