Παιδί: «Δεν παίρνει» τα μαθηματικά ή έχει δυσαριθμησία;

    Ημερομηνία:

    Η δυσαριθμησία είναι μια μαθησιακή δυσκολία στα μαθηματικά. Δεν είναι τόσο γνωστό ή τόσο κατανοητό όσο η δυσλεξία. Αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι εξίσου συνηθισμένη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5-10% των ανθρώπων μπορεί να έχουν δυσαριθμησία.

    Τα άτομα με δυσαριθμησία έχουν δυσκολία με τα μαθηματικά σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να τους είναι τόσο δύσκολο να μάθουν πρόσθεση όσο και να μάθουν άλγεβρα. Βασικές έννοιες όπως οι ποσότητες, μπορεί επίσης να είναι μια πρόκληση.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία μπορεί να δυσκολέψει την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως το μαγείρεμα, τα ψώνια και η έγκαιρη εύρεση θέσεων.

    Δεν είναι σαφές αν η δυσαριθμησία είναι τόσο συχνή στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ωστόσο ότι δεν υπάρχει διαφορά.

    Ενδείξεις ότι το παιδί έχει δυσαριθμησία

    Τα άτομα με δυσαριθμησία μπορεί να έχουν προβλήματα με τα μαθηματικά που εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Οι ενδείξεις μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία.

    Τα προβλήματα με την αίσθηση των αριθμών μπορεί να εμφανιστούν ήδη από την προσχολική ηλικία σε μερικούς ανθρώπους, ενώ σε άλλους οι προκλήσεις γίνονται σαφείς καθώς τα μαθηματικά γίνονται πιο πολύπλοκα στο σχολείο.

    Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να:

    • Κατανοήσει το νόημα των ποσοτήτων ή των εννοιών, όπως μεγαλύτερο και μικρότερο
    • Κατανοήσει ότι ο αριθμός 5 είναι ο ίδιος με τη λέξη πέντε και ότι και τα δύο σημαίνουν πέντε στοιχεία
    • Απομνημονεύσει τα μαθηματικά γεγονότα στο σχολείο, όπως τους πίνακες χρόνου
    • Μετρήσει χρήματα ή να δώσει ρέστα
    • Εκτιμήσει το χρόνο
    • Κρίνει την ταχύτητα ή την απόσταση
    • Κατανοήσει τη λογική πίσω από τα μαθηματικά
    • Θυμάται αριθμούς ενώ λύνει προβλήματα

    τότε είναι υποψήφιο για δισαριθμησία.

    Μερικοί άνθρωποι συγχέουν τη δυσαριθμησία σε ένα παιδί, με το παιδί που απλά δεν είναι καλό στα μαθηματικά ή δεν «τα παίρνει» όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη. Αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η δυσαριθμησία είναι μια πραγματική πρόκληση που βασίζεται στη βιολογία, όπως ακριβώς είναι η δυσλεξία.

    Υπάρχει θεραπεία για τη δυσαριθμησία;

    Ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί η δυσαριθμησία είναι μέσω αξιολόγησης από έναν ειδικό. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τα τεστ διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι η εν λόγω μαθησιακή δυσκολία δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί με αυτή την δυσαριθμησία, θα συνεχιστούν στην ενήλικη ζωή του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να τα βοηθήσουν να βελτιώσουν σε ένα βαθμό τις μαθηματικές τους δεξιότητες και να διαχειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Χανιά: Κατέληξε η 34χρονη που υπέστη ανακοπή ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο

    Την χειρότερη κατάληξη είχε το σοκαριστικό περιστατικό που καταγράφηκε...

    ΘΕΜΗΣ ΜΠΑΚΑΣ: Καίριο πλήγμα για το τρωθέν πολιτικό σύστημα το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Του Θέμη Μπάκα Ας μιλήσουμε επιτέλους με καθαρά λόγια. Το...

    Σία Αναγνωστοπούλου: «Επιτακτική ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης της Π.Ε.Ο. Πατρών- Πύργου, από Τσουκαλέικα έως Άραξο»

    Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ...

    O πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ ήρθε στην Πάτρα και συζήτησε με τον Δήμαρχο Πατρέων

    O πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, που απολύθηκε...