flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς 25η Μαΐου 2023

H 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (World Thyroid Day) από το 2008, αρχικά με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ), και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από τις ιατρικές εταιρείες των λοιπών ηπείρων.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας, στο μπροστινό μέρος του λαιμού ο οποίος εκκρίνει ορμόνες για τον έλεγχο των βασικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, όπως τη διαχείριση του βάρους, τον ύπνο, τη χρήση ενέργειας και τον μεταβολισμό της τροφής. Επομένως η υγεία του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά σημαντική για τον άνθρωπο.

Διαταραχή του θυρεοειδούς προκαλείται κυρίως από έλλειψη ιωδίου στη διατροφή μας και συγγενείς βιοσυνθετικές διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών. Επίσης, από αυτοάνοσα νοσήματα, ιογενείς και βακτηριακές φλεγμονές καθώς και χρόνιο στρες. Στις γυναίκες προκαλείται κυρίως από ορμονική ανισορροπία λόγω τεκνοποίησης και κατά την εμμηνόπαυση.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές σε παγκόσμιο επίπεδο. Επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Οι πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς είναι:

Α. 1. Βρογχοκήλη (η διόγκωση του θυρεοειδούς, διάχυτη ή οζώδης)

  1. Μονήρης όζος θυρεοειδούς
  2. Ca θυρεοειδούς
  3. Θυρεοειδίτιδες

Β.  Υπερθυρεοειδισμός (ασυνήθιστα αυξημένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς)

–  Νόσος Graves (αυτοάνοση νόσος)

– Τοξική βρογχοκήλη

– Τοξικό αδένωμα

Γ.  Υποθυρεοειδισμός (ασυνήθιστα μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς)

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι υπερτροφίες του θυρεοειδούς, οι βρογχοκήλες, τις οποίες οι Κινέζοι και άλλοι λαοί της Ανατολής θεράπευαν εμπειρικά με σκευάσματα πλούσια σε ιώδιο (στάχτη σφουγγαριών και κοραλλιών).

Ο άμεσος σύνδεσμος ιωδίου και θυρεοειδούς, αποδείχτηκαν επιστημονικά μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1886, ο Γερμανός χημικός Όιγκεν Μπάουμαν (1846-1896) ανακάλυψε ότι ο θυροειδής περιέχει σχεδόν το 80% του ολικού ιωδίου του ανθρώπινου οργανισμού.

Η ενδοκρινική λειτουργία του θυρεοειδούς, παρέμεινε σκοτεινή ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Ελβετός χειρουργός Εμίλ Κόχερ (1841-1917), απέδειξε οριστικά ότι ο θυροειδής είναι ενδοκρινές όργανο. Η ανακάλυψή του αυτή τού χάρισε το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας το 1909.

H Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς είναι μια ευκαιρία για να διαδοθούν οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Να γίνει ενημέρωση για το τι μπορεί να κάνει κανείς για να αποτρέψει ή να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από τις διαταραχές αυτές. Μια καλή αρχή είναι καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε ιώδιο όπως τα γαλακτοκομικά και τα λαχανικά, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Η Γενική Κλινική ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, διαθέτει Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής με δικέφαλη SPECT γ-Camera, και υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,  παρέχοντας  τη δυνατότητα να γίνονται ακριβείς σπινθηρογραφικές μελέτες, για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση σοβαρών παθήσεων και δυσλειτουργιών των εξεταζομένων, και φυσικά για τις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών).

Παράλληλα, πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις θυρεοειδών και παραθυρεοειδών αδένων:

–  Ολικές Θυρεοειδεκτομές – λεμφαδενικούς καθαρισμούς για Ca θυρεοειδούς, επανεγχειρήσεις για υποτροπή βρογχοκήλης ή Ca θυρεοειδούς.

 

– Εκτομή αδενώματος παραθυρεοειδούς, υπερπλασία παραθυρεοειδών, επανεγχειρήσεις για εμμένοντα ή υποτροπιάζοντα υπερπαραθυρεοειδισμό, δευτεροπαθή ή τριτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής, σε εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό ή για εξετάσεις, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 2610 464 100, 2611 100600, και τις καθημερινές 8.00-16.00, στο 2610 464 148. 

 

https://www.olympion-sa.gr/