Πάτρα: Άδεια παραμένουν τα ράφια των φαρμακείων

    Ημερομηνία:

    Οι ελπίδες ότι ο Φεβρουάριος θα έφερνε μαζί του και φάρμακα για να γεμίσουν τα άδεια ράφια των φαρμακείων, εξανεμίζονται. Το κυνήγι της αναζήτησης φαρμακευτικών σκευασμάτων συνεχίζεται για τους φαρμακοποιούς και τους πολίτες.

    Αυτό δείχνει ότι η λύση του προβλήματος δεν ήταν τόσο απλή όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αν και η εορταστική περίοδος πέρασε και οι φαρμακαποθήκες άνοιξαν, οι ελλείψεις στα φαρμακεία παραμένουν. Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν ήταν μόνο στην τροφοδοσία της αγοράς λόγω της εορταστικής περιόδου;

    Ο φαρμακευτικός κόσμος περίμενε ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα είχε αποκατασταθεί η αγορά και τα ράφια τους θα γέμιζαν με τα απαιτούμενα σκευάσματα, όμως αυτό δεν συνέβη.

    «Ο,τι γίνονταν εξακολουθεί να γίνεται και σήμερα. Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει ως έχει. Περιστασιακά μπορεί να υπάρχει μία κάλυψη αλλά η έλλειψη ξαναπροκύπτει» μας είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ανδρέας Σοφιανόπουλος, και εξηγεί:

    «Εμείς συνεχίζουμε να αναζητάμε από φαρμακείο σε φαρμακείο τα σκευάσματα που μας ζητούν οι συμπολίτες μας ώστε να τους εξυπηρετήσουμε αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς πάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρουν το φάρμακό τους».

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ κουραστική και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, παρατηρεί για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αχαΐας.

    «Ο υπουργός Υγείας δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ που είναι στη δική του αρμοδιότητα, θα καταφέρει να φέρει από τις εταιρείες;» Είναι το ερώτημα που θέτει ο κ. Σοφιανόπουλος.

    Η λίστα του ΕΟΦ με τα 162 φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι σε μακροχρόνια έλλειψη παραμένει σε ισχύ. Από αυτά τα 71 αφορούν φάρμακα καθημερινότητας που ο πολίτης προμηθεύεται από τα φαρμακεία. Περίπου 20 είναι νοσοκομειακά και άλλα 65 σκευάσματα που δεν εκπροσωπούνται στη χώρα μας από κάποια εταιρεία και επομένως πρέπει να τα εισάγει ο ΙΦΕΤ.

    Ειδικότερα πρόκειται για κολλύρια, αντιυπερτασικά, ρινικά σκευάσματα και αναλγητικά, αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά, αντιβηχικά, αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά, αγχολυτικά και δερματολογικά.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΦ έχει κυκλοφορήσει στους γιατρούς μία λίστα εναλλακτικών φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφούν στους ασθενείς τους όταν δεν βρίσκει αυτό που έχει ως πρώτη επιλογή.

    Εν τω μεταξύ τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί λίστα με αυξήσεις στις τιμές σε πολύ φθηνά φάρμακα, ώστε αυτά να παραμείνουν στην αφορά και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών.

    Οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είχαν αποφασίσει να αποσύρουν φθηνά φάρμακα από την αγορά με αφορμή την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, έχουν πλέον καταθέσεις τις προτάσεις τους στον ΕΟΦ ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μα βάση τρία βασικά κριτήρια: την τιμή, το κοστολόγιο και τον όγκο πωλήσεων.

    Τα φάρμακα αυτά είναι κυρίως γενόσημα ή πρωτότυπα των οποίων η πατέντα έχει λήξει (off patent). Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το κράτος, η απόσυρσής τους αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τόσο τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όσο και την τσέπη των ασθενών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΡΟΪΤΙΚΑ: Καλύφθηκε ο δρόμος με λάσπη και πέτρες – ΦΩΤΟ

    Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν σήμερα σχεδόν σε όλη...

    Ινδία: 25χρονος ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγες στιγμές πριν από την καύση του

    Ενας 25χρονος στην Ινδία βρήκε τις αισθήσεις του λίγες στιγμές πριν από...

    ΠΑΤΡΑ: 14χρονος έβγαλε σουγιά σε 12χρονο

    Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα,...
    Best Shop