flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ουκρανία: Μία ανάσα πριν τον πόλεμο, με τη Δύση ν’ απειλεί αλλά τον Πούτιν να μην κάνει πίσω

Στο χείλος της πολεμικής σύρραξης βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία, έχοντας θέσει την παγκόσμια κοινότητα σε συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος αλλά και την ίδια ώρα να μην αλλάξει το status quo στην περιοχή.

Την ώρα που η Ρωσία έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά εδάφη, περικυκλώνοντάς την με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προσπαθούν αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα πληγεί περαιτέρω η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας (μετά και την απώλεια της Κριμαίας) αλλά την ίδια στιγμή δεν θα θιχτούν και τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Η Μόσχα από πλευράς της εμφανίζεται έτοιμη για όλα και απειλεί με τη σειρά της πως εάν της επιβληθούν κυρώσεις τότε θα αφήσει την Ευρώπη να… «παγώσει», καθώς όπως φαίνεται ένα από τα πιο ισχυρά διπλωματικά χαρτιά της Ρωσίας είναι το φυσικό αέριο, του οποίου απειλεί να κόψει τη ροή. Παράλληλα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω κάτι που δείχνει πως το ενδεχόμενο της εισβολής  δεν έχει φύγει από το… μυαλό της Μόσχας.

Εν αρχήν ην η οικονομία

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ. «Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον δεν έμεινε εκεί.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. «Αυτό που βασικά θέλει ο Πούτιν είναι να επιστρέψει στο παλιό σύστημα σφαιρών επιρροής, και δεν είναι μόνο η Ουκρανία… αυτό είναι το σχέδιο του», είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Μέτρα προφύλαξης με απομακρύνσεις πολιτών

Μετά τις εκατέρωθεν απειλές οικονομικές κυρώσεις οι χώρες της Δύσης βιάζονται να διασφαλίσουν πως οι πολίτες τους δεν θα βρεθούν εν μέσω πυρών που ανταλλάσονται από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρέσβείες τους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε την Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους. Αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.