“Η απώλεια ακοής αναφέρεται συχνά ως «αόρατη αναπηρία», όχι μόνο λόγω της έλλειψης ορατών συμπτωμάτων, αλλά επειδή εδώ και καιρό στιγματίζεται στις κοινότητες και αγνοείται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής”.
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ
Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής είναι μια ετήσια παγκόσμια εκδήλωση που έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απώλεια ακοής και την προώθηση της φροντίδας του αυτιού και της ακοής, καθώς και την έκκληση για δράση, για την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής και συναφών ζητημάτων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής γιορτάζεται κάθε χρόνο, στις 3 Μαρτίου. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για φέτος είναι:
Αλλαγή νοοτροπίας: Ας ενημερώσουμε όλους για την ακοή και την φροντίδα του αυτιού!
Μηνύματα-κλειδιά
- Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το 80% των αναγκών φροντίδας αυτιών και ακοής παραμένουν ανεκπλήρωτες.
- Η μη αντιμετωπισμένη απώλεια ακοής συνεπάγεται ετήσιο κόστος σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.
- Οι βαθιά ριζωμένες κοινωνικές εσφαλμένες αντιλήψεις και οι στιγματιστικές νοοτροπίες είναι βασικοί παράγοντες που περιορίζουν τις προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της απώλειας ακοής.
- Η αλλαγή νοοτροπίας που σχετίζεται με τη φροντίδα του αυτιού και της ακοής είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόσβασης και τον μετριασμό του κόστους της μη αντιμετωπισμένης απώλειας ακοής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής, ας ενημερωθούμε επαρκώς για το πού μπορεί να οφείλεται η πάθηση της βαρηκοΐας. Η βαρηκοΐα μπορεί να σχετίζεται τόσο με συγγενή, όσο και με επίκτητα αίτια.
Τα συγγενή αίτια, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κάποια μορφής απώλεια της ακοής αμέσως μετά τη γέννηση. Η απώλεια ακοής -μερική ή μη- μπορεί να προκληθεί από κληρονομικούς και μη κληρονομικούς γενετικούς παράγοντες. Συχνά οφείλεται σε επιπλοκές/ παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Κάποιες εξ αυτών, είναι η μητρική ερυθρά, το χαμηλό βάρος γέννησης, ο ίκτερος ή η ασφυξία κατά τη γέννηση.
Τα επίκτητα αίτια, μπορεί να οδηγήσουν στη βαρηκοΐα ή απώλεια ακοής σε οποιαδήποτε ηλικία. Ορισμένα εξ αυτών, είναι οι μολυσματικές ασθένειες, η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, η ωτίτιδα ή κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι.
Ο περιορισμός της ακοής επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής των πασχόντων. Η βασικότερη επίπτωση είναι ο περιορισμός της ικανότητας επικοινωνίας με τους υπολοίπους. Είναι συχνό φαινόμενο, παιδιά με ολική ή μερική απώλεια ακοής να παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη της προφορικής γλώσσας. Εκτός αυτού, ο περιορισμός της επικοινωνίας, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση του παθόντα. Συχνά, οι πάσχοντες έρχονται αντιμέτωποι με αισθήματα μοναξιάς, απογοήτευσης και παραμέλησης.
Η βαρηκοΐα θεωρείται η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση, ενώ μία στις τέσσερις οικογένειες βιώνει το πρόβλημά της με ένα ή περισσότερα βαρήκοα άτομα. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, πάνω από 275 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και περίπου 1.2 εκατομμύρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν διαταραχές ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.
H έγκαιρη αναγνώριση της απώλειας ακοής και των ασθενειών του αυτιού είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Αυτό απαιτεί συστηματικό έλεγχο για την ανίχνευση απώλειας ακοής και σχετικών παθήσεων του αυτιού.
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Πάτρας, λειτουργεί Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική στην οποία αντιμετωπίζεται πλήθος παθήσεων σχετικών με την ωτολογία, ρινολογία και λαρυγγολογία.
Με άρτιο εξοπλισμό και έμπειρο ιατρικό προσωπικό, πραγματοποιείται η διάγνωση και η θεραπεία (συντηρητική ή χειρουργική) όλων των ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων ενηλίκων- παιδιών- βρεφών.
Επιπλέον λειτουργεί άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο Τμήμα Ω.Ρ.Λ. σε επίπεδο Εξωτερικών Ιατρείων, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση και παρακολούθηση κάθε ασθενή.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με ιατρό Ω.Ρ.Λ., μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 2610 464000, 2611 100600.