Πάτρα: Δημήτρης Γεωργόπουλος: Ο αντιστασιακός δικηγόρος που υπάκουε μόνο στη συνείδησή του! Σήμερα το “αντίο”

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Σήμερα Δευτέρα 27/03/2023, στις  3.30 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία από τον Νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, του πρώην βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

    Η ταφή του θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών.

    Oταν οι πατρινοί δικηγόροι αντιστέκονταν στη Χούντα (Πελοπόννησος)

    Οταν έβλεπε πρόσωπα που τον ενέπνεαν ή του ξυπνούσαν συνειρμούς, έκανε ακαριαία στάση με βλέμμα φωτεινό. Δεν ξόδευε τον χρόνο σε καλημέρες και φιοριτούρες, αλλά ξεκινούσε αμέσως την αφήγηση. Η οποία συνδύαζε έπος και ανέκδοτο και αφορούσε τη σκληρή περίοδο των αγώνων για τη δημοκρατία. Μια περίοδο που βίωσε με θάρρος και αυταπάρνηση. Δεν επαιρόταν, αλλά και δεν ξεχνούσε.

    Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, που έφυγε στα 80 του από βιολογικές φθορές που η παροιμιώδης αγάπη του για τη ζωή δεν μπόρεσε να κατανικήσει, εξελέγη βουλευτής σε ώριμη ηλικία, αναγνωρισμένος και με φτασμένη επαγγελματική διαδρομή. Θα έλεγε κανείς ότι επιδίωξε την εκλογή σαν επιστέγασμα της πορείας του και όχι γι’ αυτή καθ’ αυτή την εμπειρία στο κοινοβούλιο. Αλλωστε κλείνοντας και αυτό τον κύκλο είχε ελάχιστα να διηγηθεί γι’ αυτόν. Η σκέψη του βρισκόταν πάντα στραμμένη στους δημοκρατικούς αγώνες. Τους οποίους δεν σήκωσε μόνος και πάντα είχε την έγνοια του να συμπεριλάβει τους συνοδοιπόρους. Να μην εξαιρέσει, να μην αδικήσει. Να μνημονεύσει μια παρέα την οποία έφερε στη μνήμη του με αγάπη και καμάρι.

    Πάτρα: Κηδεύεται σήμερα ο ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργόπουλος

    Ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, βουλευτής πλέον, με τη Μελίνα Μερκούρη στο φέρι σου συνοδεύει τον Ανδρέα Παπανδρέου για να μιλήσει στον μώλο. Μαζί τους Δημήτρης Κατσικόπουλος και Μαρία Θωμά

    Οι κατά καιρούς αφηγήσεις του εστίαζαν κατά κύριο λόγο στις μέρες της χούντας που οδήγησε σε μπαράζ συλλήψεων.

    Η αρχή είχε γίνει με τον βουλευτή της ΕΔΑ Δημ. Παπαθανασόπουλο, τον δάσκαλο, όπως τον αποκαλούσαν οι σύντροφοι. Ακολούθησαν: οι Σωτήρης Κατραβάς, Ν. Μπότσαρης, Ασημακοπούλου, Ιω. Μάζης, Ν. Ασημακόπουλος, Αν. Μπαράκος, Μπάφης, Ζερβουλάκης, Δ. Πολυζωγόπουλος, Κων. Τζούβαλης.

    Ακολούθως, συλλαμβάνονται τα μέλη της οργάνωσης ΔΕΚΑ Αχαΐας: Σπ. Σώκαρης, Σωτήρης Κατραβάς, Ιω. Κούκος, Αλ. Μαρασλής, Α. Τσιμπούκης, Α. Ταμπάκης ή Ταμπακόπουλος, Ν. Κυζίλος, Μένιος Κουτσόγιωργας, Γ. Καραμέρης, Μουστάκης, Γ. Κωστούρος, Δημ. Κώης, Α. Καρκάτσας, Α. Κακουρόπουλος, Γ. Δελής, Ιω. Τσαγανός, Δ. Κάλλιας, Ιω. Δεπούντης, Θ. Σπυρόπουλος, Γ. Αγγελόπουλος, Ιω. Τσαγανός, Πανταζή Τιτίνα, Γ. Χαλκιάς, Ν. Χαμάς. Κι ακόμα οι Κ. Κουμακιώτης και Κ. Τζούβαλης και Αλέκος Παπάς.

    Ο ίδιος ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, έλεγε ότι ήταν παρών στη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα, κατά την πορεία, στην οδό Σταδίου και Χρήστου Λαδά σε εκδήλωση των Ιουλιανών 1965 και σε απόσταση 50 μ.,

    Θρυλικό στέκι των δικηγόρων τις μέρες του 1967 ήταν το ιστορικό καφενείο – ζαχαροπλαστείο «ΟΛΥΜΠΙΑ» του Ανδρέα Λαμπρόπουλου, αλλά και το Μπουγιούκ Ντερέ καφενείο απέναντι από τα δικαστήρια και σε σύντομο χρονικό διάστημα είχε δημιουργηθεί πυρήνας δημοκρατικών αντιδικτατορικών δικηγόρων, ο οποίος αποτελείτο από παλαιότερους Κωστής Στεφανόπουλος, Γ. Παπαγιαβής, Διον. Αργυρόπουλος, Π. Μαρινάκης, Γ. Γιαννόπουλος, Γ. Τσαφούλιας, Στ. Νικολόπουλος κ.λπ. καθώς και από νεότερους Βασιλ. Μπεκίρης, Δημ. Γεωργόπουλος, Γ. Κατσιγιάννης, Νικ. Αντωνόπουλος κ.λπ.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ενα περιστατικό που μνημόνευε ήταν η επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο ΟΛΥΜΠΙΑ ανώτερου αστυνομικού, ο οποίος συνοδευόμενος από τρεις αστυνομικούς απευθύνθηκε στον Ανδρέα Λαμπρόπουλο να κατεβάσει τη μεγάλη φωτογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου, που ήταν αναρτημένη πάνω από το γραφείο του, σε εμφανές σημείο. Τότε ο Λαμπρόπουλος του απάντησε «δεν κατεβάζω τον Βενιζέλο» και τότε ο Αστυνομικός της Χούντας του ανταπάντησε «τότε θα τον κατεβάσω εγώ» και σε ανταπάντηση ο κύριος Λαμπρόπουλος είπε στον Αστυνομικό «θα τον κατεβάσεις αλλά θα περάσεις πάνω από το κουφάρι μου».

    Οι πιο πάνω δικηγόροι, το 1973 δημοσιεύουν τρία αντιδικτατορικά κείμενα σε εφημερίδες της Πάτρας και της Αθήνας με τις υπογραφές και τα ονόματά τους. Σε ένα δε εξ αυτών, το πρώτο 19-2-1973 υπογράφουν είκοσι τρεις δικηγόροι συνολικά και εις το κείμενο αυτό αποδοκιμάζουν τον χαρακτηρισμό, που περιλαμβάνεται και εις την ανακοίνωση παντός διαμαρτυρόμενου ως ξενοκίνητου αναρχικού ή κομμουνιστού ως αντίθετο προς το Εθνικό συμφέρον.

    Το κείμενο συντάχθηκε στις 19 Φεβρουάριου 1973. Υπογράφουν Ελισσαίος Ανδρονόπουλος, Νίκος Αντωνόπουλος, Βασίλης Ασπρούλιας, Αποστ. Αυλωνίτης, Γ. Γιαννόπουλος, Ιω. Γιαννόπουλος, Δημήτρης Γεωργόπουλος, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Π. Παπαγιάννης, Α. Κακογιάννης, Νικόλαος Καρπέτας, Παύλος Μαρινάκης, Βασίλης Μπεκίρης, Γ. Μπονάνος, Γ. Παπαγιαβής, Νικ. Πατρώνης, Σπ. Πουλακίδας, Κωστής Στεφανόπουλος, Παν. Σαλαμαλίκης, Ιωαν. Σκούρτας, Γ. Τσαφούλιας, Θ. Τσάμης, Ασημάκης Φωτήλας.

