Παγκόσμια μελέτη ευημερίας: Γιατί οι νέοι, στα κράτη της δύσης, είναι τόσο δυστυχισμένοι

    Ημερομηνία:

    Έχουμε ακούσει πολλά τελευταία για το πόσο δυστυχισμένοι είναι οι νέοι.

    Τις αιτίες που τα άτομα νεαρής ηλικίας, εμφανίζονται δυστυχισμένα σε όλο και περισσότερες χώρες προσπαθεί να ερμηνεύσει σε ανάλυσή του, το περιοδικό The Atlantic, εστιάζοντας κυρίως στους Αμερικανούς.

    Πρόκειται για τον δυτικό τρόπο ζωής που επηρεάζει πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.

    Στην πρόσφατα δημοσιευθείσα Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν στη χαμηλότερη θέση τους από τότε που ξεκίνησε αυτή η έρευνα – και το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη δυστυχία των ανθρώπων κάτω των 30 ετών σε αυτή τη χώρα. Τι συμβαίνει λοιπόν;

     Οι νέοι στα πλούσια έθνη περισσότερο δυστυχισμένοι

    Ο συντάκτης του περιοδικού αναφέρει αρχικά τον σκεπτικισμό του σχετικά με αυτές τις διεθνείς κατατάξεις ευτυχίας. Οι οργανισμοί που τις παράγουν προσελκύουν πάντα μεγάλη προσοχή απαντώντας στην ερώτηση «Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;».

    Εξάγουν αυτή την απάντηση -συνήθως η Φινλανδία, με τη Δανία και άλλες χώρες του Βορρά να ακολουθούν από κοντά- βάζοντας ανθρώπους σε πολλές χώρες να απαντήσουν σε μια ενιαία ερώτηση αυτοαξιολόγησης σχετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή.

    Δεν θα πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτή τη μεθοδολογία, επειδή δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με ακρίβεια τα έθνη με βάση μια τόσο περιορισμένη αυτοαξιολόγηση: Οι άνθρωποι σε διαφορετικές κουλτούρες θα απαντήσουν με διαφορετικό τρόπο.

     

    Αυτό που ενδιαφέρει πολύ είναι η αλλαγή στο εσωτερικό των χωρών, όπως η πτώση της ευτυχίας των νέων ενηλίκων στην Αμερική. Η νέα έρευνα εμβαθύνει σε αυτό το θέμα, και σε πολλά άλλα: Η Παγκόσμια Μελέτη Ευημερίας, βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη από μια κοινοπραξία ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβαρντ στο Human Flourishing Program.

    Αυτή η έρευνα χρησιμοποιεί επίσης αυτοαναφορές, αλλά συλλέγει πολύ πιο ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με την ευημερία, σε περίπου μισή ντουζίνα διαφορετικές διαστάσεις και σε 22 χώρες, από περισσότερα από 200.000 άτομα τα οποία παρακολουθεί επί πέντε χρόνια. Το πιο σημαντικό  είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι, παρόλο που η συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία των νέων είναι πιο έντονη στα πλούσια, έθνη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο.

    Το σχήμα «U»

    ICECAP

    Οι μελετητές έχουν από καιρό σημειώσει ότι η ευτυχία τείνει να ακολουθεί σχήμα U κατά τη διάρκεια της ζωής: Η αυτοαναφερόμενη ευτυχία μειώνεται σταδιακά στη νεαρή και μέση ενήλικη ζωή και στη συνέχεια στρέφεται προς τα πάνω αργότερα στη ζωή, ξεκινώντας γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Ο οικονομολόγος David G. Blanchflower του Πανεπιστημίου Dartmouth -ο οποίος, μαζί με τον συν-συγγραφέα του Andrew J. Oswald, πρωτοστάτησε στην υπόθεση του σχήματος U το 2008- έχει αναπαράγει το αποτέλεσμα σε 145 χώρες.

