Ανοιχτή παραμένει η λίστα των υποψήφιων αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ καθώς και η εκκρεμότητα όσον αφορά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που έχει την ευθύνη να συγκροτήσει τον «οδικό χάρτη» προς τις εσωκομματικές κάλπες των δύο γύρων, στις 6 και 13 Οκτωβρίου.
Στελέχη και βουλευτές παρακολουθούν την έντονη κινητικότητα στο κόμμα τους με το βλέμμα στραμμένο και στην Άννα Διαμαντοπούλου η οποία θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της την Τρίτη. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι έρχεται σκληρή μάχη μεταξύ του Χάρη Δούκα, της πρώην υπουργού και Επιτρόπου της Ε.Ε., του Παύλου Γερουλάνου και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Σύρο. Ο Χάρης Δούκας συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα- σήμερα έχει ομιλία στην Πρέβεζα ενώ αύριο στην Κοζάνη και τα Γιάννενα. Ο Παύλος Γερουλάνος δίνει σε αυτήν την φάση βάρος στις επαφές με κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τη συλλογή υπογραφών για την στήριξη της υποψηφιότητάς τους έχουν ξεκινήσει και οι άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη.
«Αν πίστευα ότι η νίκη στο δήμο της Αθήνας δεν μπορεί να επαναληφθεί στις εθνικές εκλογές, δεν θα ήμουν υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το πιστεύω και το πιστεύω όλο και περισσότερο, βλέποντας πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό. Η ευρεία και πολύχρωμη κοινωνική πλειοψηφία, που υπέγραψε τη νίκη της Αθήνας, υπάρχει και σε εθνικό επίπεδο», δηλώνει ο Χάρης Δούκας προαναγγέλλοντας την παρουσίαση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδίου για τη χώρα. «Η δική μου ματιά, είναι επίμονα στραμμένη στο 43% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έχει τη μεγαλύτερη εκλογική επιρροή», επισημαίνει επίσης ο κ. Δούκας ο οποίος με τη συνέντευξή του σήμερα στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political προβλέπει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ μετά από την εκλογή ηγεσίας μπορεί να εκτοξεύσει τα ποσοστά του. «Είναι θέμα και πολιτικής και προσώπων», προσθέτει ενώ όταν ερωτάται για την υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου την χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτη» και υπογραμμίζει: «Περιμένω τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Για το πώς η Ελλάδα θα απαλλαγεί από μια κυβέρνηση, που εμφανιζόμενη με ένα κεντρώο προσωπείο, κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς, τελικά, όμως, προδόθηκε από το πολιτικό της DNA, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. Προσωπικά δεν αμφέβαλλα ποτέ, ανεξάρτητα από το προσωπείο, για την πραγματική πολιτική φύση της ηγεσίας της ΝΔ. Για την αδυναμία της να ασκήσει μια πολιτική προς όφελος των πολλών».
Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στο σχέδιό του για τη χώρα λέγοντας ότι: «Έχω ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις αλλαγές που χρειάζεται η διοίκηση του κράτους και για τις αλλαγές που χρειάζεται το παραγωγικό μοντέλο αυτό. Αυτήν την πρόταση, που την έχω καταθέσει εδώ και καιρό, θέλω να τη συζητήσω». Ο κ. Γερουλάνος αναφερόμενους στους άλλους υποψηφίους υποστηρίζει ότι «όσο σχολιάζουμε ο ένας στον άλλον, χάνουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου» κι ότι αυτό που ρωτάει ο κόσμος είναι ποιες αλλαγές προτείνει ο καθένας και η καθεμιά. «Περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες φεύγουν από τις κάλπες γιατί θεωρούν ότι τίποτα δεν αλλάζει» διαπιστώνει ο κ. Γερουλάνος και εστιάζει στα του ΠΑΣΟΚ: «Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι ότι, πάντοτε, εκπροσωπούσε σοβαρές αλλαγές σε ό,τι αφορά το πώς διοικείται η χώρα και το πώς λειτουργεί η οικονομία. Σήμερα, έχουμε ένα μοντέλο γύρω από το Μαξίμου, το οποίο συγκεντρώνει την εξουσία και τον πλούτο. Παλιά, είχες και 10 Υπουργούς που συναποφασίζανε για τα πράγματα. Σήμερα έχεις ένα Μαξίμου το οποίο ελέγχει τα πάντα. Εμείς, θέλουμε η εξουσία να πάει όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται, ώστε ο πλούτος να διαχέεται εκεί που πολλαπλασιάζεται». Μιλώντας για τους στόχους του κόμματος τα επόμενα χρόνια, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας υπογράμμισε επίσης πως: «Η πορεία που ξεκινάμε τώρα θα τελειώσει στις εθνικές εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτάζει τη Νέα Δημοκρατία στα μάτια και να την κερδίσει».
Ποια είναι τα επόμενα βήματα των υποψηφίων προς τις κάλπες; Εκτός από τον σχεδιασμό των επιτελείων τους αναμένεται ο «οδικός χάρτης» από την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Στην πρώτη συνεδρίαση θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις υποψηφιότητες, όπως τα ασυμβίβαστα και οι λύσεις, αλλά κυρίως η συγκρότηση του πολιτικού πλαισίου που θα κληθούν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι αρχηγοί. Ο κ. Δούκας έχει για παράδειγμα καταθέσει με επιστολή του συγκεκριμένη πρόταση που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την οργάνωση τουλάχιστον δύο debates στη δημόσια τηλεόραση. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει ανακοινώσει την απόφασή του να γίνει ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέσα στον Σεπτέμβριο, όπου οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.