Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Όταν ανοίγει η συζήτηση για το ουίσκι, τα πράγματα περιπλέκονται. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ποτό, αλλά για ένα απόσταγμα με μεγάλη σημειολογική σημασία. Το ουίσκι συμβολίζει την κληρονομιά και τη χειροτεχνία. Η διαδικασία παλαίωσης, οι βιοτεχνικές μέθοδοι παραγωγής και οι διακρίσεις (π.χ. σκωτσέζικο, ιρλανδικό, μπέρμπον) ενσωματώνουν μια αίσθηση ιστορίας και αυθεντικότητας. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν αξίες όπως η υπομονή, η μαεστρία και ο σεβασμός στην παράδοση, καθιστώντας το ουίσκι έμβλημα πολιτιστικής κληρονομιάς.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα
    H “Suntory Tsukuriwake Cask Collection” με τέσσερα διαφορετικά single malt ουίσκι. Η τιμή λιανικής πώλησης ανέρχεται στα 4.500 ευρώ. / Photo: House of Suntory

    Η κληρονομιά της αριστείας
    Οι ρίζες του ιαπωνικού ουίσκι ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Masataka Taketsuru, που συχνά αποκαλείται «πατέρας του ιαπωνικού ουίσκι», μετέφερε τεχνικές παρασκευής ουίσκι από τη Σκωτία στην Ιαπωνία. Ο Taketsuru σπούδασε οργανική χημεία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και μαθήτευσε σε διάφορα σκωτσέζικα αποστακτήρια, μαθαίνοντας την τέχνη της απόσταξης και της ανάμειξης. Επιστρέφοντας στην Ιαπωνία, εφάρμοσε τις γνώσεις του για να βοηθήσει στην ίδρυση του πρώτου αποστακτηρίου ουίσκι της χώρας, Yamazaki, το 1923, με την εταιρεία Suntory.
    Η επιρροή του Taketsuru όμως δεν τελείωσε εκεί. Συνέχισε με την ίδρυση της Nikka Whisky το 1934, δημιουργώντας το αποστακτήριο Yoichi στο Χοκάιντο, εμπνευσμένος από το κλίμα και τη γεωγραφία της Σκωτίας. Αυτές οι πρωτοποριακές προσπάθειες έθεσαν τα θεμέλια για τη βιομηχανία ουίσκι της Ιαπωνίας, συνδυάζοντας τη σκωτσέζικη παράδοση με την ιαπωνική ακρίβεια και τέχνη.

    Νέα γενιά ουίσκι
    Ενώ τα εμβληματικά αποστακτήρια συνεχίζουν να θέτουν σημεία αναφοράς, μια νέα γενιά κατασκευαστών ιαπωνικού ουίσκι αναδύεται, φέρνοντας φρέσκες ιδέες και δημιουργικές προσεγγίσεις στον κλάδο. Αυτοί οι πρωτοπόροι ξεπερνούν τα όρια και δημιουργούν μοναδικές εκφράσεις που αμφισβητούν τα παραδοσιακά πρότυπα. Η νέα γενιά ουίσκι δεν αφορά μόνο τις τολμηρές γεύσεις και τις πειραματικές τεχνικές. Πολλά αποστακτήρια αγκαλιάζουν τη βιωσιμότητα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας των παρθένων φυσικών πόρων της Ιαπωνίας. Από την προμήθεια τοπικών συστατικών έως την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών παραγωγής, οι προσπάθειες αυτές διασφαλίζουν ότι η κληρονομιά του ιαπωνικού ουίσκι θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές.
    Φέτος μάλιστα υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικές κυκλοφορίες από τη Suntory, την ιδιοκτήτρια των αποστακτηρίων Yamazaki και Hakushu single malt, καθώς και από το brand Hibiki blended Japanese whisky. Η πρώτη από αυτές είναι η αξιοσημείωτη «Suntory Tsukuriwake Cask Collection» με τιμή λιανικής πώλησης να ανέρχεται στις 4.500 ευρώ και να αντιπροσωπεύει τέσσερα διαφορετικά single malt ουίσκι. Σημαντικές κυκλοφορίες ήταν οι:

    Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα
    Hibiki 40 years old / Photo: house.suntory.com

