«Τα τελευταία χρόνια η διαχείριση και ο σχεδιασμός του αστικού χώρου απασχολεί όλο και περισσότερες κυβερνήσεις, Δήμους, κόμματα και πολίτες που οργανώνονται σε συλλογικότητες, οικολογικές οργανώσεις.
Η άναρχη επέκταση του τσιμέντου, χωρίς σχεδιασμό, τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησε πόλεις αφιλόξενες για τους κατοίκους».
Αυτό σημειώνει η δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» σε ανακοίνωσή της στην οποία επισημαίνει την σημαντικότητα του πρασίνου για την πόλη και καλεί όλους να το προστατεύσουν. Παράλληλα, με φωτογραφίες απεικονίζει διάφορα προβληματικά σημεία στην Πάτρα.
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: «Υποβάθμισε την ποιότητα ζωής μας. Παράλληλα με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώσαμε εντάθηκε ο περιορισμός του αστικού πρασίνου και η απουσία της επαφής των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον.
Οι πράσινες γωνιές, τα άλση, τα πάρκα και τα περιαστικά δάση, αποτελούν χώρους αναψυχής, χαλάρωσης και δίνουν την ευκαιρία κοινωνικών συναναστροφών μεταξύ των κατοίκων. Παράλληλα βελτιώνουν το κλίμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την επίδραση που έχουν τα δέντρα και τα φυτά στη μείωση της θερμοκρασίας, την εξισορρόπηση της υγρασίας, τη βελτίωση του φωτεινού καθεστώτος, τη δέσμευση σκόνης και αερίων ρύπων, τη ρύθμιση κυκλοφορίας του αέρα και τη μείωση του θορύβου.
Με οικολογική ευαισθησία η παράταξή μας έχει παρέμβει επανειλημμένως προς τη δημοτική αρχή με προτάσεις για το πράσινο, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και πλατειών, (Πλατεία Καλλιπάτειρας, Αγίας Σοφίας, Πλατανόδασος, Ανατολικό πάρκο κ.α.)
Δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις μετά από αναφορές συμπολιτών μας στην αρμόδια αντιδημαρχία πρασίνου, στο sense city, στα πλαίσια της δράσης προγράμματος που έχουμε εγκαινιάσει “Είμαστε παντού παρεμβαίνουμε άμεσα”.
Μία βόλτα στην πόλη ανέδειξε σωρεία προβλημάτων σε σχέση με δέντρα που έχουν ξεραθεί, θέλουν κλάδεμα η κόψιμο.
Ιδιαίτερα μετά το θλιβερό γεγονός στην Κρήτη και ενόψει του χειμώνα θα πρέπει οι υπηρεσίες του δήμου να ενεργοποιηθούν άμεσα.
Παράλληλα πρέπει να καλλιεργήσουμε οικολογικές ευαισθησίες στις μικρές ηλικίες, στα σχολεία, να καλλιεργήσουμε το πνεύμα του εθελοντισμού και παράλληλα να δημιουργήσουμε την «πράσινη άμιλλα» στις γειτονιές με επιβράβευση π.χ. μείωση των τελών..
Οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται βάση σχεδιασμού και μελέτης και όχι αυθαίρετα όπως έγινε με τους ευκαλύπτους στην Αγίας Σοφίας ή το κλάδεμα των δέντρων στην Πλαζ στην Κωνσταντινουπόλεως και αλλού.
Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα προσωπικού που υπάρχουν στο τμήμα Πρασίνου και την ελλιπή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Είμαστε μαζί στο να διεκδικήσουμε, τα χρήματα όμως θα πρέπει να δαπανώνται έπειτα από επιστημονικά καταρτισμένο προγραμματισμό χωρίς τα τεχνάσματα των απευθείας αναθέσεων της τελευταίας στιγμής.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να παρέμβει άμεσα και τους συμπολίτες μας να ενεργοποιηθούν στο κίνημα προστασίας και συντήρησης του πρασίνου».