Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Οι φυσικοί τρόποι να την μειώσουμε

    Ημερομηνία:

    Πρόκειται για «αθόρυβη» πάθηση, καθώς αρκετοί είναι οι άνθρωποι που ενώ έχουν υπέρταση, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να αμελούμε, καθώς μπορεί να βλάψει την καρδιά.

    Στην Ελλάδα τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν τη κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

    Θύματα της υπέρτασης γυναίκες και άνδρες

    Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 σε 6.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα έδειξε ότι 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση (περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες), 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και 35% είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους.

    Τελικά μόνο 30% των υπερτασικών στην χώρα μας είναι καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία. Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί φάνηκε να έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

    Σημειώνεται ότι άριστη ρύθμιση της πίεσης μπορεί σήμερα να επιτευχθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κατά κανόνα με απλό δασολογικό σχήμα μια φορά την ημέρα, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συνυπάρχοντα προβλήματά του ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη προστασία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

    Που μπορείτε να μετρήσετε την πίεσή σας

    Από το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό τον μήνα Μάιο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2022 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο διάστημα 16 έως 31 Μαΐου 2022 στοχεύοντας στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 15 κέντρα σε 11 πόλεις, στην Αθήνα (εμπορικό κέντρο «Avenue», υπεύθυνος καθηγητής Γ. Στεργίου), στη Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο «Πλατεία», υπεύθυνος καθηγητής Μ. Δούμας), στην Πάτρα (καθηγητής Δ. Γούμενος, αναπλ. καθηγητής Ε Παπαχρήστου), στα Ιωάννινα (καθηγητής Χ. Μηλιώνης), Ηράκλειο (Μ. Μαρκέτου, Ι. Παπαδάκης), Βόλο (Β. Σαράκης), Καβάλα (Ξ. Κροκίδης), Καλαμάτα (Ε. Μάκαρης), Λαμία (Λ. Λαναράς), Τρίπολη (Γ. Νικήτας) και Χανιά (Σ. Μαραγκουδάκης).

    Υπεύθυνος διεξαγωγής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής ΜΜΜ.

    Το πρόγραμμα ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης με Προέδρο τον Θωμά Μακρή, Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα. Στην διεξαγωγή του ΜΜΜ 2022 στην Αθήνα συμμετέχουν πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.

    Η αρτηριακή πίεση είναι τροποποιήσιμη

    Σκοπός του ΜΜΜ είναι η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στη σημασία της υπέρτασης ως κύριου τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια (κυρίως στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριοπάθεια) και της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, και η ανακάλυψη πολλών αδιάγνωστων και αρρύθμιστων περιπτώσεων.

    Πώς θα την μειώσετε

    Μερικοί τρόποι για να την μειώσετε φυσικά, περιλαμβάνουν:

    Μειώστε το αλάτι

    Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ξεπερνούν την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε αλάτι, δίχως να το συνειδητοποιούν. Η μείωση της πρόσληψής σας, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αρτηριακή σας πίεση.

    Ακόμα και η μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 10 ή 20% μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Πείτε «ναι» στα προβιοτικά

    Σε μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών, τα άτομα που κατανάλωναν προβιοτικά, υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο γιαούρτι και σε άλλες ζυμωμένες τροφές, είδαν τη συστολική αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται κατά μέσο όρο 3,6 μονάδες και η διαστολική τους μειώθηκε κατά 2,4 μονάδες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

    Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε επίδραση έχουν τα προβιοτικά στην αρτηριακή πίεση είναι πιθανότατα πιο ήπια, αλλά μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο για την συνολική εικόνα της υγείας της καρδιάς.

    Βρείτε ένα τρόπο να χαλαρώνετε

    Το στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έτσι το να βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

    Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στην άσκηση, την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου ή ακόμα και το να δείτε τις αγαπημένες σας σειρές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ελαιόλαδο: Ποια είναι η θέση που κατέχει στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

    Ανησυχητικές είναι οι προοπτικές διατήρησης στις επόμενες γενιές του...

    Ποιοι βοηθούσαν τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ να καλύψει τα εγκλήματά του

    Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ μπορεί...

    Πανικός στον κόσμο της pop – Η Τέιλορ Σουίφτ και μια λίστα που… έφερε τα πάνω – κάτω

    Swifties, οι: οι θαυμαστές της superstar της μουσικής Τέιλορ Σουίφτ....
    Best Shop