ΠΑΤΡΑ: Εφτιαξε εφημερίδα που θα κυκλοφορούσε… στις 25 Μαρτίου 1821! Δημοσιογραφικό “θαύμα” από τον Κ. Λαμπρόπουλο

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Υπέροχο το ένθετο της εφημερίδας Πελοπόννησος το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Κώστας Λαμπρόπουλος (είχε την αρχισυνταξία μαζί με τον Γιώργο Αναστασόπουλο). Ενα φύλλο που θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει… την 25η Μαρτίου 1821.

     

    ΠΑΤΡΑ: Εφτιαξε εφημερίδα που θα κυκλοφορούσε... στις 25 Μαρτίου 1821! Δημοσιογραφικό "θαύμα" από τον Κ. Λαμπρόπουλο

     

    «Τη ελληνική φυλή την Ιστορίαν ταύτην ανατίθησιν ο συγγραφεύς». Το έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης πριν αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι της Ελληνικής Επανάστασης.

    Εγραψε, όμως, και κάτι ακόμη πριν ξεκινήσει να εξιστορεί τα γεγονότα του Μορέως εκείνον τον Μάρτιο του 1821: «Όταν ύλη εύφλεκτος συσσωρευθή, σπινθήρ αρκεί να πέση και την ανάπτει».

    Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κάποιος το πώς φτάσαμε στα γεγονότα, τα οποία οδήγησαν μετά από μερικά χρόνια – και έπειτα από δεκάδες αλληλοφαγωμάρες και φυσικά ξενικές παρεμβάσεις – στη δημιουργία του «νέου ρωμέικου»…

    Η «Πελοπόννησος», βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και του ελληνικού Τύπου συνολικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την πρώτη τουφεκιά του Αγώνα. Φυσικά μέσα από ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, μέσα από μια συλλεκτική έκδοση, στην οποία Ιστορία και μυθοπλασία γίνονται ένα, με το έτος ίδρυσης 1886 να μετατρέπεται σε 1814, την χρονιά δηλαδή που ιδρύθηκε και η Φιλική Εταιρία και με τα γραφεία μας να μεταφέρονται από την οδό Μαιζώνος και Παπαφλέσσα στην οδό… Κιοσέμ Βαλιντέ Σουλτάν 33 στο Τάσι, την πιο γνωστή συνοικία της Πάτρας επί Τουρκοκρατίας.

    Χρειάστηκαν πολλές (μεταμεσονύκτιες) ώρες μελέτης και γραψίματος γι΄ αυτό που θα φτάσει σήμερα στα χέρια σας με το κανονική φύλλο της εφημερίδας μας, όμως αυτό δεν έκαναν αλήθεια και οι αγωνιστές του 1821 όταν έστηναν καραούλι στον εχθρό;

    Φυσικά εμείς, οι δημοσιογράφοι της «Π» ήταν επόμενο να γυρίσουμε στην εποχή του «Λογίου Ερμή». Γράφοντας περίπου με τον τρόπο που έγραφαν οι «προπάτορες ημών».

    Ο Γιώργος Αναστασόπουλος γέμισε το μπαρούτι.

    Ο γράφων ξεκίνησε από τα Σάλωνα κι έφτασε μέχρι την Οδησσό και τη Νουβία, παίζοντας καθοδόν με τον Βαγγέλη Γερογιάννη λιθάρι, σαϊτα και δοκίμι (γράψαμε και ποιήματα…).

    Ο Χρήστος Βεργανελάκης τακτοποίησε τα ταμπούρια, έβαλε τον κάθε μαχητή στην πολεμίστρα του…

    Η Αλεξάνδρα Παναγοπούλου συγκέντρωσε τα λάβαρα, τους πίνακες, τις γκραβούρες…

    Η Μαρίνα Ριζογιάννη ήταν η ανταποκρίτριά μας στην Ηλεία.

    Και ο Μιχάλης Βασιλάκης εντόπισε τα γραφόμενα του Γρηγορίου Δικαίου (Παπαφλέσσα) στα έντυπα του Αδαμαντίου Κοραή.

    Μαζί μας, όμως, συμπαρασύραμε, και γνωστούς επιστήμονες και ανθρώπους του πνεύματος, που μετατράπηκαν αίφνης σε ανταποκριτές, ρεπόρτερ και συνεργάτες της εφημερίδας μας.
    Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Σία Αναγνωστοπούλου ήταν η ανταποκρίτριά μας «εις την Κωνσταντινούπολην», μεταφέροντάς μας, «με κίνδυνο της ζωής της», τις προσταγές του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ και τον Ιερό Πόλεμο που κήρυξε εναντίον των απίστων.

