Της Κατερίνας Σολωμού, μέλους του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ
Ήταν Ιανουάριος του 2021. Η Βουλή ψηφίζει το νόμο 4777 που, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο ζήτημα της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια.
Στο άρθρο 18, παράγραφος 1 του νόμου αυτού προβλέπονται τα εξής: «Συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό».
Την ίδια περίοδο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώνει ότι θα προσλάβει 400 αστυνομικούς που θα συγκροτούσαν αυτήν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Οι προλήψεις έγιναν και οι προσληφθέντες στάλθηκαν για εκπαίδευση στην Κομοτηνή.

Προ ημερών σημειώθηκε σοβαρό, και οπωσδήποτε καταδικαστέο, περιστατικό βίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το περιστατικό προκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό από την οποία προέκυψε ότι επίκεινται κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν το νόμο.
Δεν είναι γνωστό τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν στους πρυτάνεις που όντως δεν εφαρμόζουν το ν. 4777/21. Όπως επίσης δεν είναι γνωστό τι είδους κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στην κυβέρνηση που δεν εφάρμοσε το νόμο που η ίδια ψήφισε.
Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Π. Μαρινάκης δήλωσε πως «το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν πέτυχε». Αφού πρώτα ρωτήσουμε πόσα χρόνια χρειάζονται για να παραδεχθεί η κυβέρνηση τα λάθη της είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε και το εξής:
Το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνήσει κατηγορηματικά με τη σύσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και είχε προτείνει αυτό που ισχύει σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού: κάρτες εισόδου για την είσοδο στα πανεπιστήμια και ειδική υπηρεσία φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή για κάθε ΑΕΙ, συνεργαζόμενη με τις δημόσιες αρχές.
Αντί η κυβέρνηση να αναζητά κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν τον ανεφάρμοστο νόμο της, καλό θα ήταν να προσχωρήσει στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ που αποτελεί μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση.
