“Άρωμα” από το 1821 είχε τις τελευταίες μέρες η Ιερά Μονή Ομπλού, έξω από την Πάτρα, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για μία ακόμα πολιτιστική δράση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με το ντοκιμαντέρ αυτό να είναι αφιερωμένο στην καθημερινότητα των αγωνιστών.
Το ντοκιμαντέρ που πλέον έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στην φάση του μοντάζ, έχει ένα εκπαιδευτικό σκοπό, καθώς απευθύνεται σε μαθητές.
Μέσα από αυτό θα παρουσιάζεται η μύηση ενός νεαρού πολεμιστή στην Φιλική Εταιρεία, ο όρκος των Φιλικών, αλλά και στοιχεία μέσα από την καθημερινότητα των αγωνιστών, τα ρούχα τους, το ντύσιμο τους, και οι αρματωσιές τους.
Την οργάνωση της παραγωγής του ντοκιμαντέρ ανέβαλε η Μαρία Ανανιάδη. Στο ντοκιμαντέρ συμμετείχε μία ομάδα εθελοντών-αναβιωτών από το Άγημα Καρατζάς (Φώτης Λουριδάς, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Κώστας Ράλλης) με αυθεντικά ρούχα και όπλα από την περίοδο της Επανάστασης.
Επίσης, συμμετείχε το ίδρυμα Σκιαθά με αυθεντικά είδη γραφής, όπως και ο ηγούμενος, αλλά και οι καλόγεροι της Μονής Ομπλού με την αφήγηση ενός κομματιού της ιστορίας, έχοντας πάρει την σχετική την άδεια του Μητροπολίτη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ιερά Μονή Ομπλού είχε συμμετάσχει ενεργά στην Επανάσταση του 1821, αποτέλεσε ορμητήριο και καταφύγιο των αγωνιστών και για αυτό ήταν το μέρος που επιλέχτηκε από την αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τα γυρίσματα.
(Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από τον τοίχο του Αντώνη Σκιαθά).