Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα πολλών οικογενειών, παραδέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος σε επιστολή που έγραψε προς τα παντρεμένα ζευγάρια. Υπάρχουν όμως τρεις λέξεις που μπορούν να σώσουν ένα γάμο, πρόσθεσε: «Παρακαλώ, ευχαριστώ και συγνώμη».
Η επιστολή του Πάπα προς τα παντρεμένα ζευγάρια δημοσιεύτηκε χθες, όταν οι Καθολικοί γιόρτασαν την οικογένεια του Χριστού.
Όπως είπε μιλώντας από το παράθυρο του την Κυριακή, στόχος του ήταν η επιστολή αυτή να αποτελέσει το χριστουγεννιάτικο δώρο του προς τα ζευγάρια.
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους Ιταλούς να συνεχίσουν να κάνουν παιδιά, για να αντιμετωπίσουν τον «δημογραφικό χειμώνα», καθώς η χώρα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο.
«Ίσως να μην γεννιόμαστε σε μία εξαιρετική οικογένεια χωρίς προβλήματα, αλλά η οικογένειά μας είναι η ιστορία μας. Όλοι πρέπει να σκέφτονται: Είναι η ιστορία μου. Είναι οι ρίζες μας. Εάν τις κόψουμε, η ζωή ξεραίνεται», είπε.
Στην επιστολή του, ο Πάπας αναγνώρισε ότι τα lockdowns και οι καραντίνες ανάγκασαν τις οικογένειες να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί. Και συμπλήρωσε ότι αυτή η αναγκαστική εγγύτητα δοκίμασε την υπομονή τόσο των γονιών όσο και των αδερφών, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις πραγματικές δυσκολίες.
«Τα προβλήματα που προϋπήρχαν εντάθηκαν, δημιουργώντας συγκρούσεις που σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν σχεδόν αφόρητες. Πολλοί βίωσαν ακόμα και τη διάλυση μιας σχέσης», σημείωσε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη στήριξή του προς τις οικογένειες και υπενθύμισε στους γονείς ότι η διάλυση ενός γάμου είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα παιδιά, τα οποία βλέπουν τους γονείς τους σαν μία συνεχή δύναμη σταθερότητας, αγάπης και εμπιστοσύνης.
Για αυτό και κάλεσε τους γονείς να προσπαθούν να ξεπερνούν τις συγκρούσεις, όπως μέσω της προσευχής. «Θυμηθείτε επίσης ότι η συγχώρεση γιατρεύει όλες τις πληγές», πρόσθεσε.
Και επανέλαβε τη φράση που χρησιμοποιεί συχνά όταν συναντά οικογένειες και παντρεμένα ζευγάρια, για τις τρεις πιο σημαντικές λέξεις σε έναν γάμο: «Παρακαλώ, ευχαριστώ και συγνώμη».
Ανάμεσα στα άλλα, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τις οικογένειες να αφήσουν κάτω τα κινητά τους στο τραπέζι της κουζίνας και να μιλήσουν. «Είναι λυπηρό να βλέπεις μία οικογένεια στο μεσημεριανό, ο καθένας με το δικό του κινητό, να μην μιλούν ο ένας στον άλλο», είπε.