    GYMALL

    Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνης και ο αρχαιολόγος-ιστορικός Γιάννης Μόσχος πήραν δυο αποκλειστικές συνεντεύξεις από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που θα συζητηθούν μέχρι το… Λάυμπαχ όπου συνεδριάζει η Ιερή Συμμαχία. Κάνοντας βέβαια και μια μικρή παρασπονδία στο χωροχρονικό συνεχές, οι συνεντεύξεις περιλαμβάνουν και κάποιες μετεπαναστατικές ερωτήσεις, όμως νομίζουμε ότι θα απολαύσετε τις απαντήσεις που δόθηκαν…

    Ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης και εικαστικός Δημοσθένης Δαββέτας έφερε το αποκλειστικό: Μια επιστολή-μήνυμα του φυλακισμένου στη νήσο της Αγίας Ελένης Ναπολέοντα Βοναπάρτη με την οποία αποκαλύπτει την αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και την ελληνική του καταγωγή.

    Ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής ιστορίας ΣΣΕ, Νικόλαος Τόμπρος έδωσε κλίμα από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, για την ακρίβεια όλο το σχέδιο μάχης του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

    Ο επίκουρος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δικηγόρος, Γιώργος Ανδρουτσόπουλος, μας μεταφέρει την αντίδραση της Εκκλησίας εκείνο τον «καυτό» Μάρτιο.

    Ο δρ. Πρόδρομος Σ. Εμφιετζόγλου πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών Μηχανικής έδωσε ανταπόκριση από τη Μακεδονία, περιοχή που δεν θα μπορούσε να μην δώσει «παρών» στον Αγώνα.

    Ο καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Λυβάνιος ήταν ο ανταποκριτής μας στην Καλαμάτα, αποκαλύπτοντας τις κινήσεις της Μεσσηνιακής Γερουσίας και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

    Ο διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, Μελέτης Μελετόπουλος, μας ταξίδεψε στον Μυστρά.

    Ο Αμυντικός Αναλυτής, δημοσιογράφος και Εθνολόγος, Ιωάννης Δούκας αποκαλύπτει τις προεπαναστατικές κινήσεις του Ιωάννη Καποδίστρια στη Λευκάδα.

    Ο δημοσιογράφος και ιστορικός Δημήτρης Στεμπίλης μεταφέρει το κλίμα φόβου και πολέμου στο κάστρο της Τριπολιτσάς.

    Ο ποιητής, ανθολόγος και κριτικός λογοτεχνίας, Αντώνης Σκιαθάς γίνεται αρθρογράφος (και) της τότε «Π» και μας θυμίζει την ιστορία της άφιξης του (προγόνου του) Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Πάτρα.

    Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και σε δυο κυρίες, την Μάγδα Οικονόμου και την Μαρία Τζόλα που «την γλώσσαν μας έδωκαν παλαιάν ελληνικήν».

    Ως «Πελοποννήσιοι» είμαστε χαρούμενοι γι΄ αυτό που δημιουργήσαμε. Εκδότης, επιτελικοί, δημοσιογράφοι και ατελιέ, προσπαθήσαμε να κάνουμε το αυτονόητο προς το αναγνωστικό μας κοινό, πορευόμενοι με σεβασμό και τιμώντας την ελληνική Ιστορία και την συνεισφορά της περιοχής μας στον Αγώνα.

    Υπερήφανοι, όμως, οφείλουμε να είμαστε και ως Αχαιοί. Στην ουσία η ευρύτερη περιοχή αποτελεί τους… Δελφούς της Επανάστασης, το κέντρο του (επαναστατημένου ελληνικού) κόσμου σύμφωνα με τον αρχαίο θρύλο με τους αετούς του Δία. Και εκείνες οι προσωπικότητες του 1821, θα πρέπει να αποτελούν, με τα όποια τρωτά και στραβά τους, πρότυπα για τους σημερινούς «προκρίτους» μας. Εστω κι αν φέτος δεν έχουμε γιορτάσει όπως πρέπει στην πόλη του Πατρέα (κι αυτό δεν οφείλεται «μονάχαν εις τον κορωνοϊόν»).

    Σε κάθε περίπτωση, απολαύστε την σημερινή «Πελοπόννησο» της… 25ης Μαρτίου 1821, πραγματικά ρουφιέται! Και θα τα ξαναπούμε σύντομα με καινούργιες δημοσιογραφικές περιπέτειες…

    Χρόνια μας πολλά!

     

    ΠΑΤΡΑ: Εφτιαξε εφημερίδα που θα κυκλοφορούσε... στις 25 Μαρτίου 1821! Δημοσιογραφικό "θαύμα" από τον Κ. Λαμπρόπουλο

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν το Σάββατο 27-4-2024

    ΚΗΔΕΙΑ Τον πολυαγαπημένο μας ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚ. ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ (ΕΤΩΝ 66) Θανόντα κηδεύουμε το Σάββατο...

    Λευτέρης Πανταζής: Έχω βάλει «λάδι» στην Μαρίνα Σάττι

    Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής της Ελένης Χατζίδου και...

    Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Το νυφικό από τον προηγούμενο γάμο υπάρχει, μου κόστισε μόνο 20 ευρώ

    Στην κάμερα της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα έκανε δηλώσεις...