ΟΛΥΜΠΙΟΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΙΑΣ 2024

    Ημερομηνία:

    Η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας είναι η 29η Ιουνίου, αναδεικνύοντας τον Ιούνιο ως Μήνα Ευαισθητοποίησης για το Σκληρόδερμα. Φέτος η FESCA (Federation of European Scleroderma Associations/Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ενώσεων Σκληροδερμίας), συνεχίζει την εκστρατεία της “Find the Light to Bloom” “Βρείτε το φως για να ανθίσετε”, για να ρίξει φως στις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ατόμων που ζουν με σκληρόδερμα και να παροτρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στη βελτίωση της διάγνωσης, των θεραπειών και της ποιότητας ζωής.

    Το Σκληρόδερμα  ή συστηματική σκλήρυνση είναι μια σπάνια, χρόνια μη μεταδοτική αυτοάνοση πάθηση , η οποία προσβάλλει το δέρμα και αρκετές φορές τα εσωτερικά όργανα όπως τον γαστρεντερικό σωλήνα τους πνεύμονες, την καρδιά και τους νεφρούς. Είναι απειλητικό για τη ζωή και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν επιτυχημένες θεραπείες για μεμονωμένα όργανα.

    Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία του ασθενή. Εάν εμφανίσετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή παρατηρήσετε πρησμένα δάχτυλα για αρκετό χρονικό διάστημα ή αν τα χέρια σας αλλάζουν χρώμα (άσπρο, μπλε, κόκκινο – φαινόμενο Raynaud), μην καθυστερείτε και επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας ιατρό ή με ρευματολόγο.

    Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε γυναίκες μεταξύ 30 και 50 ετών.

    Υπάρχουν δύο κατηγορίες Σκληροδέρματος: το Εντοπισμένο ή Τοπικό Σκληρόδερμα και το Συστηματικό Σκληρόδερμα.

    Γενικά το Εντοπισμένο Σκληρόδερμα (αλλιώς και Μορφέα), προσβάλλει αποκλειστικά το δέρμα και μάλιστα μια σχετικά μικρή περιοχή αυτού. Δεν προσβάλλει εσωτερικά όργανα και έχει σαφώς πολύ ηπιότερη πορεία.

    Το Συστηματικό Σκληρόδερμα είναι το πιο σοβαρό από τις δύο μορφές Σκληροδέρματος. Οι ασθενείς εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ανάλογα με την προσβολή των οργάνων. Διαχωρίζεται περαιτέρω σε Περιορισμένο Συστηματικό Σκληρόδερμα και σε Διάχυτο Συστηματικό Σκληρόδερμα, με το τελευταίο να είναι και το πιο σοβαρό από τα δύο. Προσβάλλει το μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος των άκρων και του κορμού καθώς επίσης, και του προσώπου, με σοβαρές αλλοιώσεις ακόμα και στην εμφάνιση του ασθενή. Είναι η μόνη ρευματική πάθηση που αλλάζει τη μορφή του ασθενή. Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα δημιουργείται από την προσβολή των πνευμόνων, με τελική κατάληξη την ίνωση και προοδευτικά το θάνατο αλλά και την προσβολή της καρδιάς, με ίνωση επίσης, και πνευμονική υπέρταση, καταστάσεις που μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης.

    Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 2.500 άτομα που πάσχουν από σκληρόδερμα.

    Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν επιτυχημένες θεραπείες για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής νόσου. Την τελευταία όμως δεκαετία έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε σημαντικό βαθμό τις περισσότερες εκδηλώσεις της νόσου για τους περισσότερους ασθενείς  και έτσι να επιβραδύνουμε σημαντικά την προκαλούμενη από τη νόσο, αναπηρία.

    Η πορεία της νόσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, καθώς επίσης, και η ταχεία θεραπευτική αντιμετώπιση από εξειδικευμένους ιατρούς και εξειδικευμένα κέντρα, προσφέρουν σημαντική  βοήθεια στους ασθενείς με Συστηματικό Σκληρόδερμα.

    Οι θεραπείες είναι, κυρίως, 2 ειδών:

    – Αυτή που στοχεύει στην αντιμετώπιση της αγγειοπάθειας.

    – Αυτή που στοχεύει στη μείωση της αυτοανοσίας που προκαλεί υπερπαραγωγή και εναπόθεση του κολλαγόνου στους ιστούς, με δυσμενή αποτελέσματα για τους ασθενείς.

    Τα φάρμακα είναι υψηλού κόστους αλλά χορηγούνται δωρεάν σε όλους τους ασθενείς  από τον ΕΟΠΥΥ ενώ κάποια φάρμακα χρειάζεται να χορηγούνται ενδοφλέβια (iv) κατόπιν εισαγωγής στην Γενική Κλινική.

    Συνεπώς, το πιο σημαντικό είναι να γίνει έγκαιρα η διάγνωση ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και να βοηθήσουμε τον ασθενή. Αυτό προϋποθέτει να φτάσει ο ασθενής έγκαιρα στον ειδικό ρευματολόγο που είναι ο ιατρός που ασχολείται με τη συγκεκριμένη νοσολογική οντότητα.

    Στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ λειτουργεί Ρευματολογικό Τμήμα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

    Τα Κέντρα Αποκατάστασης & Αποθεραπείας της ΟΛΥΜΠΙΟΝ, διαθέτουν επίσης εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και διαχείριση πιθανών επιπλοκών που επηρεάζουν το κινητικό και λειτουργικό σύστημα του ασθενή.

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στη Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ  και στο Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης της Πάτρας, στα τηλέφωνα 2610 464000 & 2611 100600.

    https://www.olympion-sa.gr/

    https://www.olympion-rehab.com/

     

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΙΑΣ 2024 ΟΛΥΜΠΙΟΝ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΙΑΣ 2024

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα Ενωμένη: «Η τοξικότητα δεν ωφελεί την πόλη μας»

    «Οι συντάκτες των ανακοινώσεων της Δημοτικής Αρχής ή δεν...

    Καλαμάτα: Τυμβωρύχοι έκλεψαν χρυσά δόντια και βαλβίδα καρδιάς από σορό

    Μια πρωτοφανής υπόθεση τυμβωρυχίας -και μάλιστα εις… διπλούν!- αποκαλύφθηκε στο κοιμητήριο...

    Ο Μαρίνος Σκανδάμης αποχαιρετά την Καλλιόπη Σπινέλλη

    Με δήλωσή του ο Μαρίνος Σκανδάμης, Τομεάρχης Προστασίας του...

    Αγία Βαρβάρα: Εφιάλτης για 26χρονη – Της πέρασε θηλιά ο πρώην της και πήγε να την πνίξει μπροστά στο παιδί τους

    Εφιαλτικές στιγμές έζησε πριν από μερικές ημέρες μία 26χρονη...