flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Καταγγέλλουν “άρμεγμα” εταιρείας στην Εγλυκάδα… 20 εκατομμυρίων ευρώ! Χαμός με μηνύσεις

 

Τέσσερις μηνυτήριες αναφορές στη δικαιοσύνη και μια ακόμα καθ’ οδόν προς το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, όλες τους με καταγγελίες για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες.

 

Στο εργοστάσιο γάλακτος «Πρώτο», τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος, με τη νέα διοίκηση του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Πατρών, να έχει ξεκινήσει λογιστική έρευνα σε βάθος 15ετίας, ισχυριζόμενη ότι έχει εντοπίσει βαριές σκιές στην οικονομική διαχείριση, που οδήγησαν την εταιρεία σε ζημιά ίσως και 20 εκατ. ευρώ.

 

Η υπόθεση προσλαμβάνει πλέον νομικές διαστάσεις, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να βγάζουν όλα τα όπλα τους, στο πεδίο της μάχης, δηλώνοντας έτοιμες να συγκρουστούν μέχρις εσχάτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την γνωστή γαλακτοβιομηχανία της Πάτρας και το επώνυμο προϊόν της.

 

Η ΑΡΧΗ
Ολα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020, όταν η γενική συνέλευση των μελών του συνεταιρισμού, ανέτρεψε την μέχρι τότε διοίκηση του Βασίλη Καϊμακά, καταψηφίζοντας τον ισολογισμό, με το επιχείρημα ότι υπήρχαν σκιές ως προς την οικονομική διαχείριση.
Ορίστηκε προσωρινή διοίκηση και ο συνεταιρισμός οδηγήθηκε άμεσα σε εκλογές, από τις οποίες αναδείχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπαλεξόπουλο, αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Λαλιώτη και γραμματέα τον Αθανάσιο Παναγόπουλο. Ο Βασίλης Καϊμακάς έμεινε στο ΔΣ, αλλά βρίσκεται στο περιθώριο, ενώ έχουν κινηθεί και διαδικασίες για την αποπομπή του, οι οποίες όμως έχουν αντικρουστεί με προσφυγές.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Τον Σεπτέμβριο, η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού, κατόπιν εντολής της γενικής συνέλευσης, αρχίζει να ψάχνει τα οικονομικά του συνεταιρισμού. Το σημερινό προεδρείο λέει ότι, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές μέχρι και 70.000 ευρώ το μήνα και ξαφνικά «εν μια νυκτί» πέρασε σε κερδοφορία.
Τι είχε γίνει; «Περάσαμε σε διαδικασία εξυγίανσης και απλά συμμαζέψαμε το ταμείο, περικόπτοντας άσκοπες δαπάνες», λέει ο σημερινός πρόεδρος Γιώργος Παπαλεξόπουλος και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λαλιώτης, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στους προκατόχους τους.

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι έχουν ήδη υποβληθεί τέσσερις μηνυτήριες αναφορές και ετοιμάζεται μια ακόμα, με κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών, που αν μετατραπούν σε ποινικές διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το διερευνητέο οικονομικό αντικείμενο υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας φάκελος, έχει ήδη ανατεθεί σε πταισματοδίκη.

 

Πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, αναφέρουν ότι στις μηνυτήριες αναφορές που έχει καταθέσει η νέα διοίκηση, καταγγέλλονται περιπτώσεις όπως:
>Από το 2000 ο συνεταιρισμός εμφανίζεται να σταμάτησε τη χρήση οχημάτων του, για τη συλλογή του γάλακτος από μέλη και συνεργαζόμενους παραγωγούς και ανέθεσε το έργο αυτό, σε επιχειρήσεις που ανήκαν σε συγγενικά πρόσωπα μελών της διοίκησης, με αμοιβές εξαπλάσιες και επταπλάσιες της αγοράς.
> Ενας από τους οδηγούς αυτών των εταιρειών, εμφανίζεται την ίδια χρονική περίοδο να είναι μισθοδοτούμενος στον συνεταιρισμό.
>Η νέα διοίκηση καταγγέλλει ότι ο συνεταιρισμός ζημιώθηκε οικονομικά και από την πώληση κρέμας ζαχαροπλαστικής σε εταιρεία στην Αθήνα, η οποία προμηθεύεται την πρώτη ύλη εδώ και 20 χρόνια στη μισή τιμή από την τρέχουσα της αγοράς.
Η διάθεση του γάλακτος, από εταιρεία εκτός συνεταιρισμού, εμφανίζεται να γίνεται με ζημιογόνο σύμβαση, καθώς το ποσοστό που παρακρατείται είναι 13% επί των πωλήσεων, όταν άλλη εταιρεία είχε ζητήσει προμήθεια 9%.
Η σημερινή διοίκηση ισχυρίζεται ότι από τις παραπάνω ενέργειες, ο συνεταιρισμός έχει ζημιωθεί για ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ, αλλά, επιφυλάσσεται ότι σε βάθος 15ετίας, η οικονομική ζημιά, μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 20 εκατ. ευρώ, καθώς διεξάγεται έρευνα και για τις ποσότητες γάλακτος που δηλώνονταν από συγκεκριμένα μέλη – παραγωγούς του συνεταιρισμού, σε σχέση με αυτές που παραδίδονταν στο εργοστάσιο για παστερίωση και τυποποίηση, από εργαζόμενους.

