Ακόμη μία παράταση, έστω σιωπηρή, της δυνατότητας παραχώρησης επιπλέον δημόσιου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, αναμένουν δήμαρχοι και επαγγελματίες της εστίασης.
Από τον Μάιο του 2020 επετράπη στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους ατελώς, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις λόγω πανδημίας και να έχουν ένα αντιστάθμισμα για τις απώλειες που υπέστησαν από τις απαγορεύσεις.
Eκτοτε δόθηκαν πολλαπλές παρατάσεις έπειτα από αίτημα δημάρχων και ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, καθώς ο κλάδος έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, από τις 15 Ιανουαρίου έπρεπε «τα τραπεζάκια έξω» των καταστημάτων να περιορίζονται στα προ COVID τετραγωνικά δημόσιου χώρου, για τα οποία έχουν νόμιμη άδεια και καταβάλλουν τέλη.
Στην Πάτρα, αλλά και σε άλλους δήμους, επικρατεί στάση αναμονής. Ο Δήμος με επιστολή έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να δοθεί μια ακόμα παράταση στην ισχύ του μέτρου της ατελούς επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων σε δημόσιο χώρο, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης η νέα κανονιστική διάταξη, που κατά πληροφορίες θα επιλύει τα ζητήματα αυτά οριστικά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις που βρίσκονται υπό διαβούλευση, αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια επέκτασης των παραχωρούμενων χώρων, παράλληλα με την εφαρμογή αυστηρών ποινών σε όσους παραβαίνουν τα όρια.
Πάντως, αναμένεται να παραμείνει σταθερό το περιθώριο πλάτους 3 μέτρων που πρέπει να έχουν οι πεζόδρομοι, προκειμένου να είναι δυνατή η διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και το αναγκαίο πλάτος για την απρόσκοπτη η κίνηση των πεζών.
Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας στη Βουλή προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν σε παραβάσεις κατάληψης του δημόσιου χώρου, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τη σφράγιση των καταστημάτων για κάποιες μέρες. Ανακοίνωσε ότι επίκειται σχετική ρύθμιση, του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αυτό το διάστημα είναι σε φάση επεξεργασίας.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ, Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Γιώργος Κούλης δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ότι οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που κατέστησαν αναγκαία αυτή τη διευκόλυνση, πράγματι έχουν εκλείψει. Ομως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ακολούθησε η ενεργειακή κρίση που σε οικονομικούς όρους είναι το ίδιο σοβαρή, γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις της εστίασης ζητούν μια τελευταία παράταση του μέτρου της ατελούς παραχώρησης επιπλέον κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Μια παραχώρηση η οποία είναι στην βούληση του κάθε δήμου να την αποδεχθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Κούλης τόνισε ότι η διαβούλευση με την κυβέρνηση είναι ακόμα σε εξέλιξη: «Το θέμα όπως πληροφορούμαστε, έχει φτάσει στο Μαξίμου, από το οποίο περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας, ότι το αίτημα για παράταση θα γίνει δεκτό, λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στη λειτουργία των επιχειρήσεων» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ.