Πάτρα: 40 οικογένειες στη «Γέφυρα Φροντίδας» από το σωματείο Φροντίζω, για τα άτομα με άνοια

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η Τρίτη Ηλικία αποτελεί ευπαθή ομάδα εξαιτίας των νοσημάτων που συνυπάρχουν μαζί με το γήρας. Για το λόγο αυτό με το ξέσπασμα του ιού COVID-19 τα άτομα αυτά είναι τα πρώτα που πρέπει να προστατευτούν, αφού φαίνεται ότι αν νοσήσουν ο κίνδυνος για να χάσουν τη ζωή τους είναι σε υψηλό επίπεδο. Οι ηλικιωμένοι, και οι ιδιαίτερα τα άτομα με άνοια και νόσο Alzheimer επηρεάστηκαν αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα και η ανάγκη τους για βοήθεια αυξήθηκε.

    Το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω» είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία  ιδρύθηκε το 2009, στην Πάτρα από εξειδικευμένους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων και την γενικότερη υποστήριξη των ατόμων τρίτης ηλικίας, των ασθενών με άνοια και νόσο Alzheimer και των οικογενειών τους.

    Το πρόγραμμα κατ’οίκον παρέμβασης «Γέφυρα Φροντίδας για τη Τρίτη Ηλικία και την Άνοια» που υλοποιείται από το Σωματείο Φροντίζω, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 με ευγενική δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος. Οι υπηρεσίες παρέχονταν από 5μελή διεπιστημονική ομάδα που αποτελείτο από  ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, καθηγητή φυσικής αγωγής, νοσηλευτή και κοινωνικό φροντιστή.

    Η διεπιστημονική ομάδα του έργου  κλήθηκε ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο να είναι δίπλα στους ανθρώπους που το χρειάζονται, προσφέροντας υπηρεσίες που προσαρμόστηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν  άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και άνοια  από την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

    Ο σκοπός του προγράμματος ήταν εκπαιδευτικός και οι κατ’οίκον επισκέψεις είχαν στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας των ατόμων με άνοια, την ενδυνάμωση των γνωστικών τους λειτουργιών, την κοινωνικοποίηση τους και παράλληλα  υποστήριξη  και εκπαίδευση των οικογενειακών φροντιστών με τελικό στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ομαλοποίηση των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

    Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του προγράμματος ήταν οι εξής:

    ·         Κατ’ οίκον επισκέψεις σε οικογένειες που φροντίζουν ένα άτομο με άνοια πραγματοποιώντας ασκήσεις νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης στους ασθενείς καθώς και νοσηλευτικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης  στους οικογενειακούς φροντιστές. Να αναφέρουμε πως την περίοδο της πανδημίας οι κατ’ οίκον επισκέψεις αναγκαστικά περιορίστηκαν. Οι υπηρεσίες της παρέμβασης συνεχίστηκαν εξ αποστάσεως με τη χρήση διαδικτυακών μέσων με σκοπό την διατήρηση της επαφής και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τόσο με τον ασθενή όσο και με τα μέλη των οικογενειών τους.

    ·         Υλοποίηση κύκλου σεμιναρίων με τίτλο «Εκπαιδεύομαι & Φροντίζω» με στόχο την ολοκληρωμένη εκπαίδευση οικογενειακών φροντιστών σε θέματα της άνοιας.

    ·         Σχολείο Μακροχρόνιας Φροντίδας για τη Τρίτη Ηλικία και την Άνοια που απευθύνθηκε σε επαγγελματίες υγείας, σε φοιτητές του χώρου υγείας και σε περιθάλποντες ατόμων με άνοια.

    Ο αντίκτυπος του προγράμματος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός καθώς μέσα από αυτό:

    40 οικογένειες που φροντίζουν άτομα με άνοια εντάχθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες , για ένα εξάμηνο η κάθε μία, στην κατ’ οίκον παρέμβαση. Τα άτομα αυτά δέχτηκαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1000  κατ’ οίκον συνεδρίες από τους επαγγελματίες του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα 330 συνεδρίες νοητικής ενδυνάμωσης, 320 συνεδρίες σωματικής ενδυνάμωσης, 95 συνεδρίες νοσηλευτικής συμβουλευτικής, 42 οικογενειακοί φροντιστές εκπαιδεύτηκαν από τα σεμινάρια.

    Τα αποτελέσματα των επισκέψεων είχαν εμφανή αντίκτυπο στους οικογενειακούς φροντιστές καθώς εξέφρασαν ότι νιώθουν πως μετά τη παρέμβαση είναι περισσότερο ικανοί να διαχειριστούν τη πορεία της νόσου του ανθρώπου τους.

    Είπαν για εμάς:

    ‘’Μέσα από την συμμετοχή μου στο κατ’οίκον πρόγραμμα του Φροντίζω μου δόθηκε η ευκαιρία να εκπαιδευτώ σε μεθόδους διαχείρισης  της συμπεριφοράς του πατέρα μου.  Άντλησα  δύναμη για να συνεχίσω  το δύσκολο έργο ως φροντίστρια, ειδικά από τη στιγμή που έχω την ευθύνη των γονιών μου  και ταυτόχρονα δουλειά και παιδιά στην εφηβεία.’’    Τ.Μ, Φροντίστρια

     

    ‘’Δεν ήξερα γιατί η μητέρα μου αντιδράει έτσι, ένιωθα ενοχές που δεν μπορούσα να τη κατανοήσω, με βοηθήσατε πολύ να καταλάβω τι της συμβαίνει και με ποιο τρόπο να της συμπεριφερθώ. Τώρα πια ξέρω τι συμβαίνει σε ένα άτομο που πάσχει από άνοια, τώρα νιώθω ότι  μπορώ να διαχειριστώ τις ενοχές μου, γνωρίζω ότι κάνω το καλύτερο που μπορώ για εκείνη. Η ίδια κάθε φορά σας περιμένει με μεγάλη χαρά, σας ευχαριστώ πολύ.’’

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Και στο instagram το ΠΑΣΟΚ ΑΧΑΪΑΣ

    Σε νέες ...διαδικτυακές περιπέτειες μπαίνει η Νομαρχαική Επιτροπή Αχαΐας...

    Κύμα εξόδου από το Δημόσιο για 40.000

    Στην «ουρά» για σύνταξη βρίσκονται φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένα...