Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος (World Asthma Day) θεσπίστηκε το 1998 από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA), με τη συνδρομή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τις μεθόδους θεραπείας του. Έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου (2 Μαΐου, το 2023).
Η GINA επέλεξε το «Άσθμα φροντίδα για όλους» ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος 2023.
Άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, οι πάσχοντες από άσθμα μπορούν να εξασφαλίσουν μία φυσιολογική ζωή και να παραμείνουν δραστήρια άτομα, εάν μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να ελέγχουν την πάθησή τους.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2015), 358 εκατ. άνθρωποι έπασχαν από άσθμα σε όλο τον κόσμο, ενώ σημειώθηκαν 397.100 θάνατοι κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πάθηση έχει μελετηθεί από τα αρχαία χρόνια, πρώτα από τον Ιπποκράτη, στον οποίον οφείλεται και η ονομασία της (άσθμα=λαχάνιασμα) και αργότερα από τον Αρεταίο τον Καππαδόκη. Στην σύγχρονη εποχή, καθοριστική ήταν η συμβολή του άγγλου γιατρού Χένρι Χάιντ Σάλτερ (1823-1871).
Το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από το άσθμα εμφανίζεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η GINA προσπαθεί να μειώσει αυτό το βάρος ενθαρρύνοντας τους ηγέτες της υγειονομικής περίθαλψης να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε αποτελεσματικά φάρμακα με εξασφάλιση ποιότητας.
Το μήνυμα «Άσθμα φροντίδα για όλους» προωθεί την ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων διαχείρισης του άσθματος σε όλες τις χώρες που διαθέτουν τους ανάλογους πόρους.
Η GINA δεσμεύεται να διασφαλίσει συγκεκριμένες συστάσεις για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μοιράζοντας τις ανησυχίες της για την υγεία του πλανήτη με υψηλή προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών. Η GINA εργάζεται για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με άσθμα παγκοσμίως και η πολύπλευρη συνεργασία για τη βελτίωση σε όλες τις πτυχές της φροντίδας του άσθματος, για τους ασθενείς και για το περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας.
Το άσθμα σχετίζεται με την μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως πρώτος είχε δείξει ο Ιπποκράτης. Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα (2019), περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο, επειδή συστηματικά εισπνέουν ρύπους από τις εξατμίσεις των οχημάτων, κυρίως διοξείδιο του αζώτου.
Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ της Πάτρας, λειτουργεί Πνευμονολογική κλινική σε συνεργασία και με τα άλλα τμήματα του Παθολογικού τομέα. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και παρέχεται η δυνατότητα πλήρους διερεύνησης και αντιμετώπισης όλων των πνευμονολογικών περιστατικών μέσω του άρτιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με συνέπεια και ασφάλεια. Επιστημονικός Διευθυντής είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κος Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος.
Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται οι ακόλουθοι έλεγχοι, για νοσηλευόμενους αλλά και εξωτερικούς ασθενείς:
- Εργοσπειρομετρία
- Σπειρομέτρηση προ και μετα βρογχοδιαστολής
- Καμπύλη ροής όγκου
- Υπολογισμός στατικών και δυναμικών όγκων
- Λειτουργικός έλεγχος των αναπνευστικών μυών
- Υπολογισμός διατασιμότητας (compliance)
- Ανάλυση αερίων αρτηριακού αίματος και οξυμετρία (όλο το 24ωρο)
- Βρογχοσκόπηση με δυνατότητα λήψης βρογχικού και βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος, βιοψιών (κυτταρολογικές-ιστολογικές), brushing.
- Βρογχοσκόπηση TBNA, EBUS – TBNA
Στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονται ασθενείς με οξέα αναπνευστικά προβλήματα αλλά και χρόνιοι πάσχοντες για τους οποίους είναι πάντα άμεσα διαθέσιμος ο πλήρης ιατρικός τους φάκελος.
Οι ιατροί του Πνευμονολογικού τμήματος παρακολουθούν, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων, και όλους τους εσωτερικούς ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, κάθε κλινικής της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Παθολογική, Χειρουργική, ΜΕΘ, Ογκολογική κλπ), όταν αυτό κριθεί αναγκαίο αλλά και του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στην Πάτρα.
Σε καθημερινή βάση λειτουργεί επίσης, Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο, όπου γίνεται η αντιμετώπιση των οξέων περιστατικών, η παρακολούθηση ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα καθώς και προεγχειρητικές εκτιμήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με εξειδικευμένο ιατρό Πνευμονολόγο στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464 100, 2611 100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610 464 148.
https://www.olympion-sa.gr/?section=2014&language=el_GR