Τα επίσημα ντοκουμέντα τα οποία αποδεικνύουν ότι τα τρία παιδιά της οικογένειας Πισπιρίγκου δεν κατέληξαν από κάποιο υπερσπάνιο γονίδιο αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Σύμφωνα με τα πορίσματα γενετικής εξέτασης τα οποία πραγματοποιήθηκαν βάσει του αίματος της άτυχης Τζωρτζίνας, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν «γενετικά ευρήματα τα οποία να δικαιολογούν την αιτία παραπομπής» του 9χρονου κοριτσιού. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν ήδη εισφερθεί στη 18η τακτική ανακρίτρια και αποτελούν, πλέον, μέρος της δικογραφίας η οποία βρίσκεται στα χέρια εισαγγελικού λειτουργού, προκειμένου να συντάξει την πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Αποκλεισμός
Βάσει των πορισμάτων που βρίσκονται στη διάθεση της «Μ» προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκε πλήρης έλεγχος σε όλα τα γονίδια τα οποία σχετίζονται με μυοκαρδιοπάθειες (τυπικές και υποκλινικές μορφές), αρρυθμιογόνα ηλεκτρικά σύνδρομα και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. «Η μελέτη δεν ανέδειξε καμία αιτιολογική γενετική διαφοροποίηση», καταλήγει το πόρισμα το οποίο υπογράφει ο κ. Άρης Ανασταστάκης, καρδιολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπάνιων Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Ωνασείου.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι δικαστικές Αρχές και αποδομούν, ουσιαστικά, το πλέον ισχυρό επιχείρημα το οποίο αντέτεινε μέχρι προσφάτως η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά τη διάρκεια της κλινικής αξιολόγησης η οποία πραγματοποιήθηκε ελήφθη πλήρες ιατρικό ιστορικό της άτυχης Τζωρτζίνας. Όπως αναφέρεται, το άτυχο κορίτσι μεταφέρθηκε, στις 8 Απριλίου 2021, στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας με αναφερόμενους σπασμούς. «Τρεις ημέρες μετά και ενώ νοσηλευόταν παρουσίασε αιφνιδίως ανακοπή και ανένηψε μετά από μία ώρα ΚΑΡΠΑ. Διεκομίσθη στη ΜΕΘ Παίδων…». Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, στις 10 Μαΐου 2021 το 9χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο προκειμένου να της τοποθετηθεί απινιδωτής. Σύμφωνα με την περιγραφή, «προσήλθε με ιστορικό σπαστικής τετραπληγίας λόγω υποξικής εγκεφαλοπάθειας μετά από παρατεταμένη ΚΑΡΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της δεν διαπιστώθηκαν καρδιολογικά παθολογικά αίτια που να σχετίζονται με τον αναταχθέντα αιφνίδιο θάνατο» επισημαίνεται, ενώ αναφέρεται ότι ο απινιδωτής ο οποίος θεωρητικά θα διασφάλιζε την υπόλοιπη ζωή της Τζωρτζίνας τοποθετήθηκε στις 2 Ιουνίου 2021. Ακολούθως από το ιστορικό, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στα πορίσματα, προκύπτει ότι τρεις ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου 2021 το άτυχο κορίτσι μεταφέρθηκε εκ νέου στο Νοσοκομείο της Πάτρας «για τη συνέχιση της φροντίδας της». Οι γιατροί αναφέρουν και τη θλιβερή συνέχεια. Ότι τον Ιανουάριο του 2022 πλέον η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στην Αθήνα για νευρολογικό έλεγχο εξαιτίας της εγκεφαλοπάθειάς της και ότι τελικά κατέληξε το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, αιφνιδίως μέσα στο δωμάτιο του Νοσοκομείου, εξαιτίας δολοφονικής δόσης κεταμίνης όπως αποδείχθηκε από τον τοξικολογικό έλεγχο ο οποίος διενεργήθηκε εκ των υστέρων.
Ιστορικό
Στο ίδιο πόρισμα το οποίο βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών Αρχών καταγράφεται και το οικογενειακό ιστορικό της Τζωρτζίνας, όπως το γεγονός ότι οι δύο αδελφές της (Μαλένα και Ίριδα) κατέληξαν επίσης αιφνιδίως. Το πλέον σημαντικό του πορίσματος είναι ότι όπως αποκαλύπτεται και από τον καρδιολογικό έλεγχο των γονέων «δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα», ενώ στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε βάσει του αίματος της 9χρονης «δεν ανέδειξε καμία γενετική διαφοροποίηση… Όσον αφορά την καρδιολογική παρακολούθηση της οικογένειάς της, οι συστάσεις θα δοθούν από τον θεράποντα ιατρό τους και το κέντρο αναφοράς που παρακολουθούνται», καταλήγει το πόρισμα.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις, οι οποίες είχαν σκοπό να ερευνήσουν το οποιοδήποτε σπάνιο γονίδιο το οποίο ενδεχομένως ευθυνόταν για τους τρεις θανάτους των παιδιών της οικογένειας, ολοκληρώθηκαν στις 30 Μαρτίου 2022, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν και εξέτασαν όλα τα σπάνια έως απίστευτα ενδεχόμενα τα οποία συνέδεαν τους θανάτους με παθολογικά αίτια. Υπενθυμίζεται ότι επί μακρόν και μέχρι τη σύλληψή της η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και ο Μάνος Δασκαλάκης απέδιδαν τους θανάτους Μαλένας – Ίριδας – Τζωρτζίνας σε γονιδιακά αίτια, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο σενάριο έδειχνε εξαρχής αδύναμο, καθώς αφενός τα παιδιά κατέληξαν σε διαφορετική ηλικία και αφετέρου η αιτία θανάτου η οποία δόθηκε αρχικά ήταν και εκείνη διαφορετική.