Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Εικόνες εγκατάλειψης στις εστίες του Πανεπιστημίου Πατρών που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη σωματική ακεραιότητα όσων διαμένουν στο κτίριο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των φοιτητών οι συνθήκες είναι πολλές φορές απάνθρωπες, καθώς είναι αναγκασμένοι να μένουν για αρκετές ημέρες χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση.

    Τα σημαντικά προβλήματα υπογραμμίζει και o πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο οποίος μιλώντας στο enikos.gr αναφέρει: «Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός. Είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων». «Οι φοιτητικές εστίες στο Ρίο εδώ και 15 χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένες», λέει αρχικά ο πρύτανης και στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «δεν έχει εφαρμοστεί βαρύ πρόγραμμα συντήρησης με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά θέματα στους χώρους όπου στεγάζονται τα εστιατόρια και τα μαγειρεία, ενώ τόσο οι τουαλέτες, όσο και τα δωμάτια των φοιτητών παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα υγρομονώσεων».

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

    Πάτρα

    «Διαχρονικά υπάρχουν ευθύνες, καθώς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που διαχειρίζεται τις φοιτητικές εστίες) δεν μερίμνησε για παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του σκηνικού εγκατάλειψης είναι ότι 2 εγκαταλελειμμένα κτίρια από τον σεισμό του 2008 δεν έχουν ακόμα γκρεμιστεί. Είναι επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς δεν έχουν αλλάξει όσα θέλαμε», πρόσθεσε.

    Πάτρα

    Μιλώντας για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου ο κ. Μπούρας τόνισε στο enikos.gr ότι «πρόσφατα σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις εγκαταστάσεις στο Μεσολόγγι τα μέχρι πρότινος παραμελημένα δωμάτια της εστίας, ανακαινίσθηκαν και εξοπλίστηκαν πλήρως. Μάλιστα αυξήθηκαν από 10 σε 38. Το Πανεπιστήμιο με δικούς του πόρους τοποθέτησε φωτισμό στα εστιατόρια και τους διαδρόμους, ενώ αντικατέστησε κουφώματα και τζάμια στα κτίρια. Κατασκευάστηκαν τουαλέτες αλλά και WC για φοιτητές AμΕA στον χώρο των εστιατορίων», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

    Πάτρα

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπούρας στο enikos.gr το Πανεπιστήμιο με δικούς του πόρους αναμένεται να προκηρύξει εργολαβία ανακαίνισης 700 δωματίων στην Πάτρα.

    Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει κατατεθεί ήδη μελέτη για έργα βαριάς συντήρησης ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενώ επιπρόσθετα έχουν δοθεί 300.000 ευρώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον ίδιο σκοπό.

    «Δεν θα υπάρξει εφησυχασμός, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε με όσα μέσα έχουμε, μέχρι οι φοιτητές μας να έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης και σίτισης», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Μούχλα, υγρασία και μαύροι τοίχοι

    Εκ μέρους του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε στο enikos.gr η φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Δανάη Κασσάρα, η οποία μένει εδώ και τρία χρόνια στις φοιτητικές εστίες του Ρίου.

    «Τα προβλήματα των κτιρίων είναι πολλά. Η μούχλα, η υγρασία και οι μαύροι τοίχοι στις εγκαταστάσεις αποδεικνύουν όχι μόνο την παλαιότητα των κτιρίων, αλλά και την έλλειψη συντήρησης. Μάλιστα, στους κοινόχρηστους χώρους στάζουν νερά, ενώ δεν υπάρχουν σε όλα τα δωμάτια καλοριφέρ. Σε περίπτωση βλάβης η αποκατάσταση λόγω των ελλείψεων στο τεχνικό προσωπικό καθυστερεί ή δεν πραγματοποιείται ποτέ».

    Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

    Πάτρα

    Παράλληλα, σχολιάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης στις εν λόγω εστίες η φοιτήτρια είπε ότι «το ζεστό νερό και η θέρμανση λειτουργούν συνολικά για ένα 8ωρο μέσα στην ημέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν λιγότερο ή και καθόλου. Τον χειμώνα, λόγω βλαβών, το κτίριο είχε μείνει χωρίς ζεστό νερό και χωρίς θέρμανση για μία ολόκληρη εβδομάδα», συμπλήρωσε η Δανάη Κασσάρα και τόνισε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων γιατί «είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα ασφάλειας».

    Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

    Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου    Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

    Η φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής αποκάλυψε και ένα περιστατικό που παραλίγο να προκαλέσει τον τραυματισμό φοιτητών: «Πριν από 5 χρόνια περίπου, είχαν κινδυνεύσει να τραυματιστούν φοιτητές στο κοινόχρηστο μπάνιο από την κατάρρευση τμήματος της οροφής. Νιώθουμε ότι είναι επικίνδυνο να “επιβιώνουμε” στις εστίες όσο δεν βελτιώνονται οι υποδομές. Ζητάμε τα αυτονόητα – ανθρώπινες συνθήκες με σύγχρονες προδιαγραφές και ασφάλεια».

    Πάτρα: Εικόνες εγκατάλειψης στις φοιτητικές εστίες – Τι λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Κωνσταντίνος Δέρβος σε επικοινωνία του με το enikos.gr τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ίδρυμα έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση των φοιτητικών εστιών, ενώ το πανεπιστήμιο έχει την ευθύνη της λειτουργίας τους».

    Ωστόσο, όπως ανέφερε το παραπάνω «δημιουργεί ένα σύνθετο ζήτημα διαχείρισης».

    «Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι υπεύθυνο για τα ζητήματα σίτισης, τα έργα φύλαξης, την ελαφριά συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και την καθαριότητα των εστιών», εξήγησε ο κ. Δέρβος και στη συνέχεια υπογράμμισε «για την επίλυση των προβλημάτων το ίδρυμα βρίσκεται πάντα σε συνεννόηση με το εκάστοτε πανεπιστημιακό ίδρυμα και η μελέτη συνολικής ανακαίνισης στους χώρους πραγματοποιείται με εντολή και πρωτοβουλία των πανεπιστημίων».

    Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα ο κ. Δέρβος υπογράμμισε ότι « υπάρχουν σημαντικά ζητήματα, καθώς κάνουμε ότι μπορούμε αξιοποιώντας τα χρήματα που προβλέπει ο προϋπολογισμός»

    «Στις 17 εστίες που διαχειρίζεται το ίδρυμα υπάρχουν μόνο δύο μηχανικοί», ανέφερε τέλος ο ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ  Κωνσταντίνος Δέρβος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Best Shop