Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, είναι μια διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση και την αμφισβήτηση του στίγματος που περιβάλλει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Καθώς περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια και εκατομμύρια άλλοι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η κατανόηση του κοινού και να παρέχεται υποστήριξη στους πάσχοντες.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60-70% των περιπτώσεων. Είναι μια προοδευτική νευρολογική πάθηση που επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά, οδηγώντας τελικά σε σοβαρή γνωστική έκπτωση και απώλεια της ανεξαρτησίας. Αν και η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου, το Αλτσχάιμερ δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η γενετική προδιάθεση, ο τρόπος ζωής και η γενική υγεία του ατόμου μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ είναι μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση, την αντιμετώπιση παρανοήσεων και την προώθηση της κατανόησης της νόσου. Ενθαρρύνοντας τις συνομιλίες και την ανταλλαγή πληροφοριών, μπορούμε να διαλύσουμε το στίγμα που συχνά απομονώνει όσους ζουν με άνοια και τις οικογένειές τους. Αυτή η παγκόσμια εκδήλωση χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για κυβερνήσεις, οργανισμούς και άτομα για να συνεργαστούν σε πρωτοβουλίες έρευνας, πρόληψης και φροντίδας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Αλτσχάιμερ – Alzheimer’s Disease International (ADI), συνήθως επιλέγει ένα θέμα κάθε χρόνο για την καμπάνια του. Για το 2023, το θέμα είναι: “Ποτέ πολύ νωρίς, ποτέ πολύ αργά”. Το θέμα του 2023 εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου και τη μείωση του κινδύνου, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στην πιθανή καθυστέρηση ή ακόμη και στην πρόληψη της εμφάνισης της άνοιας. Ενθαρρύνει την έγκαιρη παρέμβαση, τις επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής και την τακτική παρακολούθηση της γνωστικής υγείας ως προληπτικά μέτρα. Σημειώνει επίσης σημαντικά, ότι η μείωση του κινδύνου θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και μετά τη διάγνωση, καθώς η διαχείριση του τρόπου ζωής και των παραγόντων υγείας μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.
Η υπάρχουσα φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε συνδυασμό με την ιατρική φροντίδα μπορεί να επιβραδύνουν την νόσο και να καθυστερήσουν τα συμπτώματα, ωστόσο η νόσος δεν θεραπεύεται ριζικά.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή, η συμμετοχή στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και οι οικείοι του, αποτελούν κύριες προτεραιότητες για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Οι ειδικοί Νευρολόγοι της Κλινικής διαθέτουν εκτεταμένη γνώση και εμπειρία στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ασθενών με νόσο Alzheimer.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού με ειδικό Νευρολόγο στα Εξωτερικά Ιατρεία της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610464000, 2611100600.