«Απόβαση» στην Αθήνα έκαναν αγρότες από την Κρήτη. Πάνω από 1.000 αγρότες ήρθαν στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που έχει διοργανωθεί.
Πρόκειται για αγρότες που έχουν ταξιδέψει και από τους 4 νομούς του νησιού.
Οι αγρότες έφθασαν με το πλοίο το πρωί στον Πειραιά, όπου και οργανώνεται ο τρόπος μετακίνησης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το σημερινό συλλαλητήριο έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς συμμετέχουν αγροτικοί σύλλογοι και από άλλα σημεία της χώρας.
Πρόκειται για εικόνες που έχουμε να ζήσουμε περίπου 4 χρόνια, από την τελευταία φορά που αγρότες από την Κρήτη ταξίδεψαν στην Αθήνα.
Η απόφαση για συμμετοχή των αγροτών της Κρήτης στο συλλαλητήριο
Την 1η Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών Συλλόγων της Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να γίνει η απόβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αθήνα.
Στη συνάντηση που έγινε, ορίστηκε μια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης, για να «τρέξει» τη διαδικασία.
Στη συζήτηση εκείνη την ημέρα μετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης, ενώ από την άλλη πλευρά, είχαμε επικεφαλής αγροτικών – κτηνοτροφικών Συλλόγων και Ενώσεων από όλο το νησί!
Σημειώνεται ότι για όλα τα πρόσφατα γεγονότα και τις αποφάσεις που πάρθηκαν είχε εκδώσει ανακοίνωση η ΕΑΣΗ θέτοντας και γνωστοποιώντας βασικά ζητήματα, τα οποία ώθησαν τους αγρότες να ταξιδέψουν ως την Αθήνα:
«Την 1η Νοεμβρίου 2021 στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου συνεδρίασαν οι παρακάτω εκπρόσωποι φορέων της Κρήτης και υπηρεσιακοί παράγοντες αρμόδιοι για τα αγροτικά θέματα και αποφάσισαν τη σύσταση Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτών με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Ορφανουδάκη, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Ηρακλείου και των Χανίων την Πέμπτη 4/11/2021 το βράδυ, με προορισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα παρακάτω θέματα:
ΘΕΜΑ 1: Προκαταβολή επιδοτήσεων 2021
Διαπιστώθηκαν αναίτια περιπτώσεις μη πληρωμής ή σοβαρών μειώσεων στα δικαιούμενα ποσά ενισχύσεων παραγωγών.
ΘΕΜΑ 2: Κόστος παραγωγής
(αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση κόστους ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελλιπές εργατικό δυναμικό)
ΘΕΜΑ 3: Δασικοί χάρτες Σε ότι αφορά τους δασικούς χάρτες παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού κ. Σκρέκα, δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη. Ζητούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του θέματος αυτού’.