Πάτρα: 48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ – Αναλυτικό πρόγραμμα

    Ημερομηνία:

    Πλούσιο πολιτιστικό και πολιτικό πρόγραμμα στις 16 και 17 Σεπτέμβρη

    Την πρώτη μέρα η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

    Αφιερώματα, εκθέσεις και πολλά στέκια

    Στην τελική ευθεία, πραγματοποιώντας άνοιγμα στη νεολαία, τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης, να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή που θα φιλοξενηθούν και φέτος στο Νότιο Πάρκο την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, βρίσκονται οι οργανώσεις της ΚΝΕ και του Κόμματος στην Πάτρα.

    Σκοπός, το σύνθημα του Φεστιβάλ “Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη και τη συμπλήρωση 70 χρόνων, από την εκτέλεσή του, να φτάσει όσο πιο πλατιά γίνεται και αυτό να εκφραστεί και στη συμμετοχή.

    Συμβάλει το πλούσιο πρόγραμμα, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ την Παρασκευή  και το πλήθος πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, που συνεχώς εμπλουτίζονται και για τις δύο μέρες.

    «Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη»

    Ένα αφιέρωμα περίπου 45 λεπτών, με αρκετά τραγούδια απ’ την πλούσια δισκογραφική δουλειά (μεταξύ των οποίων οι δίσκοι «Σταυρός του Νότου», «Τροπάρια για Φονιάδες», «Τα πολιτικά τραγούδια» κ.α.), του Θάνου Μικρούτσικου, θα παρουσιάσει η σοπράνο, Μαριάννα Μεσσαλά και οι μουσικοί που τη στελεχώνουν, την πρώτη μέρα.

    Είναι η πρώτη τέτοια δουλειά που παρουσιάζεται στην πόλη μετά το θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με την ερμηνεύτρια, να τονίζει: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα αυτό το αφιέρωμα. Μετά από σχεδόν 13 χρόνια, όταν σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ μέσα τότε από το μαθητικό της συγκρότημα στην πόλη συναντούσαμε τον Θάνο Μικρούτσικο, σήμερα, να παρουσιάζουμε το έργο του».

    Γεννημένη στην Πάτρα, με σπουδές στο κλασσικό τραγούδι, υπήρξε μέλος της Λυρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ και του «Opera Studio», ενώ έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, αφιερώματα και παραστάσεις ανά την χώρα πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες του κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου. Ανάμεσα στις εμφανίζεις της είναι: ‘’Αριάδνη’’ του Monteverdi (Δελφοί και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) , ‘’Το νησί του Τουλιπατάν’’ του Offenbach,΄΄Katia Paschou Project’’ (Ίδρυμα Θεοχαράκη), guest στην συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη (Θέατρο Χόρτου), στην εναρκτήρια συναυλία των «Scοrpions»  (Όπερα Νέων στο Καλλιμάρμαρο, 2018).

    Μπροστά και στο Φεστιβάλ τονίζει: «Το έργο του σπουδαίου Θάνου Μικρούτσικου, είναι πολύ σημαντικό. Πρόκειται για στρατευμένη τέχνη για το λαό, που σωστά η ΚΝΕ, το ΚΚΕ θέλει να φέρει σε ακόμα μεγαλύτερη επαφή και μέσα από το Φεστιβάλ με τη νεολαία σήμερα.

    Είχα τη χαρά ως μαθήτρια, μέσα από την ΚΝΕ, να συναντήσω και τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Σήμερά συνεχίζουμε, προβάλουμε το έργο του, κάτι που με χαρά θα κάνουμε και στο αφιέρωμα».

    Μεταξύ άλλων, θα ακουστούν τα τραγούδια «Ανεμολόγιο», «Ο Φασισμός» κ.α. ενώ μουσική θα παίξουν οι: Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα), Ντίνος Κακός (κρουστά), Φώτης Κουτρουμπάνος (πλήκτρα), Βασίλης Τζιατζιάς (ηλεκτρική κιθάρα) και Χρήστος Τσαρούχης (κιθάρα).