    Ενα δεύτερο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα του υπογράφουν πενήντα οκτώ δικηγόροι με σαφείς δημοκρατικές και αντιδικτατορικές αιχμές και αφορά την εκλογή των διοικήσεών τους: «Κύριοι θεωρούμε ως επιτακτική ανάγκη όπως αποκατασταθή το ταχύτερον η θεμελιώδης αρχή η διέπουσα τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου και των οκτώ (8) μελών των διοικητικών συμβουλίων… Κατόπιν της θέσεώς του ισχύει η συνταγματική διάταξη, που κατοχυρώνει το δικαίωμα του Συνεταιρίζεσθαι, έχουν διενεργηθεί εκλογές σε πλείστα Σωματεία… θα ανακτηθεί το αναφαίρετο δικαίωμα των δικηγόρων όπως αναθέτουν τη διοίκηση του Συλλόγου τους εις τους παρ’ αυτώ εκλεγομένους. Εν Πάτραις 8 Μάιου 1973.
    Και υπογράφουν οι δικηγόροι: Παν. Ανδρονόπουλος, Ελ. Ανδρονόπουλος, Α. Αποστολάκος, Διον. Αργυρόπουλος, Βασιλ. Ασπρούλιας, Κων. Βγενόπουλος, Ιωάννης Βελόπουλος, Αλκαίος Βγενόπουλος, Ιωάννης Βελλόπουλος, Βασιλ. Βελλόπουλος, Παν. Γεωργόπουλος, Γ. Γρηγοράκης, Θεοδ. Γαλανόπουλος, Γ. Γιαννόπουλος, Ιωάν. Γιαννόπουλος, Τάκης Γεράνιος,
    Λεων. Γκόφας, Θ. Γατόπουλος, Γεώργιος Γιαννόττουλος, Γεώργιος Γιαννικάκης Γ. Γιαλελής, Δημ. Γεωργόπουλος, Χρ. Διαγουρτάς, Αντ. Διδάχος, Σπ. Ζαφείρη, Παν. Ινδαρές, Νικ Καννάς, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Π. Κάππος, Νικ. Καρπέτας, Σοοτ Κολλιόπουλος, Ανδρέας Κακογιάννης, Γ. Κατσιγιάννης, Παν. Μαράντης, Κ. Μπούνιας, Ανδρέας Μαγκλάρας, Παύλος Μαρινάκης, Γ. Μπονάνος, Βασιλ. Μπεκίρης, Στ. Νικολόπουλος, Τάκης Πετρόπουλος, Νικ. Πατρώνης, Ιωάννης Πολίτης, Σπ. Πουλακίδας, Ευστ. Παπαδόπουλος, Γεώργιος Παπαγιαβής, Δημ. Σκουτέρης, Παν Σαλαμαλίκης, Παν. Σπηλιόπουλος, Κων/νος Στεφανόπουλος, Ιωαν. Σκούρτας, Γ. Τσαφούλιας, Νικ. Φερμελής, Ασημάκης Φωτήλας, Γεώργιος Χρυσανθακόπουλος, Ανδρέας Χριστόπουλος και Νικ. Μίχαλος.

    Ο ίδιος ο Δ. Γεωργόπουλος, όπως και οι Γ. Παπαγιαβής, Ασ. Φωτήλας, Β. Μπεκίρης, Γ. Τσαφούλιας, Γ. Κατσιγιάννης και Νίκος Αντωνόπουλος, είχε συλληφθεί μετά την εξέγερση των φοιτητών του 1973, για να αναλάβουν αργότερα την υπεράσπισή τους, μαζί με τον Κ. Στεφανόπουλο. Μεταξύ των κατηγορουμένων, ο Ακης Ταγκαλάκης που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες εβδομάδες.

     

    Υπάκουε μόνο στη συνείδησή του

    Ηταν 9 Οκτωβρίου 1999. «ΤΑ ΝΕΑ» φιλοξένησαν ένα άρθρο του εκλιπόντος (τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) Δημήτρη Γεωργόπουλου. Του αντιστασιακού, δημοκράτη δικηγόρου, που ουδέποτε πρόταξε την όποια πολιτική ή κομματική σκοπιμότητα στην εκφορά του λόγου του και τη δημόσια διατύπωση των απόψεών του.

    Ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος ήταν τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Δημήτρης Γεωργόπουλος θεώρησε ότι όφειλε να εκπληρώσει ένα χρέος του, για να μην το έχει βάρος στη συνείδησή του. Χωρίς πολλά λόγια, μέσα απ’ αυτό το άρθρο, αναδεικνύεται η ποιότητα του πολιτικού και ανθρώπου και το μέγα δημοκρατικό ήθος του υπογράφοντος.

    Πάτρα: Κηδεύεται σήμερα ο ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Γεωργόπουλος

    Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του:«Δικτατορία. Ο ελληνικός λαός στενάζει. Φυλακές, ξερονήσια, βασανιστήρια, χαφιεδισμός. Και ταυτόχρονα δημοκρατικοί αγώνες, αντίσταση των δημοκρατικών πολιτών.

    Πάτρα. Στενάζει όπως όλη η Ελλάδα. Κι όμως, εκείνη την περίοδο δημοκρατικοί δικηγόροι της πόλης δημοσίευσαν, με τα ονόματά τους εννοείται, στον Τύπο κείμενα αντιδικτατορικά. Ανάμεσα στις υπογραφές και η δική μου, νεαρός δικηγόρος τότε…

    Συντάκτες των κειμένων; Εις εξ αυτών ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Στεφανόπουλος. Το δικηγορικό του γραφείο, στην οδό Φιλοποίμενος 49, από τα γνωστότερα της Πάτρας, ήταν ο τόπος συνάντησης των δημοκρατικών δικηγόρων. Δεν θα ξεχάσω όσο ζω τη στάση του εκείνη την περίοδο. Οντας ένας από τους νεώτερους, ένιωσα βαριά την ευθύνη όταν κατέληξε ένα κείμενο τριάντα υπογραφών στα χέρια μου. Τι έπρεπε να πράξω; Τηλεφώνησα λοιπόν σε τρεις από τους παλαιότερους συναδέλφους μου ο ένας ήταν ο κ. Κ. Στεφανόπουλος. Και οι τρεις μου υπέδειξαν να παραδώσω το κείμενο στον Τύπο. Μάλιστα, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας με εξουσιοδότησε να χρησιμοποιήσω το όνομά του, αν συναντούσα δυσκολίες.

