Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: ένα μουσείο για την ιστορία και το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Tο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, πρωτοβουλία της Lamda Development S.A., παρέχει στους θεατές της μια πλούσια σε εκθέματα διαδρομή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες- από τη γέννηση και την αναβίωσή τους, ως το “χρυσό” για εμάς 2004 και όλες τις διοργανώσεις ως και σήμερα.

    Η έκθεση

    Η έκθεση του Μουσείου αποτελείται από ένα μείγμα εκθεμάτων, τεκμηρίων και αναμνηστικών που προκαλούν το ενδιαφέρον και κεντρίζουν τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα. Στο Μουσείο πρωταγωνιστεί μια αφηγηματική προσέγγιση που διατρέχει τον χρόνο και τους Μύθους, την Ιστορία και τα γεγονότα. Από την καταγωγή των Αγώνων μέχρι και σήμερα, παρουσιάζονται μέσα από μια χρονολογική κλιμάκωση και διαδοχή εποχών που κράτησαν αιώνες. Στην Έκθεση ξεχωρίζουν τρεις βασικοί ελληνοκεντρικοί σταθμοί: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία)η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και Η Επιστροφή τους στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται η Μεσολυμπιάδα του 1906, επίσης στην Αθήνα, που είχε και αυτή τη σημασία της στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στο Μουσείο ξεχωριστή μνεία γίνεται επίσης στις Αρχές και στις Αξίες, στη δομή και στους σκοπούς του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους Οργανισμούς και στα Ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν ζωή. Το ιδανικό της παγκόσμιας Ειρήνης, το μέτρο της εκεχειρίας ως ένα πολιτισμικό πρόταγμα που αξίζει να αγωνιστείς για αυτό, τα Αθλήματα και οι Αθλητές, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος, ο ‘Αγώνας’ πανταχού παρών. Αυτή η έννοια του αγώνα αποτέλεσε, άλλωστε, και την έμπνευση στο σχεδιασμό του Μουσείου, ως η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του σε όλους τους τομείς της ζωής του, ως άτομο, ως ομάδα, ως σύνολο, ως κοινωνία.

    Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας: ένα μουσείο για την ιστορία και το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων

    Η ενότητα που είναι αφιερωμένη στην αρχαία Ολυμπία συγκινεί. Σε αυτή βλέπουμε εκθέματα που μας μεταφέρουν στην αρχαιότητα. Τότε που άνδρες αθλητές δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους στο “στάδιο” (τον αγώνα δρόμου), τον “δίαυλο” (διπλό αγώνα δρόμου), το “πένταθλο”, την “πυγμή” και βέβαια το “Παγκράτιο”, το δυσκολότερο ίσως άθλημα που συνδύαζε πάλη και πυγμαχία. Μάλιστα, στην αίθουσα υπάρχει κι ένας διάδρομος – σύμβολο των αγώνων δρόμου.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ενότητα του Χρονολογίου με όλες τις διοργανώσεις της σύγχρονης ιστορίας του Θεσμού, καθώς σε καθεμία από αυτές υπάρχουν συνοπτικά κείμενα για τη διοργάνωση, που παράλληλα με τους αγώνες μας μεταφέρουν και πάλι στην εποχή, ενώ αναφέρουν και τις καινοτομίες της κάθε διοργάνωσης. Όπως για παράδειγμα την πρώτη Ολυμπιάδα του 1900 στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχαν γυναίκες. Οι πρώτες αθλήτριες λοιπόν ήταν δύο Γαλλίδες που αγωνίστηκαν στο κροκέ. Ή τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τους Χειμερινούς το 1948 στο Σεντ Μοριτζ και τους Καλοκαιρινούς στο Λονδίνο. Ειδικά όσον αφορά στους Αγώνες του Λονδίνου, παρότι δεν κατασκευάστηκαν καινούργιες εγκαταστάσει,ς αποτέλεσαν μεγάλη επιτυχία και ήταν και η πρώτη φορά που οι αγώνες μεταδόθηκαν σε οικιακές τηλεοπτικές συσκευές.

    Ορισμένα από τα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου:

    Κότινος

    Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας
    GYMALL

    Κότινος ονομάζεται το στεφάνι αγριελιάς που παίρνουν ως έπαθλο οι Ολυμπιονίκες. Ο κότινος κόβεται πάντα από την ίδια γέρικη ιερή αγριελιά, την Καλλιστέφανο, που φυτρώνει κοντά στο ναό του Δία στην Ολυμπία. Ένα παιδί, του οποίου και οι δύο γονείς βρίσκονται στη ζωή, κόβει από το δέντρο με χρυσό ψαλίδι τόσα κλαδιά όσα είναι και τα αγωνίσματα.

    Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

    Ο Κορίνθιος Ολυμπιονίκης Πόπλιος Ασκληπιάδης αφιερώνει ένα χάλκινο δίσκο στο ιερό της Ολυμπίας. Στην επιφάνεια και των δύο πλευρών του υπάρχει από μία εγχάρακτη επιγραφή. Η πρώτη αναφέρει ότι ο αθλητής είναι νικητής στο πένταθλο στην 255η Ολυμπιάδα (241 μ.Χ.). Στη δεύτερη, ο αρμόδιος αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι έχει παραλάβει το ανάθημα.

    Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

    Τα αγωνιστικά παπούτσια ελληνορωμαϊκής πάλης Πέτρου Γαλακτόπουλου, Πόλη του Μεξικού 1968 και Μόναχο 1972

    Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

    Κοστούμια από την τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (2004)

    Εκπαιδευτικά προγράμματα

    To Μουσείο (που υπό κανονικές συνθήκες είναι επισκέψιμο και για σχολεία) διοργανώνει τώρα Summer Camp (από τις 29 Αυγούστου ως τις 9 Σεπτεμβρίου) για παιδιά 6-12 ετών. Κατά τη διάρκειά του τα παιδιά διασκεδάζουν με θεατρικά παιχνίδια, μαθαίνουν πολεμικές τέχνες και συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, δημιουργώντας μοναδικά αναμνηστικά με ανακυκλώσιμα υλικά ή πηλό, εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου και να ανακαλύψουν τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως το σήμερα. Στο καθημερινό πρόγραμμα του Summer Camp, περιλαμβάνονται αθλήματα όπως στίβος, beach volley, κολύμβηση, αναρρίχηση, τένις αλλά και παιχνίδια κινητικού συντονισμού, ισορροπίας, ρυθμού, αντίληψης και συνεργασίας.

     

     

    Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας: Λ. Κηφισίας 37A (Golden Hall), 151 23 Μαρούσι

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αχαΐα: Βάνδαλος λεηλάτησε 30 μνήματα σε νεκροταφείο

    Τον δράστη της εκτεταμένης λεηλασίας που είχε γίνει πριν...

    Επίσημο: Η Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet

    Ο ισχυρός twin-turbo κινητήρας, με 48βολτη υβριδική υποβοήθηση 23 ίππων, εκτοξεύει τη CLE 53...

    ΠΑΤΡΑ: ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Το “αντίο” του αδελφού της

    Τραγωδία ανήμερα το Πάσχα στην Πάτρα, όταν  το αυτοκίνητο που οδηγούσε...

    ΠΑΤΡΑ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Εψησε αρνί… στη σπάθα – ΦΩΤΟ

    Ενα ολόκληρο Κάστρο απο άμμο έφτιαξε ο μηχανικός Γιάγκος...