Πανεπιστήμιο Πατρών: Ελλείψεις στα μέλη ΔΕΠ, “κενά” στην τοπική κοινωνία

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Μεγάλη μείωση στα μέλη των ΔΕΠ καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών την τελευταία δεκαπενταετία, γεγονός που έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του ιδρύματος, αλλά και στην ίδια την κοινωνία.
    Οι ακαδημαϊκοί καθηγητές που αποσύρονται από την ενεργό δράση εκτός από εγκεκριμένοι επιστήμονες που προσφέρουν τις γνώσεις τους στους σπουδαστές και στα νέα παιδιά που αποτελούν το αύριο αυτής της χώρας, είναι και ενεργά μέλη μιας κοινωνίας στην οποία έχει καταθέσει ο καθένας την προσφορά του μέσα από το επιστημονικό πεδίο που κατέχει.
    Υπό αυτό το σκεπτικό το κενό τους μένει αναντικατάστατο και ακάλυπτο όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και κατά επέκταση στην ίδια την κοινωνία που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες των επιστημόνων αυτών, ενδεχομένως σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με παλιότερα. Ανάγκες που από τη στιγμή που δεν καλύπτονται οι ακαδημαϊκές τους θέσεις μένουν στον «αέρα».

    Advertisement

    Ένα στοιχείο που τα λέει όλα
    Τα όσα ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών στον Max Fm, Χρήστος Μπούρας, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που διαγράφεται και που προδιαγράφεται για το αύριο όχι μόνο του ιδρύματος, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
    Το 2009 με 22 τμήματα το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε στην διάθεση του 750 καθηγητές – μέλη ΔΕΠ. Το 2024 με 31 τμήματα (με εννιά τμήματα δηλαδή περισσότερα) το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει στις τάξεις του μόλις 700 καθηγητές.
    Οι αριθμοί αυτοί, αποτυπώνουν τα δεκάδες κενά που υπάρχουν σε έμψυχο δυναμικό στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε διάφορες σχολές και σε τμήματα. Όμως τα κενά αυτά έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις.

    Το παράδειγμα της Ιατρικής σχολής
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία συνδέεται άμεσα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των καθηγητών του στελεχώνουν και μάλιστα σε καίρια πόστα την κάθε κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος.
    Όμως η Ιατρική Σχολή είναι στα όρια της, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2023 αφυπηρέτησαν για διάφορες λόγους 12 καθηγητές. Η πρόσφατη κατανομή των 270 γιατρών του ΕΣΥ σε θέσεις ΔΕΠ αποτέλεσε το… κερασάκι στην τούρτα της υποστελέχωσης της ιατρικής σχολής.

    Συνέπειες και στο ΠΠΓΝ Πατρών

    Έδωσε μόλις 15 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Όλα αυτά τα κενά θα έχουν μελλοντικά τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες και στον ΠΠΓΝ Πατρών που αποτελεί το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής, δεχόμενο ασθενείς όχι μόνο από την Δυτική Ελλάδα ή την Πελοπόννησο, αλλά απ’ όλη την επικράτεια. «Το έχουμε ξαναπεί ότι είναι σημαντική ανάγκη η άμεση ενίσχυση της Ιατρικής Σχολής που αυτή τη στιγμή είναι υποστελεχωμένη. Χρειάζεται ενίσχυση με τουλάχιστον 15 θέσεις ΔΕΠ επιπλέον, αν θέλουμε να λέμε ότι στηρίζουμε τη δημόσια υγεία. Έχω καλέσει άπαντες τους φορείς της περιοχής σε συστράτευση γιατί είναι δεδομένο ότι κάτι πρέπει να γίνει» τονίζει στον «Ν» ο πρύτανης.
    Πέρα από την Ιατρική Σχολή που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λόγω της σύνδεσης της με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπάρχουν αρκετά κενά σε καθηγητές και σε άλλα τμήματα.

    Κενά και στην Πολυτεχνική σχολή
    Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το σύνολο των σχολών του πρώην ΑΤΕΙ, ενώ υποστελεχωμένες σε καθηγητές είναι και οι σχολές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου.
    Κενά σε ΔΕΠ , όμως, υπάρχουν και σε μεγαλύτερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, κυρίως στην Πολυτεχνική Σχολή που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα του ακαδημαϊκού ιδρύματος και σε επίπεδο ερευνητικού έργου.
    Έργου που με το έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέεται με την αγορά εργασίας και με τομείς που θα μπορούσαν να αναδείξουν την Πάτρα σε ένα ξεχωριστό πόλο επιχειρηματικότητας (βλέπε start ups επιχειρήσεις για παράδειγμα όπου ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα) προσφέροντας και τις ανάλογες θέσεις εργασίας σε δεκάδες νέους επιστήμονες που βγαίνουν από τις σχολές του.

    Στο αύριο της τοπικής κοινωνίας

    Να λοιπόν που τα κενά σε ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτυπώνονται και στο αύριο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Γιατί για πολλούς που βλέπουν μακριά το αύριο της οικονομικής δυναμικής της Πάτρας είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με ένα Πανεπιστήμιο που όμως θα πρέπει να είναι ενισχυμένο και φυσικά να μην έχει ελλείψεις σε καθηγητές.

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΝΦΙΑ: Η διαδικασία για εξασφάλιση της έκπτωσης – Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες ακινήτων να...

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...
    Best Shop