 

Η νέα διοίκηση και τα σχέδια αναδιάρθρωσης
Η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού, εξέφρασε στην «ΠτΚ» την ελπίδα, οι ενδείξεις που υπάρχουν για κακοδιαχείριση να ανατραπούν, γιατί οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.
Το προεδρείου που αποτελείται σήμερα από τους Γιώργο Παπαλεξόπουλο (πρόεδρο), Παναγιώτη Λαλιώτη (αντιπρόεδρο) και Αθανάσιο Παναγόπουλο (γραμματέα) αναφέρει ότι, η εικόνα του συνεταιρισμού τους τελευταίους μήνες, έχει αλλάξει άρδην.
Εν μια νυκτί ο συνεταιρισμός από ζημιογόνος πέρασε στην κερδοφορία κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ έθεσε σε εφαρμογή, ένα σχέδιο rebranding της φίρμας «Πρώτο», με νέες επενδύσεις και εισαγωγή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά.
Το «Πρώτο» έχει πετύχει αύξηση πωλήσεων κατά 5%, αναβάθμισε την αποθήκη ζωοτροφών, τις οποίες παρέχει στα μέλη του σε χαμηλότερες τιμές από άλλες φορές, μείωσε το κοστολόγιο με άμεσα οφέλη για τα οικονομικά του και σχεδιάζει το μέλλον.
Συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο γάλακτος «Πρώτο» ετοιμάζεται αυτή την περίοδο μια νέα γραμμή παραγωγής γιαουρτιού, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ που θα αναβαθμίσει το προϊόν, ενώ η διοίκηση καταθέτει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 500.000 ευρώ, που θα εξυγιάνει το εργοστάσιο.
Σύντομα το «Πρώτο» θα λανσάρει στην τοπική αγορά και ένα καινοτόμο γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται στα σούπερ μάρκετ μόνο από εισαγωγές.
Η διοίκηση τόνισε στην «ΠτΚ» ότι πιστεύει στην ιδέα του συνεταιρισμού, γιατί μόνο μέσω της συνεργασίας οι παραγωγοί γάλακτος θα μπορέσουν να επιβιώσουν έναντι του ανταγωνισμού και να απολαμβάνουν ικανοποιητικές τιμές και κέρδη.
Ο συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών της Πάτρας «Πρώτο», διαθέτει σήμερα ένα σύγχρονο δίκτυο εισκόμισης τοπικού γάλακτος, το οποίο φτάνει στο εργοστάσιο παστερίωσης μέσα σε διάστημα 2-3 ωρών και την επομένη το πρωί βρίσκεται πάντα φρέσκο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έτοιμο προς κατανάλωση.
Η νέα διοίκηση διαβεβαίωσε μέσω της «ΠτΚ» το καταναλωτικό κοινό ότι από πλευράς της, τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της, για να προσφέρει το πιο φρέσκο και τοπικό γάλα της αγοράς, την στιγμή που μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες περνούν στο γάλα διαρκείας.
«Εμείς θα επιμείνουμε στο φρέσκο τοπικό γάλα και σε νέα γαλακτοκομικά προϊόντα, στηρίζοντας τους παραγωγούς μέλη μας, και τις 250 οικογένειες που ζουν έχοντας άμεση ή έμμεση σχέση από τη λειτουργία του συνεταιρισμού και του εργοστασίου ”Πρώτο”», τόνισαν τα μέλη του προεδρείου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