ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Μπαίνουν 222, συνεχίζουν 60

    Ημερομηνία:

    >Ενας στους 3 φοιτητές που εισήχθησαν φέτος στο Πανεπιστήμιο μπήκαν με βαθμό κάτω από τη βάση.
    Φλίγκος
    >Η διαρροή των φοιτητών σε τμήματα του πρώην ΤΕΙ όπως και σε καινούργια τμήματα ξεπερνάει το 40%.
    >Υπάρχουν τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στα οποία εισάγονται κάθε χρόνο 220 φοιτητές και συνεχίζουν 60.

     

    Οι παραπάνω είναι τρεις σημαντικοί δείκτες που μας γνωστοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας και οι οποίοι δείχνουν ότι η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση πρέπει επειγόντως να αλλάξει.

     

    Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ορισμός μιας βάσης εισαγωγής από τα ίδια τα τμήματα, κάτι στο οποίο προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε στην έκτακτη σύνοδο των πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
    ICECAP

     

    Οι παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολλές και ακόμα περισσότερες είναι οι παρενέργειες που γεννούν.

     

    «Από τα παλιά μας τμήματα όπως αυτά της Επιστήμης των Υλικών, της Γεωλογίας και των Μηχανικών Περιβάλλοντος έχουν ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών που έχουν εισαχθεί σε αυτά με μόρια κάτω της βάσης του 10. Επίσης παρατηρώντας πόσοι εγγράφονται στο δεύτερο έτος σε κάποια τμήματα του πρώην ΤΕΙ, πλέον Πανεπιστημίου, η διαρροή ξεπερνάει το 40%. Εχουμε επίσης τμήματα στο Πανεπιστήμιό μας στα οποία εισάγονται 220 φοιτητές και συνεχίζουν μόλις 60» μας περιγράφει ο κ. Μπούρας.

     

    Στο ερώτημά μας ποιες είναι οι αιτίες που συμβαίνει αυτό εξηγεί: «Αρκετοί φοιτητές μπαίνουν σε σχολές που δεν θα ήθελαν να σπουδάσουν κι έτσι στη συνέχεια εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης υπάρχει μία μερίδα φοιτητών που εισάγεται σε κάποια σχολή αλλά το επίπεδό τους είναι πολύ πιο χαμηλό και δεν μπορεί να την παρακολουθήσει κι έτσι αναγκαστικά αποβάλλεται. Οταν για παράδειγμα κάποιος μπαίνει στο Πολυτεχνείο και δεν ξέρει μαθηματικά πώς θα αποφοιτήσει από αυτό;».

     

    Από τις καταγραφές που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Πατρών προκύπτει επίσης ότι αρκετά τμήματά του έχουν φοιτητές που είναι οριακά πάνω από ν+2 και φτάνουν ν+3 και ν+4. «Ενα κριτήριο της αξιολόγησής μας στο μέλλον θα είναι στα πόσα χρόνια τελειώνουν οι φοιτητές μας. Είναι πολύ βασικό και αυτό. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιας μορφής βάση εισαγωγής διότι αλλιώς πέφτει πολύ το επίπεδο σπουδών. Πιστεύω ότι η δυνατότητα ορισμού μιας βάσης εισαγωγής από τα ίδια τα τμήματα θα βοηθήσει να αλλάξει αυτή η εικόνα» καταλήγει ο κ. Μπούρας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τραγωδία στη Νέδα: Η μητέρα του 4χρονου ήθελε να βουτήξει κι εκείνη στο κενό

    Λίγες μόλις ώρες μετά τον τραγικό θάνατο του τετράχρονου...

    ΑΧΑΪΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 20ΧΡΟΝΟΥ: Δικάζεται μετά από 19 χρόνια ο Αλβανός που μετέφερε το πτώμα

    Το έγκλημα είχε γίνει στις 30 Ιουλίου  2006. Τότε...

    ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” η Βαλέρια Μαυρίδη

    Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει τα θερμά του...

    Πόρισμα ΕΜΠ για Τέμπη – Καρυστιανού: Θα επιδιώξουμε να σταλεί σε όλη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα

    Μία οργισμένη ανάρτηση από την Μαρία Καρυστιανού, ακολούθησε τη...