    Hibiki: Η ναυαρχίδα των blended ουίσκι της Suntory, η οποία κυκλοφόρησε το 40χρονο -το παλαιότερο- Hibiki μέχρι σήμερα. Περιορισμένο σε μόλις 400 φιάλες και λιανική τιμή περίπου 40.000 ευρώ, αποτελεί αναμφισβήτητα το αποκορύφωμα της μακράς και πολυβραβευμένης καριέρας του επικεφαλής Shinji Fukuyo. Δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από πέντε συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ουίσκι Yamazaki από το 1978 και το 1983, τα οποία ωρίμασαν σε αμερικανικά λευκά δρύινα βαρέλια puncheon, ένα ελαφρώς αποξηραμένο Hakushu από το 1981, ελαφρύ και βουτυρένιο ουίσκι σιτηρών που αποστάχθηκε το 1979 και το 1981 από το αποστακτήριο Chita, καθώς και στιβαρά και πολύπλοκα βαρέλια Yamazaki (δρυς sherry και Mizunara) από το 1980 και το 1983 αντίστοιχα.

    Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα
    The Yamazaki 18 Years / Photo: www.thebourbonconcierge.com
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Yamazaki 18-Year-Old Mizunara Oak: Αυτή η έκδοση αναδεικνύει τη μεγαλειώδη αλληλεπίδραση μεταξύ του χαρακτηριστικού single malt της Yamazaki και των ντόπιων δρύινων βαρελιών Mizunara της Ιαπωνίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ουίσκι με νότες σανταλόξυλου, θυμιάματος και αποξηραμένων φρούτων, που ενσαρκώνει ένα καθαρά ιαπωνικό προφίλ.

    Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα
    Mars Komagatake 2024 Limited Edition / Photo: en.jpwhisky.net/

    Mars Komagatake 2024 Limited Edition: Απόσταξη στο δροσερό αλπικό κλίμα του Nagano, αυτή η έκφραση συνδυάζει επιρροές από βαρέλια sherry και bourbon, προσφέροντας μια πλούσια γεύση μαύρης σοκολάτας, φλούδας πορτοκαλιού και καβουρδισμένων αμυγδάλων.

    Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα
    Hakushu 18-Year-Old Peated Edition / Photo: www.house.suntory.com

    Hakushu 18-Year-Old Peated Edition: Γνωστό για τις ελαφριές, εμπνευσμένες από το δάσος γεύσεις του, το Hakushu έκανε μια τολμηρή στροφή με αυτή την περιορισμένης έκδοσης peated malt. Επιτυγχάνει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της καπνιστότητας και της φρεσκάδας των βοτάνων, μια απόδειξη της ευελιξίας του αποστακτηρίου.

    Πανάκριβα ιαπωνικά ουίσκι που γίνονται ανάρπαστα
    Yamazaki Golden Promise / Photo: Facebook

    Yamazaki Golden Promise: Αποστάχθηκε χρησιμοποιώντας ένα κάποτε θρυλικό στέλεχος κριθαριού- ένα Yamazaki που έχει τελειώσει σε βαρέλι Islay (το οποίο φέρνει ένα κομψό, γλυκό φαρμακευτικό καπνό).

    Ο κόσμος του ιαπωνικού ουίσκι εξελίσσεται, συνδυάζοντας τη σοφία της παράδοσης με το θάρρος της καινοτομίας. Οι φετινές κυκλοφορίες επιβεβαίωσαν τη θέση της Ιαπωνίας στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας σκηνής ουίσκι, ενώ η άνοδος νέων αποστακτηρίων υπόσχεται ένα συναρπαστικό μέλλον. Είτε είστε ένας έμπειρος λάτρης είτε ένας περίεργος νεοεισερχόμενος, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να εξερευνήσετε το πλούσιο και δυναμικό τοπίο του ιαπωνικού ουίσκι.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτων για πλημμύρα και φωτιά

    Υποχρεωτική γίνεται η ασφάλιση των αυτοκινήτων και για πλημμύρα...

    Πρέπει να πλένετε με μαγειρική σόδα τα φρούτα και τα λαχανικά;

    Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και περισσότεροι δημιουργοί ανεβάζουν...

    Πάτρα: Πότε ανοίγουν ξανά τα μαγαζιά – Αναλυτικά το ωράριο

    Το εορταστικό ωράριο βρίσκεται σε ισχύ αλλά τα Χριστούγεννα...

    Η Σοφία Καυκοπούλου απαγγέλει χριστουγεννιάτικο ποίημα!

    https://www.youtube.com/watch?v=OtGcnbJ2KYA  
    Best Shop