    Αντιπολεμικό – διεθνιστικό αφιέρωμα

    Με τον «αέρα» της πρόσφατης δουλειάς του στις εκδηλώσεις της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη, το συγκρότημα της ΚΝΕ, ετοιμάζει αντιπολεμικό – διεθνιστικό αφιέρωμα με τίτλο «Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως», εμπνευσμένο απ’ την εναρκτήρια εκδήλωση για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, για το Σάββατο.

    Ο τίτλος, προέρχεται από στίχο απ’ το ποίημα του Μπ. Μπρεχτ «Το τραγούδι του Μολδάβα», με το αφιέρωμα να περιλαμβάνει σειρά αντιπολεμικών και διεθνιστικών τραγουδιών.

    Χωρισμένη σε τρία μέρη, η όλη δουλειά έχει σκοπό να αναδείξει πως μέσα από την «πιο μαύρη νύχτα», δηλαδή την καπιταλιστική εκμετάλλευση, τον πόλεμο, τη φτώχεια, θα έρθει το «φως», η σοσιαλιστική επανάσταση, η οικοδόμηση της νέας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

    Το τελευταίο μέρος, αποτελείται από τραγούδια αφιερωμένα στους αγώνες της εργατικής τάξης ανά τον κόσμο.

    Το συγκρότημα αποτελούν: Κώστας Αναστασόπουλος (τραγούδι), Γιώργος Γεωργαντής (κιθάρα), Ελένη Δεβελέκου (τραγούδι), Στέργια Δημητριάδου (τραγούδι), Αγγελική Καββαδία (τραγούδι), Παναγιώτης Καλογιάννης (ηλεκτρική κιθάρα), Χρήστος Καπποδίστριας (ντραμς), Δανάη Κασσάρα (κλαρινέτο), Παρασκευή Κατεβάτη (πιάνο), Βασίλης Λέζος (μπάσο) και Θοδωρής Πάνας (βιολί).

     

    Δρώμενα και από τοπικούς Συλλόγους

    «Ο χορός του βάλτου», είναι ο τίτλος του χορευτικού αφιερώματος που θα παρουσιάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς, την Παρασκευή στη Νεανική Σκηνή. Πρόκειται για δουλειά αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου και αφορμή της παρουσίασης αποτελεί ο βάλτος της Αγυιάς.

    Τόπος που επηρέασε την κοινωνική ζωή των ανθρώπων της γειτονιάς, οι οποίοι δεν νικήθηκαν από τις αντίξοες συνθήκες, αλλά αντίθετα πάλεψαν και έκαναν «τους βάλτους περιβόλια».

    Την επιμέλεια της παράστασης και τα κείμενα έχει ο χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Μαγιάκης.

    Μουσικό – θεατρικό δρώμενο με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή και τίτλο «1910-1922. Μνήμες», εμπνευσμένο από τον ήρωα Μανώλη Αξιώτη και τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, στις γειτονίες «Στου Χατζηφράγκου» του Κοσμά Πολίτη και άλλων Μικρασιατών ηρώων της λογοτεχνίας, θα παρουσιάσει το Σάββατο, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων στη Νεανική Σκηνή.

    Πρόκειται για συνεργασία του Εφηβικού Θεατρικού εργαστηρίου και του Εφηβικού Παραδοσιακού Χορευτικού, του Συνδέσμου με δάσκαλους τους Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου και Αντώνη Αρχοντή, αντίστοιχα.

    Μια σειρά χορογραφίες θα παρουσιάσει το Σάββατο στην κεντρική σκηνή, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

    «Πάνω στην «έντεχνη» λαϊκή μουσική γίνεται προσπάθεια των μελών του Χορευτικού να έρθουν σ΄ επαφή με τις πανανθρώπινες αξίες του λαϊκού μας πολιτισμού σε μια εποχή απομόνωσης, μοναξιάς, με προσωπικά και κοινωνικά αδιέξοδα, ανεργία, φτώχια και εκφυλισμού κάθε αξιοπρέπειας, με το χορευτικό τμήμα να «λειτουργεί» ως καταφύγιο για την παιδική και εφηβική προσωπικότητα σε συνεχή σύγκρουση του «εγώ» με το «εμείς»», τονίζει ο Χρήστος Γιαννόπουλος, χοροδιδάσκαλος του τμήματος που έχει και την επιμέλεια.

