Στον αγώνα κατά της επίμονης πανδημίας της παχυσαρκίας, η σεμαγλουτίδη σε μορφή διαφορετικών φαρμάκων έλαβε τον τελευταίο χρόνο ευρεία δημοσιότητα. Μπορούμε όμως να πετύχουμε τα ίδια αποτελέσματα φυσικά και χωρίς τις πιθανές παρενέργειες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν από τη χρήση των φαρμάκων;
Τα συγκεκριμένα φάρμακα, γνωστά ως αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1, του πεπτιδίου-1 που μοιάζει με τη γλυκαγόνη, αποτελεί τον στόχο δημοφιλών φαρμάκων για την απώλεια βάρους, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρεζεπατίδη. Δρουν με τη δέσμευση και την ενεργοποίηση του υποδοχέα GLP-1 στα κύτταρα, καταστέλλοντας την όρεξη και ενισχύοντας το αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται το βάρος, χωρίς όμως να λείπουν και οι αρνητικές επιπτώσεις: «Αν και η αποτελεσματικότητα των σημερινών αγωνιστών GLP-1 έχει αποδειχθεί, υπάρχουν κάποιες παρενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση τους, όπως οι γαστρεντερικές διαταραχές -ναυτία και έμετος- και αλλαγές στην ψυχική υγεία, όπως άγχος και ευερεθιστότητα. Συν τοις άλλοις, πρόσφατα δεδομένα επιβεβαίωσαν πως, όταν οι ασθενείς τερματίζουν τη θεραπεία, επανακτούν το χαμένο βάρος» συμπληρώνει η Elena Murcia, από την ερευνητική ομάδα Δομικής Βιοπληροφορικής και Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων (BIO-HPC) και Ερευνητική Μονάδα Διατροφικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου UCAM.
Επιπλέον, οι περισσότεροι αγωνιστές GLP-1 είναι πεπτίδια, μικρές δηλαδή αλυσίδες αμινοξέων που μπορούν να διασπαστούν από τα ένζυμα του στομάχου. Αυτό σημαίνει ότι συχνά πρέπει να χορηγούνται με ένεση αντί να λαμβάνονται από το στόμα ως χάπι.
Ακολουθώντας τις μεθόδους της τεχνητής νοημοσύνης και διερευνώντας μια τεράστια βιβλιοθήκη περισσότερων από 10.000 χιλιάδων φυσικών ενώσεων, που θα μπορούσαν να μιμηθούν τη δράση μιας ορμόνης GLP-1, οι ερευνητές κατέληξαν σε 100 ενώσεις που παρουσίαζαν την ισχυρότερη δέσμευση στον υποδοχέα GLP-1. Περαιτέρω υπολογιστικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι δύο από αυτές, που ονομάστηκαν «ένωση Α» και «ένωση Β», αλληλεπιδρούσαν με βασικά αμινοξέα του υποδοχέα με τρόπο εντυπωσιακά παρόμοιο με δύο πολλά υποσχόμενους συνθετικούς αγωνιστές του GLP-1, το TTOAD2 και το orforglipron.
Οι ενώσεις Α και Β προέρχονται από πολύ κοινά φυτά, εκχυλίσματα των οποίων έχουν προηγουμένως συνδεθεί με ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Παρόλα αυτά, εν αναμονή των αιτήσεων για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει την ακριβή ταυτότητα των φυτών και των ενώσεων, ελπίζουν όμως ότι και οι δύο θα μπορούσαν τελικά να διαμορφωθούν σε μορφή χαπιού.
Επί του παρόντος, και οι δύο ενώσεις δοκιμάζονται στο εργαστήριο, για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητες ενεργοποίησης του υποδοχέα GLP-1. Εάν είναι επιτυχείς, θα προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. «Εάν οι υπολογισμοί μας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη επιβεβαιωθούν in vitro και στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές, θα έχουμε άλλες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση της παχυσαρκίας» καταλήγει η Δρ Murcia.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO 2024) στη Βενετία της Ιταλίας.