Παιδί: Τι προκαλεί τον φόβο εγκατάλειψης

    Ημερομηνία:

    Η σύγκρουση μεταξύ διαζευγμένων ή χωρισμένων γονέων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας στο παιδί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη και για αυτό θα ήταν καλό να την αποφεύγετε, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Πώς επηρεάζει η σύγκρουση το παιδί

    Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Υγεία των Παιδιών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα (REACH) διαπίστωσε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν φόβο εγκατάλειψης όταν οι διαζευγμένοι ή χωρισμένοι γονείς τους εμπλέκονται σε συγκρούσεις.

    Ο φόβος της εγκατάλειψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των παιδιών.

    «Η σύγκρουση είναι ένα έντονο άγχος για τα παιδιά και η σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε συγκρούσεις των γονιών και στα ψυχική προβλήματα είναι καθιερωμένη σε κάθε τύπο οικογένειας, ακόμα και αν οι γονείς είναι παντρεμένοι, αν συγκατοικούν, αν είναι χωρισμένοι ή και διαζευγμένοι» δήλωσε η Karey O’Hara, βοηθός καθηγήτρια ψυχολογίας.

    Σωτήριες οι ποιοτικές σχέσεις

    Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, ο φόβος εγκατάλειψης εμφανιζόταν περίπου τρεις μήνες μετά την έκθεση του παιδιού σε κάποια σύγκρουση ενώ τα προβλήματα ψυχικής υγείας φαίνεται να εκδηλώνονται περίπου δέκα μήνες αργότερα.

    Επειδή οι ποιοτικές σχέσεις γονέα-παιδιού είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα παιδιά από το άγχος, οι ερευνητές περίμεναν τα παιδιά που είχαν ισχυρές σχέσεις με τον ένα γονέα να βιώνουν λιγότερο φόβο εγκατάλειψης. Όμως, η ομάδα δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.

    Η ποιοτική σχέση γονέα – παιδιού είναι πραγματικά προστατευτική, αλλά δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσει τις συνέπειες της σύγκρουσης, καταλήγουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας την σημαντικότητα του γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους γονείς και της υγιούς διαφωνίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    «Αυλαία» μετά από 34χρονια- Ο Γιώργος Παπαδάκης είπε με δάκρυα το τελευταίο «Καλημέρα Ελλάδα»

    Μετά από 34χρόνια το Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, η μακροβιότερη...

    Καρκίνος: 3 τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της νόσου και αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://ygeiasthemata.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-3-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%bf%ce%b7%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb/

    Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Yπήρξαν πολύ τιμητικές προτάσεις, αλλά η καρδιά μου αποφάσισε να…»

    Στην κάμερα της εκπομπής Breakfast@Star έκανε δηλώσεις η Σταματίνα Τσιμτσιλή,...

    Δωδώνη: Με 110 εκατ. στην «τσέπη» πούλησε η CVC στους Σαράντηδες

    Με έναν συνδυασμό “ζεστού χρήματος” που θα μπει στο...