     

    Η αριστερή πλευρά του σχήματος U θα έδειχνε ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες ήταν παραδοσιακά, κατά μέσο όρο, πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους στη μέση ηλικία. Αλλά δεδομένης της καλά τεκμηριωμένης αύξησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες των διαγνωσμένων διαταραχών της διάθεσης μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η αριστερή πλευρά θα πιέζεται προς τα κάτω στις νεότερες εκτιμήσεις. Και σίγουρα, αυτό ακριβώς διαπιστώνει η νέα μελέτη του GFS, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο: Οι ευημερούσες βαθμολογίες δεν πέφτουν από την πρώιμη ενηλικίωση, επειδή τώρα ξεκινούν χαμηλά- παραμένουν χαμηλά μέχρι να αρχίσουν να αυξάνονται στην αναμενόμενη ηλικία.

    Αυτά είναι τα κακά νέα, τα οποία είναι αρκετά κακά. Υπάρχουν όμως και κάποια καλά νέα.

    Η έρευνα για την ευημερία ανακαλύπτει μια αξιοσημείωτη εξαίρεση σε αυτό το παγκόσμιο μοτίβο: μια πιο παραδοσιακή καμπύλη σχήματος U μεταξύ εκείνων των νέων που έχουν περισσότερους φίλους και στενές κοινωνικές σχέσεις. Αυτό συμβαδίζει με άλλη έρευνα σχετικά με το πώς οι νέοι ενήλικες στη σημερινή εποχή της τεχνολογικά διαμεσολαβημένης κοινωνικοποίησης στερούνται της πραγματικής ανθρώπινης επαφής και της αγάπης – χωρίς την οποία κανείς δεν μπορεί να ανθίσει πραγματικά. Αυτή η εξαίρεση που δημιουργείται από τη μεγαλύτερη ανθρώπινη επαφή είναι το σημείο εκκίνησης για το πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία δυστυχίας των νέων.

    Τα τρία βήματα

    Η Παγκόσμια Μελέτη Ευημερίας αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα μοτίβα και αναμφίβολα θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες για τα επόμενα χρόνια.

    Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τότε για να εφαρμόσετε τα ευρήματα στη ζωή σας -ειδικά αν είστε νέος ενήλικας που ζει σε μια πλούσια, μεταβιομηχανική χώρα. Ακολουθούν τρία άμεσα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

    1. Βάλτε τις στενές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους πριν από σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε τη χρήση τεχνολογικών πλατφορμών για την αλληλεπίδραση με αυτά τα αγαπημένα πρόσωπα- επικεντρωθείτε στην προσωπική επαφή. Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι για να σχετίζονται μεταξύ τους από κοντά.

    2. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να αναπτύξετε την εσωτερική σας ζωή. Δεδομένης της τάσης να μην είστε κανένας, για την οποία έχω γράψει σε προηγούμενη στήλη, αυτή η κίνηση μπορεί να φαίνεται αντιπολιτισμική. Αλλά ας ορίσουμε την πνευματικότητα ευρέως ως πεποιθήσεις, πρακτικές και εμπειρίες που δεν περιορίζονται στην οργανωμένη θρησκεία – ακόμη και ως ένα φιλοσοφικό ταξίδι που μπορεί να σας βοηθήσει να υπερβείτε την καθημερινότητα και να βρείτε σκοπό και νόημα.

    3. Οι υλικές ανέσεις είναι σπουδαίες, αλλά δεν υποκαθιστούν αυτό που πραγματικά χρειάζεται η καρδιά σας. Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία- μόνο το νόημα μπορεί να σας το δώσει.

     

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αστυνομία-φάντασμα στα πανεπιστήμια: Έξι χρόνια εμμονής, μια νύχτα παραδοχής

    Του Γιώργου Καρβουνιάρη*   Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται, με έξι χρόνια...

    Κατέπληξε τους πάντες η χορωδία BelCantes του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας Πατρών στο Διεθνές Φεστιβάλ Choral Space

    Η χορωδία BelCantes του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας από την Πάτρα συμμετείχε...

    Το πρώτο παγκάρι με POS – Τα αιτήματα από τουρίστες και η απόφαση της εκκλησίας

    Η πρώτη επίσημη διασύνδεση POS με παγκάρι εκκλησίας είναι πλέον γεγονός, φέρνοντας μια...

    Δημοτική Αρχή Αιγιάλειας: Τελευταία παρατηρείται ενορχηστρωμένη προσπάθεια απαξίωσης της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

    Από τη Δημοτική αρχή Αιγιαλείας δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση...