Πατάτα: «Ράλι» στην τιμή της – Εως και 10% πιο ακριβές οι τηγανητές στην εστίαση

    Ημερομηνία:

    Αυξήσεις υψηλότερες του 10% καταγράφονται στις τηγανητές πατάτες στα καταστήματα εστίασης, την ώρα που οι παραγωγοί κάνουν λόγο για αύξηση στην τιμή πώλησης της πατάτας στο χωράφι μέχρι και 30%.

    «Φέτος δεν έχουμε νερό και για αυτό η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη», τόνισε στο Action 24 ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

    «Διανύουμε ένα φοβερό πρόβλημα φέτος στο νησί. Όταν σε φυσιολογικές συνθήκες, με νερό και τον ήλιο που διαθέτει το νησί, κυμαινόμαστε στους 4 – 4,5 τόνους ανά στρέμμα, φέτος θα κινηθούμε γύρω στους δύο και αυτό με το ζόρι», ανέφερε ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γαλανάδων Νάξου.

    Φλίγκος

    Σε ερώτηση για την τιμή που θα πουλήσει, ο ίδιος σημείωσε: «Αν τα έξοδα ανά στρέμμα κυμαίνονται στα 800 – 850 ευρώ και επειδή υπάρχει μείωση της παραγωγής κάτω από το μισό, σε σχέση με άλλες χρονιές, μέσα από το χωράφι, η πατάτα θα πρέπει να ‘φύγει’ 90 λεπτά με 1 ευρώ».

    GLEARNET

    Σύμφωνα με τους ίδιους, «αν συνυπολογίσουμε και τα υπόλοιπα έξοδα μέχρι να φτάσει στον πάγκο, τη συσκευασία, τα μεταφορικά κλπ., η τελική τιμή στην αγορά θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 2».

    Ανάλογες ανατιμήσεις παρατηρούνται όμως και στα μαγαζιά. «Η τιμή που αγοράζουμε την κατεψυγμένη πατάτα έχει αυξηθεί κατά 10% με 14% περίπου. Τη μερίδα πατάτες την πουλάμε 2,90 με 3,10 ευρώ, εκεί ‘παίζει’ η τιμή», δήλωσε ο Άρης Χρονόπουλος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο Χαϊδάρι.

    «Η αύξηση αυτή οφείλεται περισσότερο στους μεσάζοντες, στα κόστη μεταφοράς, στα λιπάσματα. Όλα έχουν ανέβει στα ύψη. Ο παραγωγός είναι ο πιο θιγμένος», σημείωσε ο μαγαζάτορας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τι αλλάζει στα ενοίκια από το 2026 – Αναλυτικές οδηγίες

    Από την 1η Ιανουαρίου 2026 καθίσταται υποχρεωτική η καταβολή...

    Ντέιβιντ Μπόουι: 90.000 αντικείμενα και ένα άγνωστο μιούζικαλ

    Ακόμη και εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του συνεχίζει...

    Politico: Γιατί ο Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο του εναντίον της Δύσης

    Όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τουλάχιστον 19 drones στην Πολωνία την...

    Από ποιες δεξαμενές μπορεί να πάρει ψήφους ο Τσίπρας – Τα τρία ερωτήματα για την επιστροφή στην πολιτική σκηνή

    Ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τίποτα, όμως και μόνο...