    Πράγματι, παρέδωσα το κείμενο στην ‘’Ημέρα’’ των Πατρών, σε έναν εκλεκτό και δημοκρατικό δημοσιογράφο. Οταν λοιπόν με ρώτησε ‘’αύριο εάν ρωτήσει η Ασφάλεια ποιος το έφερε, τι θα πω;’’, του απάντησα ‘’εγώ το έφερα, εγώ έχω την ευθύνη. Κι αν η Ασφάλεια θέλει να μάθει και τον συντάκτη του κειμένου, λέγεται Κωστής Στεφανόπουλος’’… Το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Λίγοι θυμούνται πια ότι στο σπίτι του σημερινού Προέδρου, στην Πάτρα, συστήθηκε η Επιτροπή Αποκατάστασης Δημοκρατικής Νομιμότητας του νομού Αχαΐας. Οτι ο κ. Κ. Στεφανόπουλος ήταν τον Αύγουστο του ’73, μαζί με τους Δ. Αργυρόπουλο, Παύλο Μαρινάκη, Δημήτρη Γεωργόπουλο και Στ. Κανελλόπουλο δικηγόρος υπεράσπισης στη δίκη των ‘’οκτώ’’ δημοκρατικών φοιτητών της Πάτρας (Ταγκαλάκης, Μουντράκης, Ηλιόπουλος, Δημητριάδης, Πουντουράκης, Καπάτου, Τσουρινάκης, Βογιατζής).

    Κι όταν άρχισαν οι συλλήψεις μας (Παπαγιαβής, Γεωργόπουλος, Μπεκίρης, Φωτήλας, Τσαφούλιας, Κατσιγιάννης, Αντωνόπουλος), πάλι ήταν ο κ. Κ. Στεφανόπουλος που όχι μόνο μας επισκέφθηκε μόλις βγήκαμε από την απομόνωση, αλλά και που φρόντισε για την υπεράσπισή μας ερχόμενος σε επικοινωνία με τον αείμνηστο Γ. Β. Μαγκάκη, στην Αθήνα, πριν ακόμα γίνει η μεταγωγή μας.
    Αυτά τα λίγα παραθέτω με σεβασμό στην αλήθεια, όχι ως βουλευτής, αλλά ως δημοκρατικός άνθρωπος, που θέλει να έχει ήσυχη τη συνείδησή του. Δεν έχω σκοπό να συνεισφέρω στη συγγραφή της Ιστορίας. Θα το αναλάβουν άλλοι, πιο ειδικοί.

    Σκοπό έχω να θυμίσω σ’ εκείνους που ξέχασαν και να ενημερώσω εκείνους που αγνοούν τα πραγματικά περιστατικά, με αποτέλεσμα να επικρατεί η ισοπέδωση. Συντηρητικός ο Στεφανόπουλος; Βεβαίως, αλλά μακάρι να είχαμε πολλούς τέτοιους συντηρητικούς εκείνα τα χρόνια…

    Νομίζω ότι κι αυτά τα λίγα που ανέφερα, δικαιώνουν την επιλογή του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Κ. Στεφανόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ασκώντας με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του».

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι Ελληνες εφοπλιστές που επενδύουν σε πλωτές μονάδες πετρελαίου και LNG

    Οι υποθαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου και LNG είναι το πιο καυτό παιχνίδι στη...

    Φίλιππος Σοφιανός: Το απίστευτο σκηνικό σε μπουζούκια – «Ένας άντρας με οδήγησε στη σύζυγό του»

    Ο Φίλιππος Σοφιανός με αποκαλυπτική διάθεση σε νέα του συνέντευξη. Ο...

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον αποκλεισμό του Tik Tok από τις ΗΠΑ

    Το μέλλον του Tik Tok, μίας από τις πιο...

    Βελόπουλος: Η άμεση απέλαση των παράνομων μεταναστών είναι η μοναδική και επιβεβλημένη λύση

    Όπως αναφέρει ο κ. Βελόπουλος, “ο πρωθυπουργός δυστυχώς επιμένει...
    Best Shop