    Θα ακουστούν τα τραγούδια (με αντίστοιχα χορευτικά): Ήταν ο τόπος μου, Άνεμος, Οδηγητής, Μπαλάντα του κυρ Μέντιου, Μανωλιός, Απόφαση, Δίσεκτα χρόνια, Προδοσία, Αν ήξερα ανάγνωση γραφή και Σήραγγα.

    Δυναμική παρουσία ετοιμάζουν οι μαθητές…

    Με στόχο να ξεπεράσει σε συμμετοχή μαθητών κάθε προηγούμενη χρονιά, έχει ριχτεί στη “μάχη” για την προετοιμασία του 48ου Φεστιβάλ και ο Μαθητικός Τομέας. Συγκροτείται, ένα πλούσιο πρόγραμμα για το δικό του “στέκι” που θα βρίσκεται κοντά στη νεανική σκηνή, με δράσεις που θα αναπτυχθούν και τις δύο μέρες.

    Ξεχωρίζει το θεατρικό δρώμενο ενάντια στον πόλεμο, που ετοιμάζει η θεατρική ομάδα του Μαθητικού Τομέα της ΚΝΕ. Οι σκηνές εξελίσσονται σε μια σχολική αίθουσα, όταν “καταφθάνει” η οδηγία για παρεμβάσεις στο μάθημα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση ΝΑΤΟ και ΕΕ. Τα λεγόμενα του εκπαιδευτικού που προσπαθεί να “ισορροπήσει”, οι αντιδράσεις των μαθητών με τη συμβολή μελών της ΚΝΕ, θα παίξουν ρόλο στην πορεία, μεταφέροντας και σημαντικά μηνύματα.

    Η μουσική τραπ, θα αποτελέσει θέμα συζήτησης την δεύτερη μέρα στη νεανική σκηνή, θέμα αρκετά ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τους μαθητές. Η οργάνωση απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής με στόχο να γίνει μια πλούσια κουβέντα, να βγουν συμπεράσματα, να ενισχυθεί η συζήτηση εν συνεχεία στα σχολεία.

    Για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις θα στηθεί και έκθεση φωτογραφίας από τη δράση του Μαθητικού Τομέα της ΚΝΕ όλη την προηγούμενη χρονιά, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις σκέιτ. Στο χώρο θα υπάρχουν και αιτήσεις συμμετοχής στον πολυχώρο πολιτισμού της ΚΝΕ στην Πάτρα.

    Και φέτος, συγκεντρώνονται συμμετοχές για την πραγματοποίηση grafiti σε ειδικά διαμορφωμένα ταμπλό. Το θέμα θα είναι αφιερωμένο και στην πάλη ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, με αφορμή και τα εννιά χρόνια απ’ την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

    Θα υπάρχει επιπλέον workshop, όπου οι μαθητές θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με πειράματα φυσικής – χημείας, καθώς και ρομποτικής!

    «Οργανώσου στην ΚΝΕ»

    «Το νέο σου ξεκίνημα να είναι αγωνιστικό, οργανώσου στην ΚΝΕ», είναι το θέμα συζήτησης στην πρώτη μέρα του Φοιτητικού Στεκιού του Φεστιβάλ, με την οργάνωση να απευθύνεται ιδιαίτερα στους πρωτοετής και το καινούργιο βήμα στη ζωή τους.

    Το Σάββατο, θα παρουσιαστεί η μπροσούρα του ΚΚΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ομιλία του Πάρη Ζαμπά, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.

    Θα λειτουργήσει έκθεση για το ίδιο θέμα, όπου θα πραγματοποιούνται και οργανωμένες ξεναγήσεις.

    Αναλυτικά το διήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου

    Κεντρική Σκηνή

    Μουσικό αφιέρωμα στο Θ. Μικρούτσικο «Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη», με τη σοπράνο Μαριάννα Μεσσαλά.

    Πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Μεγάλη συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου.

    Λαϊκό γλέντι.

    Νεανική Σκηνή

    Χορευτικό «Ο χορός του Βάλτου» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγυιάς, με χοροδιδάσκαλο το Γιώργο Μαγιάκη.

    Hip hop συναυλία με τους Dason, Drugitiz, Raibo, Retro.

    Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου

    Κεντρική Σκηνή

    Παρουσίαση χορογραφιών, απ’ το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων,  σε επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου, Χρήστου Γιαννόπουλου.

    Διεθνιστικό, αντιπολεμικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ, «Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως».

    «Απ΄τη Σμύρνη ως την Κοκκινιά…» – Μνήμες 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Συντελεστές:

    Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πάνος Δημητρακόπουλος

    Τραγούδι:  Παντελής Θαλασσινός, Μάρθα Φριντζήλα, Αρετή Κετιμέ

    Μουσικό σχήμα “Μαΐστρος”

    Κανονάκι: Πάνος Δημητρακόπουλος

    Πνευστά: Διονύσης Θεοδόσης

    Κρουστά: Δημήτρης Εμμανουήλ, Βαγγέλης Καρίπης

    Πιάνο: Γιάννης Κυριμκυρίδης

    Λαούτο, πολίτικο λαοούτο, μπουζούκι: Νίκος Μέργμηγκας

    Βιολί: Γιάννης Πούλιος

    Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσεκούρας

    Ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης

     

    Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο, συνθέτης και δεξιοτέχνης στο κανονάκι, Πάνος Δημητρακόπουλος και το μουσικό σχήμα “Μαΐστρος” παρουσιάζουν ένα μελωδικό ταξίδι στα σοκάκια και τους μαχαλάδες της Σμύρνης και της Ερυθραίας, στους μπαξέδες και τους καφενέδες των Κυδωνιών και της Προποντίδας, στον Πειραιά και τα λιμάνια που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες και τους καημούς τους! Μέσα από τη δημιουργική συνύπαρξη καταξιωμένων και αριστοτεχνών μουσικών, με βασικό άξονα τα παραδοσιακά όργανα, όπως το κανονάκι, το κλαρίνο, το λαούτο και το βιολί, αλλά και την προσθήκη του πιάνου και του σαξοφώνου, Δύση και Ανατολή, δεξιοτεχνία και λυρισμός συνδιαλέγονται σε ένα μοναδικό ταξίδι. Μαζί τους θα συναντηθούν για να τραγουδήσουν ο Παντελής Θαλασσινός, η Μάρθα Φριντζήλα και η Αρετή Κετιμέ σε μια σπάνια και πολύ ιδιαίτερη σύμπραξη!

     

    Λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι με τη Μαριώ.

    Νεανική Σκηνή

    Μουσικό-θεατρικό δρώμενο με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή «1910-1922, Μνήμες», απ’ τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών, σε επιμέλεια των Αντώνη Αρχοντή και Κωνσταντίνας Βασιλοπούλου.

    Θεατρικό δρώμενο ενάντια στον πόλεμο από τη θεατρική ομάδα του Μαθητικού Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ.

    Συναυλία με τους Marseaux feat., WNCfam.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Tα ανθεκτικά μικρόβια έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νοσοκομεία, λέει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης

    «Η μικροβιακή αντοχή είναι αόρατη, όχι και τα θύματά...

    Στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη ο Θέμης Μπάκας

    Μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη συμπορεύεται πλέον ο υποψήφιος...

    Π. Μαρινάκης: Προσβολές και ύβρεις είχαμε από τον Αντώνη Σαμαρά

    Για την ομιλία Καραμανλή μίλησε στο MEGA ο κυβερνητικός...

    Καβάλα: Είπαν σε ηλικιωμένη πως συγγενικό της πρόσωπο κινδυνεύει και της απέσπασαν χρυσές λίρες

    Θύμα απάτης έπεσε ακόμα μία γυναίκα σε οικισμό της...
    Best Shop