Πανεπιστημιακά Τμήματα Ηλείας: «Τοίχος» από Συρίγο – «Προσπαθώ να βρω κάτι να σας ταιριάζει…»

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    “Προσπαθώ να έχει παρουσία η Ηλεία στον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης με κάτι που θα της ταιριάζει, που θα σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία και για αυτό το λόγο βρίσκομαι σε συζητήσεις με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου. Έχετε πραγματικά ένα θησαυρό στα χέρια σας. Πρέπει να δούμε πως θα αναδείξουμε αυτό το θησαυρό”.

    Είναι τα λόγια με τα οποία προαναγγέλει το κλείσιμο των υπαρχόντων τμημάτων ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, των πέντε βουλευτών του Νομού και των Δημάρχων Πύργου και Ήλιδος.

    Γεγονός που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ηλείους αιρετούς όλων των βαθμίδων της Αυτοδιοίκησης και του κοινοβουλίου που έκαναν λόγω για το “ακαδημαϊκό κατεστημένο” του Πανεπιστήμιου Πατρών που οδήγησε μεθοδευμένα τα δύο τμήματα στην σημερινή κατάσταση προκειμένου να τα κλείσει.
    Μάλιστα διεμήνυσαν στον Υφυπουργό Παιδείας πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούν η Ηλεία να λείπει από τον ακαδημαϊκό χάρτη και τον κάλεσαν να μην υπακούσει σε μία “Σύγκλητο που δεν θέλει την εξακτίνωση αλλά την συρρίκνωση του πανεπιστημίου”…

    Αρχ. Ολυμπία και Αμαλιάδα

    Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε πως ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου για την υλοποίηση μεταπτυχιακού προγράμματος καθώς και ότι εξετάζει την δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στην Αμαλιάδα για κάποια σχολή. Δίνοντας έτσι την κατεύθυνση του σχεδιασμού που έχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παιδείας για την παρουσία της Ηλείας στον Ακαδημαϊκό Χάρτη. “Πανεπιστημιακά ένα τμήμα του μέλλοντος της Ηλείας σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία δεν υπάρχει αμφιβολία. Είμαι ήδη σε συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ψάχνοντας να βρούμε τι μπορεί να γίνει στην περιοχή της Αρχ Ολυμπίας. Έχω συζητήσει και με τον Δήμαρχο Αρχ Ολυμπίας. Υπάρχει ο χώρος του ξενοδοχείου “Ξένιος Ζεύς” που μπορεί σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιηθεί ως εγκαταστάσεις ενός τμήματος. Προς το παρών έχω μιλήσει με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία που έχει την έδρα της εκεί. Για ένα δύο χρόνια μέχρι να γίνουν οι εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο “Ξένιος Ζεύς” είναι 18 στρέμματα εκεί πέρα η περιοχή θα μπορεί να φιλοξενεί τέτοια προγράμματα. Εκ των πραγμάτων επειδή έχουμε τετραετή προγράμματα προπτυχιακών σπουδών δεν είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς, διότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τριετή προγραμμάτα. Οπότε κανένας δεν θα έρθει να σπουδάσει σε τετραετές πρόγραμμα. Σε ένα μονοετές μεταπτυχιακό όμως μπορεί να έρθει να σπουδάσει. Και έχω συνομιλήσει και με το ΤΟΓΑ το τμήμα στην Σπάρτη που τρέχει ένα πρόγραμμα και μιλάω και με τα δύο Πανεπιστήμια ψάχνοντας να βρω τι θα γίνει για αυτό το θέμα”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Συρίγος.

    Είναι ήδη γνωστό πως μετά από αίτημα που είχε υποβάλλει στον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος πριν από ένα μήνα περίπου είχε γίνει τηλεδιάσκεψη κατά την διάρκεια της οποίας είχε συζητηθεί η πρόταση αυτή παρουσία των πρυτάνεων Πάτρας και Πελοποννήσου από την πλευρά του οποίου είχε εκφραστεί η πρόθεση για άμεση συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

    “Ως προς την περιοχή της Αμαλιάδας εξετάζω να δω τι μπορεί να υπάρξει διότι υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις εκεί. Βεβαίως δεν υπάρχει εστιατόριο, δεν υπάρχει εστία δεν υπάρχει βιβλιοθήκη. Εάν φροντίσουμε να φτιάξουμε κάτι στην Αμαλιάδα κύριε Περιφερειάρχα, κ Αντιπεριφερειάρχα θα θέλαμε την βοήθειά σας για να δημιουργηθούν δομές που θα μπορέσουν να το κρατήσουν”, τόνισε ο κ Συρίγος αναφερόμενος στο θέμα της Αμαλιάδας.

    GYMALL

    Υπογεννητικότητα και τμήματα

    Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας προέβαλλε ως βασικό επιχείρημα του περιορισμού των πανεπιστημιακών τμημάτων στην χώρα ο Υφυπουργός Παιδείας υποστηρίζοντας ότι “το 2000, πριν από 21 χρόνια είχαμε 165.000 υποψηφίους για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος έχουμε 102.000. Το 2028-29 εκτιμούμε ότι θα έχουμε 84.000 βάσει του αριθμού των Γεννήσεων εκείνης της χρονιάς και των παιδιών που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη στα σχολεία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλοί φοιτητές για να μπορούν να γεμίζουν τμήματα. Πρέπει να τραβήξουμε κόσμο από το εξωτερικό ο οποίος θα μένει όλο το χρόνο στην περιοχή και θα δώσουν μία άλλη πνοή σε αυτό το οποίο είμαστε”, τόνισε ο κ Συρίγος που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των τμημάτων της Ηλείας.

    “Σας θυμίζω πως στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 2019 δημιουργήθηκαν 13 τμήματα. Στις 38 θέσεις αντιστοιχούν 3 θέσεις ανά καινούριο τμήμα. Σε αυτές τις θέσεις περιλαμβάνονται και θέσεις για μέλη ΔΕΠ τα οποία έχουν συνταξιοδοτηθεί οι οποίες φθάνουν περίπου τις 15. Δηλαδή είναι αμφίβολο αν στο τέλος της μέρας με τις 38 θέσεις που φτιάχτηκαν αντιστοιχούσε μία θέση ανά καινούριο τμήμα.

    Ξεκινάω από το Τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου. Είχε θέσεις για 223 φοιτητές και ενεγράφησαν 124 από αυτούς ο μέσος όρος εισαγωγής ήταν 8,8 και οι ενενήντα ήταν κάτω από το πέντε. Έχει δύο μέλη ΔΕΠ κανένας όμως δεν είναι μουσειολόγος. Στο τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας όπου έχει θέσεις για 210 φοιτητές από τους οποίους ενεγράφησαν 136 και αυτό συνέβη λόγω μετεγγραφών.

    Δήλωσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα πέρυσι 74 και φέτος 70 και μέσο όρο εισαγωγής έχουν 9,13. Το 90% των φοιτητών κάτω από το οχτώ. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Σημαίνει ότι έχουμε τμήματα τα οποία έχουν πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής.

    Στο τμήμα της Γεωπονίας που είναι παλιό τμήμα οι απόφοιτοι ήταν το 8,5% του συνολικού αριθμού των φοιτούντων. Προσέξτε έχουμε φτιάξει ένα τμήμα από το οποίο αποφοιτούν στους 100 οι 8. Τώρα θα μου πείτε εσείς ότι εμείς εκείνο που βλέπουμε είναι ότι η Ηλεία μένει χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα διότι αυτό είναι το βασικό που ακούω ως επιχείρημα.

    Για την Μουσειολογία ειδικά να βάζουμε 223 φοιτητές σε ένα τμήμα μουσειολογίας που θεωρωτικώς θα αποφοιτούσαν σε δέκα χρόνια 2200 άτομα με προοπτική να μπουν στα μουσεία. Δεν έχουμε ούτε τέτοιο αριθμό μουσείων και άδεια να ήταν τα μουσεία μας από προσωπικό”, κατέληξε ο κ Συρίγος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Aρπαξαν από Πατρινή 24.000 ευρώ

    Θύμα απατεώνα έπεσε ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να χάσει χιλιάδες...

    Η Caroline Vreeland στο Tulum

    Η Caroline Vreeland στο Tulum

    Συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του ΕΕΣΠ με την Αστυνομική  Διεύθυνση  Αχαΐας

    Πραγματοποιήθηκε εχθές 25 Απριλίου, συνάντηση Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου...

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/4/2024

    10:45 COSMOTE SPORT 5 HD Moto2 2024 Gran Premio...